Transparantietool legt breuk in Mechelse subsidies bloot

Door de subsidies die Stad Mechelen dit jaar plant uit te geven naast die van vorig jaar te leggen, wil het magazine As Gau Paust een iets beter beeld geven van de accenten die het nieuwe stadsbestuur legt. Bovendien toont het magazine aan dat er – zelfs met bescheiden middelen – veel meer mogelijk is met deze data, die vandaag nog in een PDF-formaat gevangen zitten.

Ook benieuwd naar wie hoeveel subsidiegeld ontvangt van het Mechelse stadsbestuur en of die bedragen ook verschillen met het jaar voordien?

Met de lancering van een nieuwe subsidiedatabank geeft het magazine As Gau Paust de Mechelaars een transparantietool in handen waarmee zij de subsidiebedragen kunnen verifiëren die hun stad dit jaar uitkeert. Het gaat wel enkel om de zogeheten ‘nominatief toegekende subsidies’, dat is de werkings-, exploitatie of investeringstoelage die het stadsbestuur aan een specifieke organisatie toekent.

We vezen deze subsidiedatabank in elkaar dankzij (1) een openbaarheidsverzoek – of beter: de openbaarheidswetgeving (2) de website Smallpdf waarlangs je pdf-bestanden met één druk op de knop kan omzetten naar een spreadsheet-formaat; (3) Google Spreadsheets om de data te draaien, te sorteren, te filteren, te publiceren en een sparkline toe te voegen; en (4) OpenRefine waarmee we dankzij de ‘text facet’-functie de vergelijkbare benamingen van organisaties konden samenvoegen. (Figuur: AGP – geïnspireerd op de Ikea-klassieker)

De bedragen voor 2019 zijn terug te vinden in de beleids- en financiële nota die op de gemeenteraad van februari passeerde en kort daarna ook online verscheen in een pdf-file op de site van de stad. Om de vergelijking met de laatste bedragen uit het budget van 2018 te kunnen maken, hadden we wel een openbaarheidsverzoek vandoen. Een aantal subsidiebedragen wijzigde namelijk nog tijdens de tweede budgetwijziging eind vorig jaar. Informatie die niet werd aangevuld op de site van de stad. De bewuste budgetwijziging valt ondertussen wel op de site van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur te raadplegen.

We voorzien 3 ingangen voor onze subsidiedatabank – met een lijn geven we telkens de evolutie tussen 2018 en 2019 mee:

  1. per subsidie: we legden per organisatie elk subsidie uit 2018 naast die uit 2019
  2. totaalsom: we telden alle subsidiebedragen op per organisatie en vergeleken die totalen voor 2018 met die van 2019
  3. ruwe data: voor wie thuis verder wil knutselen met de data (.csv)

Het Mechels magazine As Gau Paust lanceert een nieuwe poging om het Mechelse stadsbestuur tot meer toegankelijke transparantie aan te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s