Zijn we hem kwijt?

Mechels gemeenteraadslid en Europees volksvertegenwoordiger Johan Van Overtveldt (N-VA) liet zich het voorbije halfjaar geen enkele keer zien op een vergadering van een Mechelse raadscommissie. Ook op de gemeenteraad is de federaal oud-minister van Financiën opvallend weinig te bespeuren. Dat blijkt uit een tussentijdse telling van de aanwezigheden door het Mechels magazine As Gau Paust.

Somers IV staat een halfjaar ver: goed voor 7 gemeenteraden en 2 vergaderingen van elk van de 9 raadscommissies – de jaarlijkse zitting van de verenigde raadscommissie tellen we even niet mee. Doordat elk Mechels gemeenteraadslid 4 raadscommissies opvolgt, hebben onze lokale volksvertegenwoordiger er zo elk 8* achter de rug. Nu ja, dat is de bedoeling. Alleen stuurt Mechels gemeenteraadslid Johan Van Overtveldt al elke commisievergadering zijn kat.

Dat N-VA-raadslid Melikan Kucam de meeste gemeenteraden miste, is weinig verrassend. Maar dat Johan Van Overtveldt zowel op de gemeenteraad als in de raadscommissies geregeld zijn plek leeg laat, is best opmerkelijk. De voormalige minister van Financiën was in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nog speciaal naar Mechelen verhuisd. Wist je trouwens dat een raadslid gedurende de ganse bestuursperiode in Mechelen moet blijven wonen? Ontdek alle statistieken via het dashboard over de Mechelse gemeenteraad. (Bron data: Stad Mechelen via openbaarheidsverzoeken / Figuur: AGP).

Toch is het N-VA-gemeenteraadslid niet de enige hardnekkige spijbelaar: ook oud-schepen Karel Geys (sp.a) pikte geen enkele raadscommissievergadering mee. Al beloofde hij onlangs wel beterschap in een Facebook-reactie. CD&V-fractieleider Wim Soons, die dan weer 6 (van de 8) commissies spijbelde en al bij één gemeenteraadsvergadering afwezig was, buigt ootmoedig het hoofd – ook al op Facebook: “Mea culpa, het is professioneel een bijzonder intense periode geweest. Ik beloof beterschap!”

Ik heb de vorige maanden professioneel een paar dubbele boekingen gehad. Maar daar gaat bij het hernemen in september naar alle waarschijnlijkheid verandering in komen, zodat ik opnieuw met kritische geest de commissies kan bijwonen.

sp.a-raadslid Karel Geys op Facebook

Maar bij Van Overtveldt kregen we geen reactie los – noch via Facebook, Twitter en e-mail.

Opwaardering

Bij de meerderheid spotten we met titelvoerend eerste schepen Kristof Calvo van Groen eveneens een opvallende naam, die al 7 van de 8 vergaderingen miste van de commissies waar hij lid van is. Hoe dit precies te rijmen valt met die beloofde opwaardering van de Mechelse raadscommissies, vroegen we hem onlangs nog via een direct message op Twitter. Een antwoord kregen we (nog) niet.

Opmerkelijk, heel wat nieuwelingen in de Mechelse raadzaal tonen zich daarentegen van hun vlijtigste kant.

Meebouwen aan een transparantere stad: da’s de missie van het Mechels magazine As Gau Paust. Daarom publiceren we via een dashboard over de Mechelse gemeenteraad de afwezigheden per raadscommissie en gemeenteraad van alle Mechelse raadsleden. Informatie die we bovenspitten dankzij systematische openbaarheidsverzoeken.


* Alleen PVDA’er Dirk Tuypens volgt als eenmansfractie noodgedwongen alle 9 raadscommissies op. Wel heeft Tuypens bij 5 ervan enkel een raadgevende stem.

As Gau Paust werkt onafhankelijk maar ook onbezoldigd. Weet je ons hyperlokaal nieuws te appreciëren? Dan is jouw sporadische steun meer dan welgekomen.

Ik steun As Gau Paust… (en schenk 15 euro)

Omdat een onafhankelijk stadsmagazine belangrijk is voor de Mechelaars!

€15,00

2 gedachtes over “Zijn we hem kwijt?

  1. Dag Stef,

   Alle details over het presentiegeld lees je in artikel 54 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: https://www.mechelen.be/huishoudelijk-reglement-gemeenteraad-29-april-2019

   In het kort:

   – Burgemeester en schepenen ontvangen géén presentiegeld; de overige leden van de commissie wel als ze effectief aanwezig zijn op de vergadering én ook lid zijn van de betrokken commissie.

   – De aanwezigheid geldt voor de vergadering van de gemeenteraad en de raadscommissies. Indien het lid alleen aanwezig is op de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn ontvangt het lid geen presentiegeld.

   – De voorzitter van de vergadering ontvangt een dubbel presentiegeld.

   – Elk gemeenteraadslid zetelt vast in 4 commissies. In het geval van een eenmansfractie, zetelt dit raadslid ook vast in de 5 overige commissies, echter zonder recht op presentiegeld.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s