Komet-site: leidt vergeten affiche tot procedurefout?

“Garandeer de afspraken bij openbare onderzoeken”, klonk één van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen onlangs nog aan de stad Mechelen na de evaluatie van het RUP Spreeuwenhoek. Ondertussen hangen er op de Komet-site aan de Leuvense vaart gele affiches voor eenzelfde openbaar onderzoek maar met verschillende deadline.

Foto: fragment muurschildering Komet van Bart Smeets

Wandelaars die langs de Leuvense vaart aan de site van de voormalige Comet-fabriek een gele affiche lezen, over het openbaar onderzoek voor de verkavelingsvergunning van de Komet-site, krijgen ofwel de oude deadline van 15 januari ofwel de nieuwe deadline van 28 februari te zien. Een vergeten oude affiche van het eerste openbaar onderzoek hangt nog steeds op de omheining rond het domein. Opmerkelijk, want nog niet zo lang geleden kreeg de stad Mechelen van Audit Vlaanderen de warme aanbeveling om de procedure bij openbare onderzoeken beter op te volgen.

Procedurefout?

Toch kan dit niet tot een procedurefout leiden, gelooft schepen voor ruimtelijke ordening Greet Geypen (Open VLD), die verzekert dat alle bezwaren uit de beide onderzoeken worden meegenomen. Al geeft de schepen toe dat de aanwezigheid van beide affiches misschien verwarrend kan zijn voor de buurtbewoners. In een e-mail aan onze redactie bevestigt de schepen dat de ontwikkelaar de oude affiche heeft verwijderd (dit was op vrijdag 8 februari, AGP) .

De ontwikkelaar heeft vandaag [8 februari] de affiche van de bekendmaking van het onderzoek (met de deadline van 15/1) verwijderd. Dit kan niet leiden tot een procedurefout, maar de aanwezigheid van beide affiches zou misschien verwarrend zijn voor de buurtbewoners.

Antwoord van schepen voor ruimtelijke ordening Greet Geypen

De nieuwe deadline voor het openbaar onderzoek kwam er doordat de ontwikkelaar niet alle eigenaars van de aanpalende percelen had aangeschreven. Voor de rest is het onderzoek identiek.

Dwaalspoor

Twee dagen na het antwoord van de schepen hangt de oude affiche er nog steeds.

“Het lijkt niet correct te zijn om tegelijk affiches met twee verschillende data uit te hangen”, reageert professor Stijn Verbist, wanneer we hem de vraag stellen of dit tot een procedurefout kan leiden. De professor, die doceert aan de faculteit rechten van de Universiteit Hasselt, wijst er nog op dat het engagement om de bezwaren uit de beide openbare onderzoeken op te nemen, dat niet lijkt te ondervangen: “omdat iemand op basis van een affiche tot mededeling van een termijn die reeds is verstreken, mogelijk op een dwaalspoor wordt gezet en geen bezwaar meer zal indienen.”

(…) omdat iemand op basis van een affiche tot mededeling van een termijn die reeds is verstreken, mogelijk op een dwaalspoor wordt gezet en geen bezwaar meer zal indienen.

Reactie professor Stijn Verbist (Universiteit Hasselt)

Mechelaars die alle documenten over het tweede openbaar onderzoek (met deadline 28 februari) willen raadplegen, kunnen op het omgevingsloket terecht.

UPDATE 11.02.2019

De affiche werd vandaag verwijderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s