Hier flitst men niet [UPDATE]

Een ANPR-camera in de Mechelse binnenstad staat een jaar lang uit om een ‘onbekende’ reden. Hoe dat precies kan: een vol jaar op zwart zonder daarvan de reden exact te kennen? Daar trachten we al tweeëneenhalve maand achter te komen via de stad en de lokale politie.

Dat er in het verleden best wel wat ANPR-camera’s in de Mechelse binnenstad op zwart stonden, verklapten we eerder al. Dat was te wijten aan wegenwerken of evenementen, reageerde de stadssecretaris destijds. Het jaarverslag 2017 over de Mechelse GAS-boetes voegt daar aan toe dat de camera’s in de Frederik de Merodestraat en de Steenweg 20 amper opstonden – respectievelijk één en twee maanden – door wijzigingen aan het camerasysteem van beide zones.

(Niet) geflitst in Mechelen… (Animatie: AGP / Geluid: AGP+GVH)

Toch lijkt er iets meer aan de hand. Zo werkte in 2017 een ANPR-camera, die de autoluwe zone aan de Haverwerf bewaakt, een gans jaar niet. De reden? Die is “onbekend”. Zo staat het letterlijk in het GAS-jaarverslag, dat bijhoudt hoe de GAS-boetes in Mechelen en omliggende gemeenten evolueren. Het jaar voordien “flitste” die bewuste camera, die eigenlijk een autoluwe zone hoort te bewaken, welgeteld 8 keer toen die enkel in de maand mei leek te werken. Daarmee hangt de digitale waakhond aan de Haverwerf er nu al ruim twee jaar lang voor Piet Snot bij. In 2015, toen de camera enkel tijdens de eerste 9 maanden werkte, vlogen er nog 357 wagens op de bon.

Twee van de 14 camera’s stonden permanent af in 2017: Zoutwerf (omwille van een bouwwerf in de straat) en Haverwerf (reden onbekend).

Jaarverslag 2017 – Gemeentelijke Administratieve Sancties Arrondissement Mechelen (GASAM)

Godot

Wat die “reden onbekend” precies te betekenen heeft, wilden we graag weten. Een snel mailtje met die simpele persvraag naar de communicatiedienst van de stad en klaar is Kees – toch?

Verschillende herinneringsmails (onze vraag werd meteen naar de lokale politie doorgestuurd, maar dat bracht niet meteen schot in de zaak), een telefoongesprek met de politiewoordvoerder (die ons verzekerde dat onze vraag bij de bevoegde dienst was beland), nog een herinneringsmail naar de lokale politiewoordvoerder (zonder verdere reactie) én een persoonlijke ontmoeting, tijdens de pauze van de politieraad, met de politiewoordvoerder (dat we nog even geduld moesten hebben), kregen we na verder aandringen de tip om onze vraag ook even aan de stadssecretaris te stellen. De algemeen directeur van Groep Mechelen is namelijk ook de politiesecretaris voor de politiezone Mechelen-Willebroek.

Diezelfde avond nog kregen we al een antwoord van de Mechelse topambtenaar: dat hij met de korpschef overeen is gekomen dat hij onze vraag als politiesecretaris zal beantwoorden.

Heb met korpschef afgesproken dat hij me de info aanlevert en dat ik als politiesecretaris het antwoord formuleer.

E-mail van de algemeen directeur van de Groep Mechelen

Het vervolgantwoord met de beloofde info kregen we – ongeveer twee weken later – nog altijd niet. Soms is ‘slow journalism’ geen bewuste keus.

Dat je best veel geduld moet hebben om informatie los te krijgen bij de lokale politie van Mechelen. Een eerdere vraag om eenvoudige HR-data deed er ook al bijna 2 maand over…


UPDATE 12.03.2019

Een jaar lang werkt een ANPR-camera niet in de Mechelse binnenstad. De reden? Die is “onbekend”, volgens het GAS-jaarverslag. Na 2,5 maand polsen bij stad en lokale politie bleek dat er geen wisselstukken meer te vinden waren voor deze camera “van de eerste generatie”…

In een nieuwe mail legt de algemeen directeur van Groep Mechelen – die eveneens politiesecretaris is voor de politiezone Mechelen-Willebroek – uit waarom de bewuste ANPR-camera het ganse jaar 2017 niet werkte. Hij somt volgende redenen op:

Het was een ANPR-camera van de eerste generatie die defect is gegaan eind 2016 en waarvoor er geen geschikte vervangstukken meer op de markt waren.

Om die reden bleek het uiteindelijk onmogelijk de betreffende camera te kunnen herstellen en werd beslist de camera te vervangen door een nieuw toestel

Een marktprocedure beslaat  – gelet op het succes van de camera’s – al snel enkele maanden.

E-mailreactie van de politiesecretaris politiezone Mechelen-Willebroek

2 gedachtes over “Hier flitst men niet [UPDATE]

 1. Ik bied meer
  wacht al sinds 27/09/2018 op antwoord
  vraag tot openbaarheid van bestuur aan stad Mechelen, 22/09, ivm snelheidsmetingen in mijn straat > werd aan politie doorgestuurd
  Politiecollege zou op 27/09 behandeld hebben en antwoord sturen
  13/03/2019 ik wacht nog steeds
  ga voor ZES maand geen reactie

  Like

  1. OK, jij wint.

   Even polsen bij de politiesecretaris kan helpen. Sowieso kun je je steeds beroepen voor de toegang tot bestuursdocumenten van een meergemeentepolitiezone op de grondwet (artikel 32).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s