Waartoe een dashboard leiden kan…

Opmerkelijke reactie was dat van N-VA-raadslid Johan Van Overtveldt tijdens de laatste Mechelse gemeenteraad. Naar aanleiding van zijn veelvuldige afwezigheid op raadscommissies en gemeenteraden, noemde Van Overtveldt dat spijbelen desondanks een “politieke aanwezigheid”, dankzij zijn voorafgaande briefing aan de wel aanwezige partijgenoten. Al noemde de oud-minister van Financiën de kritiek ook deels terecht.

Het dashboard over de Mechelse gemeenteraad dat het onafhankelijk stadsmagazine As Gau Paust enige tijd geleden lanceerde, om Mechelaars en lokale politici dichter bij elkaar te brengen, verleidde pvda-raadslid Dirk Tuypens tot een toegevoegd punt tijdens de voorbije gemeenteraad van begin september. Of men van volksvertegenwoordigers geen minimale aanwezigheid mag verwachten tijdens de verschillende zittingen, klonk het retorisch. Tuypens: “Ik denk dat we het er ook eens over moeten hebben of we in het huishoudelijk reglement daar geen punt over kunnen toevoegen, waarin we toch iets zeggen over minimale aanwezigheid en wat daar eventueel aan consequenties kan verbonden worden.”

Bescheiden bijdrage

Van Overtveldt vroeg meteen het woord na de bespreking van het agendapunt in de gemeenteraad. “Ik voel me toch een klein beetje aangesproken, voor een stuk terecht”, reageerde hij.

Ik voel me toch een klein beetje aangesproken, voor een stuk terecht.

Reactie N-VA-gemeenteraadslid Johan Van Overtveldt tijdens de gemeenteraad van 2 september 2019

Voorts argumenteerde Van Overtveldt dat het niet zo is dat, als je niet in een commissie aanwezig bent, je niet via partijgenoten impact kunt hebben tijdens de zitting. “Dus in termen van politieke aanwezigheid, is er wel degelijk een aanwezigheid…”

“Bovendien”, voegde de oud-minister van Financiën eraan toe, “is er ook een vergoeding verbonden aan een aanwezigheid. Dus het feit dat je niet aanwezig bent, maar toch via uw mensen meegeeft wat de input zou moeten zijn, is misschien ook een bescheiden bijdrage aan het stedelijk budget.”

Burgemeester Somers wil het huishoudelijk reglement over de vernieuwde werking van de commissies en de gemeenteraad pas in april 2020 evalueren en houdt daarmee vast aan wat eerder afgesproken was op de gemeenteraad.

“Aanwezigheden zijn een evaluatie-element, daar ga ik absoluut mee akkoord”, gaf burgemeester Somers wel nog mee, die namens het college voorstelde om de suggestie van Tuypens mee te nemen bij de evaluatie van volgend jaar tijdens een commissievergadering.

Wie de volledige bespreking wil herbekijken scrolt door naar 2:21:20. (Klik op bovenstaande figuur.)

Zelf slaagde het onafhankelijk stadsmagazine As Gau Paust er destijds niet in om een reactie los te krijgen van Mechels gemeenteraadslid Johan Van Overtveldt naar aanleiding van zijn veelvuldige afwezigheden bij raadscommissies en gemeenteraden. Doordat ons dashboard over de gemeenteraad tot een toegevoegd agendapunt leidde, deed de voormalige federaal minister van Financiën dat nu wel – meteen in plenaire…As Gau Paust werkt onafhankelijk maar ook onbezoldigd. Weet je ons hyperlokaal nieuws te appreciëren? Dan is jouw sporadische steun meer dan welgekomen.

Ik steun As Gau Paust… (en schenk 15 euro)

Omdat een onafhankelijk stadsmagazine belangrijk is voor de Mechelaars!

€15,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s