‘As Gau Paust’ maakt Mechelen al 3 jaar transparanter

MECHELEN – De wakkere burgerjournalistiek van het online magazine ‘As Gau Paust’ houdt al drie jaar lang de beslissingen van het Mechels stadsbestuur tegen het licht. Met een minimum aan middelen tracht deze hyperlocal een maximum aan transparantie te bekomen van de Dijlestadsbestuurders. En dat weten ze in Mechelen – én daarbuiten – steeds meer te appreciëren.

Feestje! As Gau Paust bestaat 3 jaar! Maar eerlijk, we hebben het gevoel dat we nog maar net begonnen zijn… 😉 🥳

Dat Mechelse ambtenaren het klikken niet kunnen laten; of dat de stad best wat tikken op de vingers kreeg van Audit Vlaanderen in het Spreeuwenhoek-dossier; of nog: dat ook de e-mails van stadsambtenaren openbaar zijn… het zijn niet meteen de verhalen die je als lokale overheid de wereld instuurt.

Op de redactie van As Gau Paust doen we dan ook niet mee aan de persberichten-kopij die we in onze mailbox krijgen. Wel vliegen er hier maandelijks verscheidene openbaarheidsverzoeken de deur uit, richting stadsbestuur, verwante overheidsbedrijven of hogere overheden. Desnoods trekken we naar de Vlaamse beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur om een specifiek document in handen te krijgen – met succes, zoals je hierboven na doorklikken al las.

Artikel 32

Die openbaarheid van bestuur is de lijm bij tal van artikels op As Gau Paust – omdat Mechelaars het recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt. Wist je trouwens dat het recht om bestuursdocumenten in te kijken in de Belgische Grondwet staat? (Artikel 32 – voor de quizzers, AGP)

“Ieder heeft het recht elk bestuursdocument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen, behoudens in de gevallen en onder de voorwaarden bepaald door de wet, het decreet of de regel bedoeld in artikel 134.” (Artikel 32 – De gecoördineerde Grondwet)

Daarnaast bouwt As Gau Paust ook zelf, met behulp van die vergaarde overheidsdata, instrumenten die de lokale transparantie bevorderen. Zoals het transparantierapport van het College (waaruit bleek dat het stadsbestuur lange tijd maar de helft van alle agendapunten online publiceerde), de subsidiedatabank (waar je de verschillen tussen de subsidiebedragen met de vorige legislatuur ontdekt), of het laatste product: een dashboard over de activiteit en de samenstelling van de Mechelse gemeenteraad.

Dat Johan Van Overtveldt (N-VA) en Karel Geys (sp.a) tijdens het eerste halfjaar van de nieuwe bestuursperiode telkens hun kat stuurden naar de raadscommissievergaderingen waar ze lid van zijn, hadden Mechelaars nooit geweten zonder ons dashboard. Data die we verkregen dankzij systematische openbaarheidsverzoeken…

Wij ♥ partners

Het magazine As Gau Paust is sinds haar oprichting in de zomer van 2016 een hyperlokale partner van Apache, een nieuwssite met een zwak voor onderzoeksjournalistiek die dit jaar volmondig inzet op lokale verhalen en netwerken.

Zelf zet As Gau Paust in haar vierde jaar verder in op een transparantere stad. Daarbij reikt deze hyperlocal de hand naar iedereen met hyperlokale ambities – en dat hoeft lang niet alleen in Mechelen te zijn.

Wist je dat As Gau Paust al ruim 900 volgers achter zich schaarde? Aarzel niet en doe mee via onze sociale media-kanalen of neem een e-mailabonnement. Gratis nog wel!

Uiteraard blijft As Gau Paust ook met de lokale Mechelse media een-tweetjes zoeken en geven we Mechelaars een zetje om het kloppend hart van hun stadsbestuur beter op te volgen.

Ook jong journalistiek talent dragen we een warm hart toe en willen we verder stimuleren via gastlessen of door hun werk via dit kanaal een duwtje in de rug te geven.

