Stadsbestuur houdt helft agendapunten verborgen tot de laatste snik

Vanaf januari 2019 moet Stad Mechelen tal van bestuursdocumenten verplicht publiceren op haar website, waaronder ook de agendapunten én beslissingen van het schepencollege. Da’s een gevolg van het decreet lokaal bestuur. Maar het contrast met vandaag kan moeilijk groter zijn: uit een nieuwe analyse van het magazine As Gau Paust blijkt dat ook in de maanden oktober en november slechts 53% van de agendapunten van het college terug te vinden is op de site van Stad Mechelen.

We hadden het u beloofd: tot en met de laatste vergadering dit jaar van het Mechels schepencollege onthullen we alle agendapunten die het stadsbestuur liever niet online zet. Dit initiatief werd mogelijk gemaakt door de Belgische Grondwet (art. 32) en krijgt de steun van het decreet openbaarheid van bestuur.

Aan de vooravond van de bij decreet verplichte publicatie van de agenda en besluiten van het schepencollege, blijft het Mechels stadsbestuur slechts de helft van alle officiële agendapunten online plaatsen. Eerder maakten we al vergelijkbare cijfers bekend voor de agenda’s tijdens de voorbije zomermaanden.

Dooie mus

De agenda van het Mechels schepencollege staat nog maar twee jaar online. Het was de redactie van As Gau Paust zelf die er, met de uitgesproken steun van GvA-journalist Sven Van Haezendonck, bij burgemeester Somers destijds op aangedrongen had om de agenda van het schepencollege publiek beschikbaar te maken. Niet veel later kraaiden we dan ook victorie toen dat uiteindelijk gebeurde.

Helaas bleek het blijdschap om een dooie mus. Na een vergelijking van de online agenda met de “echte” agenda, die we in handen kregen na een openbaarheidsverzoek, bleek dat slechts de helft van alle officiële agendapunten online verscheen.

Of ze zich er bij de stad wel van bewust waren dat het vanaf januari 2019 verplicht is om alle collegebeslissingen te publiceren, vroegen we in juni van dit jaar – in alle naïviteit – aan de stadssecretaris. “Uiteraard”, klonk het toen beslist, “is de administratie op de hoogte van het feit dat het decreet lokaal bestuur een publicatie verplicht van een lijst van collegebeslissingen, rekening houdend met de uitzonderingen zoals bepaald in het decreet openbaarheid van bestuur.”

Uiteraard is de administratie op de hoogte


Uit een brief van de stadssecretaris (juni 2018)

‘Verborgen agenda’

In tussentijd houdt Stad Mechelen de helft van de agendapunten van het college van burgemeester en schepenen uit de schijnwerpers. Vooral de thema’s van schepen voor Vastgoed Greet Geypen (Open VLD) en eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA) zien minder vaak het daglicht.

Doorgaans is dat omdat het dossier nog in volle voorbereiding is, stelt de stad op haar website. Maar dat hoeft op zich geen reden te zijn om een bestuursdocument buiten beeld te houden, deden we eerder al uit de doeken.

Ontdek hieronder de ‘verborgen agenda’ van het Mechels schepencollege voor de maanden oktober en november:

Wil je ook weten wat een concreet agendapunt precies om het lijf had? Dat kan met een eenvoudig openbaarheidsverzoek: gewoon een mail sturen naar het Mechels stadsbestuur met de vraag om je een digitale kopie te bezorgen van de bijhorende documenten en klaar is Kees.

Het online magazine As Gau Paust stimuleert actief burgerschap onder Mechelaars. ‘Iedereen Mechelaar’ betekent namelijk ook een zekere betrokkenheid en engagement ten aanzien van onze stad. Dankzij de publicatie van de ‘verborgen agenda’ van het Mechels schepencollege, krijgen Mechelaars een nieuw praktisch instrument in handen op weg naar een transparantere stad. Vanaf januari 2019 is de stad wettelijk verplicht om zelf alle punten te publiceren.

2 gedachtes over “Stadsbestuur houdt helft agendapunten verborgen tot de laatste snik

  1. Dag Roger,
   Bedankt voor je reactie. Vanaf 1 januari 2019 moeten alle punten sowieso op de wasdraad… Het decreet lokaal bestuur bepaalt oa dat de besluiten van het schepencollege op de website van de stad moeten verschijnen. Of letterlijk klinkt dat:

   Art. 285
   § 1. De burgemeester maakt via de webtoepassing van de gemeente een lijst bekend met de besluiten van:
   1° de gemeenteraad;
   2° de raden van bestuur van de autonome gemeentebedrijven;
   3° het college van burgemeester en schepenen;
   4° de burgemeester.
   (…)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s