Dashboard zet spotlicht op Mechelse gemeenteraad

Met de publicatie van een dashboard over de Mechelse gemeenteraad geeft het magazine As Gau Paust elke Mechelaar een instrument in handen om de activiteiten van de Mechelse raadsleden mee in de gaten te houden.

Mechelaars ontdekken dankzij een gloednieuw dashboard over de Mechelse gemeenteraad hoeveel schriftelijke of mondelinge vragen elk raadslid stelde, hoe actief de verschillende partijen in de raadszaal waren tot nog toe en hoeveel keer er al over de actualiteit werd gedebatteerd door de lokale politiekers.

De data plukte het magazine As Gau Paust vanop de website van de stad of via andere openbare bronnen. Voor de aanwezigheidslijsten van de gemeenteraads- en commissievergaderingen diende het magazine onlangs een openbaarheidsverzoek in bij de stad. Die data werden voorlopig nog niet vrijgegeven. Zodra dat gebeurt, krijgt het dashboard er meteen enkele grafieken bij.

Stimulans

Met dit initiatief wil het Mechels magazine As Gau Paust de werking van de gemeenteraad niet alleen inzichtelijker maken voor Mechelaars, maar de stad Mechelen ook stimuleren om zelf met deze data aan de slag te gaan: door ze op zijn minst technisch toegankelijker te ontsluiten, zodat elke geïnteresseerde burger of ontwikkelaar deze lokale politieke data makkelijk kan hergebruiken.

Het dashboard bestaat uit 3 pagina’s:

  1. Activiteit: over de inspanningen van de raadsleden en hun partijen
  2. Aanwezigheid: waar (binnenkort) een overzicht verschijnt van de aan- en afwezigheden in de gemeenteraad en verschillende raadscommissies
  3. Samenstelling: met meer inzicht over sommige verhoudingen binnen de raad

Je vindt het dashboard over de Mechelse gemeenteraad hier.

Met een eerste dashboard-experiment – via Google Data Studio wil het magazine As Gau Paust het Mechelse stadsbestuur stimuleren om de data over de werking van de eigen gemeenteraad op een toegankelijkere manier transparant te maken.

Klik op de banner…

UPDATE 08.05.2019

UPDATE 09.05.2018

UPDATE 25.05.2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s