Gaat oude brandweerkazerne straks naar school?

Om het toekomstig capaciteitstekort in het secundair onderwijs op te vangen, is de stad Mechelen op zoek naar een plek voor een nieuw schoolgebouw. Een grote kanshebber is de oude site van de Mechelse brandweer, vlakbij de Koningin Astridlaan, waar mogelijks één gebouw komt voor de drie onderwijsnetten.

Mechelen boomt. Dat de stad Mechelen op zoek gaat naar meer plaatsen in het Mechelse secundair onderwijs is dan ook niet gek. “Binnenkort is er te weinig plek in het Mechelse secundair onderwijs”, beklemtoont schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Greet Geypen (Open VLD) in een e-mailreactie. “Omdat dit niet allemaal kan opgevangen worden binnen de bestaande schoolsites, wordt gezocht naar een locatie voor de bouw van een nieuwe school.”

Al voor de zomervakantie ging een ‘taskforce’ aan de slag om de capaciteit van het Mechelse secundair onderwijs op te drijven. Door de bouw van een brede eerstegraadsschool bijvoorbeeld, ontdekte het magazine As Gau Paust op basis van enkele vrijgegeven mails door de stad – na een gewonnen beroep bij de beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur. Uit de agenda van een overleg in mei van dit jaar viel zo af te leiden dat de stad toen al de ambitie uitsprak om de verschillende onderwijsnetten één gebouw te laten delen.

Tijd

En voor die plek kijkt de stad naar de oude site van de brandweer in de Dageraadstraat die straks vrij komt. “Tegelijk wenst de stad deze kans te grijpen om een vernieuwend schoolconcept te realiseren dat zich ook openstelt voor de buurt”, geeft schepen Geypen aan. “Gesprekken hierover met de verschillende schoolnetten zijn lopende. Het is op vele vlakken een complexe oefening die de nodige tijd vraagt.”

Mechelen is één van de 8 zones waar de te verwachten tekorten groter zijn dan 2.500 leerlingen in het schooljaar 2024-2025. (Bron figuur: Commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Verslag van de hoorzitting over de capaciteitsmonitor schoolinfrastructuur, 19 februari 2019)

Toch dringt de tijd voor Mechelen, bleek begin dit jaar nog uit een hoorzitting in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Bovendien wordt het verwachte tekort in het schooljaar 2024-2025 in de ‘onderwijszone’ Mechelen versterkt doordat er tekorten zijn in de meeste omliggende gemeenten. Op die manier wordt het tekort van de zone groter dan dat voor de stad. Zo kampt Mechelen zelf, op basis van de capaciteitsmonitor 2018, over enkele jaren vermoedelijk met een tekort van 1.943 plaatsen en met de tekorten in de omliggende zone loopt dat allicht op tot 3.400. (Op basis van het rapport besliste voormalig minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in april 2019 nog dat er in Mechelen 1.414 plaatsen bijkomen, AGP)

Lokaal versterkende tekorten in het gewoon secundair onderwijs in het schooljaar 2024-25. In amper 2 gemeenten zijn er kleine aanbodoverschotten. Dit maakt dat de totale tekorten in de zone Mechelen (3.390 plaatsen) veel groter zijn dan de tekorten in de stad Mechelen alleen. (Bron tabel: Rapport Capaciteitsmonitor 2018: meta-analyse – HIVA KU Leuven)

“Ondertussen worden voor de terreinen van de brandweerkazerne geen andere pistes onderzocht of zijn ze voorlopig on hold gezet”, bevestigt Geypen nog. Op korte termijn kan een deel van de gebouwen ter beschikking worden gesteld voor een tijdelijke invulling, aldus Geypen, die aangeeft dat de stad met de vzw MEST, een proeftuin voor Mechelse starters, laat bekijken welke functies hiervoor in aanmerking komen.

Eind vorig jaar ontdekten we, dankzij onze reeks over de ‘verborgen agenda’ van het Mechels stadsbestuur, dat het college alternatieve pistes liet onderzoeken voor het binnengebied aan de oude brandweerkazerne nabij het Mechels stadscentrum. De enige alternatieve piste die nu nog op tafel ligt is de bouw van een schoolgebouw voor het secundair onderwijs. En dat lijkt meer dan nodig.

UPDATE 07.10.2019

Jawel, daar kreeg je weerom dat spontaan hyperlokaal partnerschap te zien op de regionale pagina’s van Gazet van Antwerpen. 💪

Helaas hebben we nog niet elk medium overtuigd…

We schreven er een opiniestukje over…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s