Raad van State schorst sluiting ‘cannabis-shop’

De winkel die eind vorig jaar in het Mechelse centrum heel even afgeleide cannabis-producten verkocht, mag opnieuw open. De Raad van State schorste het besluit van burgemeester Somers die de sluiting van de winkel aanhield.

‘Weedness’ plant komende maandag haar heropening, maakt mede-zaakvoerder Lionel Grau zich sterk in een reactie aan het magazine As Gau Paust. De verwachte heropening komt er na een spoedprocedure bij de Raad van State.

Eind vorig jaar liet burgemeester Somers de cannabis-shop op de Bruul sluiten en verzegelen. Een preventieve bewarende maatregel was dat, lezen we zijn verklaring daarover in het arrest van de Raad van State, omdat de lokale politie toen nog niet had kunnen vaststellen of de uitbaters aan alle wettelijke verplichtingen voldeden. De verkoop van op cannabis gebaseerde producten zou daarom “een reële en urgente bedreiging van de openbare veiligheid en gezondheid” vormen, parafraseert het arrest Somers’ standpunt.

“Reëel”

Enkele weken later volgt het besluit van de Mechelse burgemeester om de sluiting te handhaven, doordat de winkel zich binnen een straal van 500 meter bevond van verschillende Mechelse scholen. “Het risico op contact met producten op basis van cannabis en het misbruik of foutief gebruik ervan door minderjarigen of jongeren is reëel”, klinkt de redenering. De Mechelse gemeenteraad keurde in die zin, eind januari, een uitbreiding goed op de Algemene Bestuurlijke Politieverordening. Wel zou de uitbater zijn zaak verderop – op minstens een halve kilometer verwijderd van de schoolpoort, in vogelvlucht, om precies te zijn – opnieuw mogen openen.

Maar net de aanhoudende sluiting van de winkel op de Bruul deed Weedness naar de Raad van State stappen. Met succes. Volgens de Raad van State volstaat het niet dat er scholen liggen binnen een straal van 500 meter. Ook wijst de Raad van State op het feit dat burgemeester Somers zelf erkent dat de uitbating voldoet aan de geldende regelgeving.

Hoe hij [de burgemeester] er in die omstandigheden toe komt het misbruik of foutief gebruik van deze producten door minderjarigen en jongeren “reëel” te noemen en op die enkele grond te concluderen tot een urgente bedreiging van hun gezondheid en de openbare veiligheid, is de Raad van State ten minste in de huidige stand van de procedure onduidelijk.

Fragment uit de beoordeling in het arrest van de Raad van State van 4 juni 2019

We vroegen (en kregen ondertussen) ook een reactie aan burgemeester Somers naar aanleiding van het arrest van de Raad van State.

Update 08.08.2019: reactie burgemeester Somers

In een e-mailreactie aan onze redactie herhaalt burgemeester Bart Somers, via zijn kabinetsmedewerker, zijn bezorgdheid over het feit dat de handelszaak zich in de directe omgeving van verschillende scholen situeert: “De aanwezigheid van de zaak nabij plaatsen waar jongeren samenkomen of schoollopen, met het risico op contact met producten op basis van cannabis en het misbruik of foutief gebruik ervan door minderjarigen of jongeren, blijft – ondanks dit arrest – bestaan.” Al benadrukt Somers in diezelfde mail, via zijn kabinetsmedewerker, dat de stad het arrest loyaal zal uitvoeren.

“Wij zullen mogelijke initiatieven van de zaakvoerder in de toekomst opvolgen én controleren.”

Burgemeester Somers in een e-mailreactie

Wel voegt de burgemeester eraan toe dat het eveneens de plicht is van een lokale overheid om toe te zien op de openbare orde en gezondheid van haar inwoners en bezoekers. “Dit indachtig zullen wij mogelijke initiatieven van de zaakvoerder in de toekomst opvolgen én controleren.”

Update 08.08.2019: hyperlokaal partnerschap

Update 10.08.2019: op RTV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s