Kwart minder boeken in de bib

Het aantal onmiddellijk beschikbare fictie- en non-fictie-boeken in de gloednieuwe bibliotheek van Mechelen is met een kwart gedaald in vergelijking met het boekenaanbod van de oude bib. Wie die ‘verdwenen’ boeken toch wil lezen krijgt deze na enkele dagen klaargelegd in Het Predikheren, na een ritje vanuit het magazijn… in het oude bibliotheekgebouw.

Dat het nieuwe bibliotheekgebouw ‘Het Predikheren’ heel wat troeven heeft, dat is onderhand in het ganse Vlaamse land bekend. Naast de klassieke boeken, tentoonstellingen of evenementen, kun je er ook voor een hapje of drankje, uitgebreide lunch en zelfs voor vergaderingen terecht. Naast het evidente genieten van het indrukwekkende gebouw – dat spreekt.

Minder geweten is dat het scala aan boeken in de bibliotheekkasten aanzienlijk is afgenomen in vergelijking met het vorige bibliotheekgebouw in de Moensstraat.

In de oude bib stonden er 40.000 non-fictie boeken in de rekken. In de nieuwe bib is dat nog 29.160 ofwel een daling van 27%. Bij de fictie-afdeling is er een daling van 18,6%: van 16.600 naar 13.510 boeken. In totaal daalt het aantal boeken in ‘open kast’ bij de volwassenen zo met 24,6%. (Bron data: Stad Mechelen)

“In Het Predikheren staan er dus minder boeken in ‘open kast’”, bevestigt Thomas Van Hoevelen, van de dienst Collectievorming & rondleidingen, wanneer we hem met die vaststelling confronteren per e-mail. “Vooral het aanbod non-fictie boeken voor volwassenen is afgenomen”, erkent Van Hoevelen, “dit wil niet zeggen dat we die boeken niet meer hebben.”

Volgens Van Hoevelen zijn de meeste boeken naar het magazijn gegaan. “Dat is voor de boeken gegroeid van 67.875 naar 79.900.” Bij de jeugdbib is het aanbod nagenoeg hetzelfde gebleven. “Sommige rubrieken zijn iets verminderd, andere uitgebreid.”

Boekje komt zo

Wie een boek wil lezen uit het magazijn, dat zich nog in het oude bibliotheekgebouw bevindt, kan dit online of aan de balie aanvragen. Binnen de week ligt het aangevraagde boek vervolgens klaar in Het Predikheren. “We proberen ervoor te zorgen dat deze aangevraagde magazijnwerken binnen de week – of sneller – klaar staan in Het Predikheren. Dat wil zeggen dat we minstens 2x per week een transport voorzien tussen Het Predikheren en het magazijn”, verduidelijkt Van Hoevelen. Een soort van ‘boekenbus’ dus, van de oude naar de nieuwe bib.

De collectie in Het Predikheren gaat niet toenemen aangezien de beschikbare ruimte op de planken is ingenomen

“Voorlopig gaat de collectie in Het Predikheren niet toenemen”, geeft Van Hoevelen nog mee als we hem vragen of er ook plannen zijn om de aanwezigheid van boeken te verhogen in de nieuwe bibliotheek. “Aangezien de beschikbare ruimte op de planken is ingenomen.”

Bericht aan onze media-partners: alweer bedankt voor die bronvermelding! 👍 Indien u een nauwere samenwerking wenst: onze DM (via Twitter) staat altijd voor u open, want samen bouwen we nog beter aan een transparante stad…
As Gau Paust werkt onafhankelijk maar ook onbezoldigd. Weet je ons hyperlokaal nieuws te appreciëren? Dan is jouw sporadische steun meer dan welgekomen.

Ik steun As Gau Paust… (en schenk 15 euro)

Omdat een onafhankelijk stadsmagazine belangrijk is voor de Mechelaars!

$15.00

8 gedachtes over “Kwart minder boeken in de bib

  1. Beste Theo, dank voor uw reactie. Het magazijn verhuisde inderdaad niet mee naar Het Predikheren. Op de website van Het Predikheren staat o.a. het volgende: “Het magazijn telt meer dan 100.000 werken, te veel dus om mee te verhuizen naar het Predikherenklooster.” https://hetpredikheren.mechelen.be/magazijnwerking

   In de FAQ op de site wordt verder ook vermeld dat het magazijn naar Depot Rato zou verhuizen: https://hetpredikheren.mechelen.be/faq-veelgestelde-vragen

   Like

 1. Eindelijk iemand die aankaart dat de nieuwe bibliotheek geen verbetering is voor de échte boekenliefhebbers. De helft van de kunstboeken zijn afgevoerd, de oude kinderprentenboeken gingen naar de Antwerpse Erfgoedbibliotheek, de literaire tijdschriften voor een deel naar de KULbibliotheek. Ik ga naar een bibliotheek voor boeken en wil er zoveel mogelijk. De toeristen komen voor het restaurant of het gebouw. Veel minder boeken, meer wachttijd (wie opent nu een nieuwe bib waar geen plaats is om alles te stockeren ?) en last but not least nog méér lidgeld ! Personeel van een bibliotheek is opgeleid voor bibliotheektaken. De rest kan best door jeugdbewegingen of culturele centra. De toevallige vondst van een boek waarvan je niet wist dat het bestond, kan niet wanneer het in de stock zit ! Maar ja, ondertussen is het kalf verdronken. Openbare bibliotheken graven hun eigen graf.

  Like

   1. Dan hebben we het nog niet over het eerste wat een goede bib doet nl. zonnebescherming voorzien. In de Predikheren liggen mooie kunstboeken in de volle zon in de dakkapellen ! En de lockers waar geen paraplu noch rugzak in kan …

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s