Zorgbedrijf schenkt duurdere wijn

Voorbije zomer verhoogde het Zorgbedrijf Rivierenland de drankprijzen in de cafetaria’s van de Mechelse diensten- en woonzorgcentra gemiddeld met 18 procent. Voor een klein flesje wijn betaal je zelfs 60 procent meer dan voorheen. “Wij hebben de prijzen in onze verschillende voorzieningen naast elkaar gelegd, met elkaar gealigneerd en ervoor gezorgd dat we minimum uit de kosten komen”, reageert Ann Desmet van het Zorgbedrijf Rivierenland.

Eind juni, net voor de zomervakantie, besliste de raad van bestuur van het Zorgbedrijf Rivierenland om de drankprijzen in de cafetaria’s van haar verschillende diensten- en woonzorgcentra te herzien en tegelijk overal gelijk te trekken. Al waren de prijzen in de Mechelse centra, op een verdwaalde Cava na, eigenlijk al overal dezelfde – enkel het woonzorgcentrum in Sint-Katelijne-Waver week af.

Gemiddeld gesproken komt de prijsherziening neer op een prijsstijging van 18 procent op de drankkaart met non-alcoholische en alcoholische dranken.

“De drankprijzen in onze verschillende woonzorgcentra en lokale dienstencentra waren al verschillende jaren niet meer herzien (ook niet aangepast aan de index)”, verduidelijkt de kwaliteitscoördinator-klachtenbehandelaar van het Zorgbedrijf, Ann Desmet, ons per e-mail. “Met de opstart van Zorgbedrijf Rivierenland was het ook de bedoeling om de prijzen zoveel mogelijk gelijk te stellen over het hele Zorgbedrijf.”

Een indexering is één ding, een prijsstijging van 18 procent een ander. Toch verhoogde het Zorgbedrijf lang niet alle drankprijzen. Voor een Jupiler NA, een gewone pils, lichte én zware bieren bleven de prijzen onveranderd.

drankprijs in euro
Jupiler NA1,5 
Pils 1,5
Lichte bieren (bijvoorbeeld Leffe 25 cl)2,5
Zware bieren (33 cl)3,0
Niet alle drankprijzen werden aangepast door het Zorgbedrijf. Voor bovenstaande bieren op de drankkaart betaal je geen eurocent meer. (Bron data: Zorgbedrijf Rivierenland)

Bier na wijn

Bij de nieuwe prijszetting hield het Zorgbedrijf, naar eigen zeggen, ook rekening met “de onderlinge verhouding tussen de prijzen, en de verhouding met de prijs in de “normale” horeca”.

Bij deze prijszetting hebben we ook gekeken naar de onderlinge verhouding tussen de prijzen, en de verhouding met de prijs in de “normale” horeca.

Ann Desmet, Zorgbedrijf Rivierenland

“Die verhoudingen moeten ook juist zijn, vandaar dat een licht hogere prijsaanpassing voor een glas en een flesje wijn (37,5 cl) relevant was”, verklaart Desmet de prijsstijging voor het flesje wijn met 60 procent (van 2,5 naar 4 euro) en met ruim 40 procent voor een glas wijn.

Overzicht van de procentuele prijsstijging van de dranken op de kaart in de cafetaria’s van de Mechelse diensten- en woonzorgcentra. De groene kleur betekent dat er geen prijsstijging is. Indien een vakje leeg is, dan is deze drank niet verkrijgbaar in de overeenkomstige centra. (Bron data: Zorgbedrijf Rivierenland)

Dat het Zorgbedrijf minimum uit de kosten wil komen, gaf Desmet ook mee als verklaring voor de nieuwe prijzen. Desondanks kon het Zorgbedrijf ons geen cijfers geven over de aankoopprijzen of verwachte meerwinst als gevolg van de nieuwe prijzen.

De raad van bestuur zal elk jaar eventuele aanpassingen aan cafetaria-prijzen goedkeuren.

Prijsstijgingen in diensten- en woonzorgcentra zitten soms in kleine dingen, zoals de drankkaart van de cafetaria’s bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s