Apache schudt lokale waakhond wakker

Lokale onderzoeksjournalistiek herleeft. Met een ambitieus plan om lokale verhalen boven te spitten, steekt het onderzoeksmagazine Apache de hand uit naar élke burger, expert én journalist te velde. Eén jaar lang gaat de redactie de boer op en smeedt zo lokale partnerschappen. Voor het eerste van vier thema’s zet Apache de tanden in de verkoop van het lokaal patrimonium en gronden.

Foto: deel van de muurschildering aan de Komet van Bart Smeets

Omdat de lezers van As Gau Paust een hart hebben voor een transparantere stad, roepen we iedereen op om de opmerkelijke Mechelse verkopen te tippen aan de redactie van Apache.

Dat kan ook volstrekt anoniem en veilig via de software van SecureDrop. Hoe dat laatste precies werkt, lees je hier.

Ook voor de lokale samenwerking zelf, tussen de Apache-redactie en burgers, experten, ambtenaren of lokale (burger)journalisten, zet Apache in op een veilige werkomgeving dankzij het samenwerkingsplatform van het Bureau voor Lokale Zaken.

De resultaten van de vier thema-onderzoeken verschijnen driemaandelijks op de site van Apache en krijgen ook een plaatselijke tournée. Maar bovenal hoopt Apache zo een netwerk van lokale onderzoeksjournalisten uit te bouwen.

De plannen van Apache kregen een financieel duwtje in de rug dankzij het Vlaams Journalistiek Fonds.

Een dapper en broodnodig initiatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s