Ook jong journalistiek talent dragen we een warm hart toe. Waar dan ook: van de studenten journalistiek aan de VUB tot die in Thomas More – of nog elders.

En uiteraard nodigen we onze lokale politici uit om verder met onze verhalen aan de slag te gaan, want zo bouwen we nog het best voort aan een transparantere stad.

As Gau Paust is een onafhankelijk stadsmagazine voor de meedenkende Mechelaar. Lees meer over onze missie…

In afwachting van een model voor duurzame regiojournalistiek is uw sporadische gift welgekomen…

Dit moest je gelezen hebben… 👇

Tien topverhalen voor wie voor het eerst dit fiere Mechelse magazine bezoekt. Eén ding delen ze met elkaar: een voorliefde voor een transparantere Dijlestad.

Shakespeare in de Mechelse gemeenteraad
Echt Antwaarps theater hadden we al eens in de Mechelse gemeenteraad. Dit keer kregen we een kort fragmentje Shakespeare te zien. Met opnieuw de microfoontjes van de Mechelse Raadzaal in de hoofdrol.

Stiekem meeluisteren met een gesprek onder stadsbestuurders dat eigenlijk niet bedoeld is voor de oren van de Mechelaar: je wordt er alleen maar wijzer van…

Mechels basisonderwijs kleurt niet buiten de rand
Het Mechelse stadscentrum is divers. De fusiegemeenten zijn dat niet. Een contrast dat je ook in het basisonderwijs ziet.

Stad Mechelen raadpleegde op 1 dag de foto’s van alle Mechelaars uit het Rijksregister
Op een doordeweekse winterdag in januari checkte een geautomatiseerd proces van de Mechelse stadsadministratie de foto’s van alle Mechelaars uit het Rijksregister.

RAPPORT: Wat vraagt de Mechelse gemeenteraad?
Door alle vragen uit de gemeenteraad van de voorbije 6 jaar in een spreadsheet te verzamelen, ontdekten we een zwijgzame meerderheid in de Mechelse raadzaal.

GAS-boetes voor foutparkeren in Mechelen maken kwantumsprong
Het aantal GAS-boetes voor foutparkeren steeg in 2016 met 78 procent vergeleken met het jaar voordien. Wat is er aan de hand in onze parkerende Dijlestad?

O lieve Sint-Romboutstoren

Kabinetsmedewerker schrijft Wikipedia-artikel over schepen Geypen
Vanuit het computernetwerk van Stad Mechelen startte een kabinetsmedewerker van Greet Geypen het Wikipedia-artikel op over de Mechelse schepen.

Hier flitst men niet
Een jaar lang werkt een ANPR-camera niet in de Mechelse binnenstad. De reden? Die is “onbekend”, volgens het GAS-jaarverslag. Na 2,5 maand polsen bij stad en lokale politie bleek dat er geen wisselstukken meer te vinden waren.

(Niet) geflitst in Mechelen… (Animatie: AGP / Geluid: AGP+GVH)

Op audiëntie
Het Mechels magazine As Gau Paust ging op visite bij de stadssecretaris van Mechelen en tekende dit wedervaren.

Of ik wel een journalist ben? Dat moet een gesprek met de stadssecretaris uitmaken.

Mechelse ambtenaren kunnen het klikken niet laten
Doorklikken naar een mogelijk besmette website is een ernstig veiligheidsrisico. Niet alleen voor de Stad zelf maar ook voor haar burgers.

Mechelen moet e-mails van ambtenaren openbaar maken
“Voorbarig” en “weinig ernstig”. De beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur loopt niet hoog op met de argumentatie van de stad Mechelen die weigerde om e-mailcommunicatie van enkele ambtenaren vrij te geven.

As Gau Paust is 3 jaar en daar zijn we best fier op. 🎂


UPDATE 01.08.2019

De collega’s van Apache en Sonderland vieren mee…

Een gedachte over “‘As Gau Paust’ maakt Mechelen al 3 jaar transparanter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s