Shakespeare in de Mechelse gemeenteraad

Een onverknipte inkijk achter de politieke schermen krijg je zelden tot nooit als burger of journalist. Net daarom zijn we zo’n grote fan van de YouTube-video’s van de Mechelse gemeenteraad. Of beter gezegd: van de openstaande microfoontjes tijdens de onderbrekingen van de gemeenteraadsvergadering. Bij de pauze van de eerste vergadering van 2019 was het weeral van dattum. Heel eventjes toch.

Eerst even dit: hoeveel vergaderingen ken jij waar de voorzitter van de vergadering niet centraal aan de vergadertafel zit? Hou je antwoord nog even in gedachten.

Je zou denken dat ze het ondertussen wel hadden geleerd bij Stad Mechelen, om de microfoontjes steeds uit te draaien nadat de gemeenteraadsvoorzitter op de ‘pauzeknop’ van de vergadering heeft gedrukt. Niet dus. Tijdens een lange onderbreking van de druk bijgewoonde installatievergadering – een beetje het ‘nieuwjaarsbrief-moment’ voor alle verkozenen – konden Mechelaars die via YouTube meevolgden, heel even stiekem meeluisteren met wat titelvoerend eerste schepen Kristof Calvo (Groen) en tweede schepen Greet Geypen (Open VLD) elkaar te vertellen hadden.

Koffiepauze

Hoe loopt dat ook soms tijdens zo’n toevallige koffiepauze op het werk: je botst op de souschef van die andere afdeling. Je praat over ditjes en datjes en voor je het weet, sta je te roddelen over de grote baas:

Kristof Calvo: Het is eigenlijk niet helemaal logisch. Het zou logischer zijn als je naast Patrick [Princen, de vervanger van Calvo als eerste schepen] zou zitten. Of naast de Somers…?

Greet Geypen: Ja ja, eigenlijk moet Fabienne [Blavier, de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter] op de stoel van de Somers zitten. Begint die discussie weer eens opnieuw. (lacht)

Tijdens de pauze roddelen titelvoerend eerste schepen Kristof Calvo en tweede schepen Greet Geypen over “de Somers” (sic), die volgens hen de troon in de Raadzaal niet wilt afstaan aan de gemeenteraadsvoorzitter. (Printscreen: YouTube-kanaal Stad Mechelen / AGP)

Kristof Calvo: (onverstaanbaar) Je moogt een man zijn speelgoed niet afpakken…

Troon stoten

Over de kern van de zaak heeft schepen Geypen zeker een punt. Een decennium geleden raadde de collegagroep van gemeenteraadsvoorzitters al aan om de voorzitter een centrale plaats aan de tafel te geven. Dat was hun allereerste aanbeveling nog wel. Om maar te zeggen dat die discussie wellicht op meerdere plaatsen in Vlaanderen gevoelig ligt.

De voorzitter, die bevoegd is voor de orde in de gemeenteraad, heeft een centrale plaats aan de tafel tijdens de vergadering.

Uit: Aanbevelingen van en voor gemeenteraadsvoorzitters – VVSG, 2009

Voor wie het ganse fragment wilt herbeluisteren, dat kan vanaf 1:27:12.

Echt Antwaarps theater hadden we al eens in de Mechelse gemeenteraad. Dit keer kregen we een kort fragmentje Shakespeare te zien. Met opnieuw de microfoontjes van de Mechelse Raadzaal in de hoofdrol. Stiekem meeluisteren met een gesprek onder stadsbestuurders dat eigenlijk niet bedoeld is voor de oren van de Mechelaar: je wordt er alleen maar wijzer van…

Een gedachte over “Shakespeare in de Mechelse gemeenteraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s