‘t Stad paust niet oep ‘As Gau Paust’

Hoeveel lokale nieuwsmedia zijn er nog in Vlaanderen? De Vlaamse Regulator voor de Media onderzocht in haar jaarlijks rapport over de mediaconcentratie in Vlaanderen ook de toestand van de lokale journalistiek. Alle lokale communicatieverantwoordelijken kregen daarom een mailtje van de VRM met de vraag welke puur lokale nieuwsmedia er zoal actief zijn in de gemeente. Ook Stad Mechelen beantwoordde die vraag, maar aan ‘As Gau Paust’ werd niet gepaust

Mechelen zit bij de top van Vlaamse steden en gemeenten met veel private lokale nieuwsmedia. Dat stelt de Vlaamse regulator voor de Media op basis van een rondvraag bij alle lokale communicatieverantwoordelijken. 63% onder hen reageerde.

Voor onze Dijlestad telde de VRM negen private lokale nieuwsmedia in print of digitaal. En da’s behoorlijk wat in vergelijking met de rest van Vlaanderen – enkel de stad Antwerpen steekt er met 24 bovenuit.

Hoeveel private lokale nieuwsmedia telt jouw gemeente? De VRM verkreeg midden 2018 een antwoord van 195 van de 308 Vlaamse gemeenten. Mechelen zou negen private puur lokale (print of digitale) nieuwsmedia tellen volgens het rapport. Daarmee zocht de VRM naar de louter lokale spelers, niet naar de wijdverspreide publicaties zoals Deze Week en De Zondag (Roularta) of Rondom (Corelio Connect Noord) die weliswaar ook wel op regionale journalistiek focussen. (Bron figuur: Privaat lokaal nieuwsaanbod per gemeente – Vlaamse Regulator voor de Media, 2018)

En wettewa’k ik paus

Het ruwe overzicht van de Mechelse communicatiedienst, dat we via onze partner Apache konden inzien, vermeldde nog meer media. Maar na een eigen bewerking klokte de VRM zelf af op negen stuks voor Mechelen. Dat wil zeggen: louter lokale en private digitale of gedrukte nieuwsmedia.

Het overgrote deel van de 195 Vlaamse steden en gemeenten heeft nauwelijks een puur lokale nieuwsspeler in de geburen. Met 9 stuks zit Mechelen dan weer vooraan in het peloton – en dan werden er nog enkele publicaties over het hoofd gezien… 😉 (Bron data: VRM / Histogram: AGP)

In het onderzoeksrapport benadrukt de VRM namelijk dat het belangrijk is dat het lokale medium ook redactioneel nieuws brengt dat niet enkel over de organisatie zelf gaat. “Media die uitgaan van een adverteerder waarin op jaarbasis minder dan 30% van de inhoud besteed wordt aan artikels met algemene informatie worden dus uitgesloten”, valt te lezen. Ook de vele ‘Ge zijt van…’-Facebook-pagina’s nam de VRM bewust niet op, net zomin als de lokale radio’s of regionale televisiezenders.

Hieronder vind je de ongefilterde lijst met nieuwsmedia die de Mechelse communicatiedienst doorgaf – de links hebben we zelf toegevoegd. De lijst komt sterk overeen met wat Stad Mechelen bijhoudt op haar eigen pagina met Mechelse media:

De stoemstraukauzerprausvraag

Maar geen As Gau Paust dus. Nochtans zijn vele stadsmedewerkers hier vaste klant.

Een foutje, geven ze toe bij de communicatiedienst van Stad Mechelen en verzekeren dat het zeker niet uit slechte wil gebeurde. “We zetten dit recht en zullen onze lijsten screenen zodat dit niet meer gebeurt.”

Dit is niet vanuit slechte wil gebeurd maar jammer genoeg een onnauwkeurigheid.

E-mail van de communicatiedienst van Stad Mechelen

Ook van het magazine Malinials, opgericht door één van de Mechelse Honderd, of het Hombeekse dorpsblad De Schacht – begonnen in 1947(!) als een soort van soldatenbrief – vonden we geen spoor terug.

En misschien bleven er nog wel lokale nieuwsblaadjes onder de radar? #dtv

In haar jaarlijks rapport schenkt de Vlaamse Regulator voor de Media twee pagina’s aan de toestand van de lokale journalistiek. Omdat ze onder druk staat, maar daarover weinig data voorhanden is…


UPDATE

De VRM belooft haar onderzoek naar de stand van de lokale journalistiek volgend jaar te herhalen. Way to go!

UPDATE 2

Een gedachte over “‘t Stad paust niet oep ‘As Gau Paust’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s