De wissel van de aandacht

Dat lang niet alle gemeenteraadsleden even gefocust zijn op wat er zich in de Mechelse raadzaal afspeelt, werd tijdens de novemberzitting pijnlijk duidelijk. Zowel titelvoerend eerste schepen Kristof Calvo (Groen) als titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open VLD) plugden tijdens de zitting een oortje in. En neen, het was niet om de simultane Mechelse vertaling te beluisteren, zoals een opmerkzame sp.a-fractieleider Thijs Verbeurgt opperde toen hij beide heren de oren waste.

Foto: De Cellekens nabij de Minderbroedersgang

“Mag ik vragen dat ook de rest van de raad de livestream met vertaling in het Mechels kan volgen, zodat het niet alleen de titelvoerende leden van de raad zijn die tijdens het debat oortjes in hebben.” Met een kwinkslag las sp.a-fractieleider Verbeurgt zijn collega-raadsleden Calvo en Somers de les tijdens de voorbije gemeenteraad en merkte op dat zij duidelijk iets anders aan het volgen waren via een oortje. “Ik denk dat het van respect getuigt om de raad te volgen.”

Ik denk dat het van respect getuigt om de raad te volgen.

Gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (sp.a)
Oeps! Titelvoerend burgemeester Bart Somers schrikt even op wanneer hij beseft dat hij plots het voorwerp is van een tussenkomst tijdens de gemeenteraad en haalt haastig een oortje weg. Op het moment dat Thijs Verbeurgt zijn collega’s de oren wast, had Calvo net de raadzaal verlaten voor enkele minuten. Pittig detail: nauwelijks 15 seconden na Verbeurgts opmerking stak Somers zijn oortje opnieuw in en volgde verder op zijn tablet. (Bron figuur: YouTube-kanaal Stad Mechelen)

Wat onze voormalige burgervader per se niet wou missen, daar hebben we het raden naar…

Nu wil het toeval wel dat het moment waarop Somers voor het eerst zijn oortje inplugde, ongeveer samenviel met het startuur van het Canvas-programma De wissel van de macht. De reportage van die avond vertelde het woelige verhaal van de liberalen na de paarse triomf van Verhofstadt. En wie speelde die avond één van de hoofdrollen? Juist, onze titelvoerende burgemeester als toenmalige partijvoorzitter.

Topless?

Of raadsleden dan maar met de handen netjes op de tafel, rechte rug en zonder laptop, ipad of smartphone de zitting moeten volgen? Natuurlijk niet. Sociale media kunnen zeker een extra dimensie geven aan een raadszitting. Zo reageerde SVK-voorzitter Elisabet Okmen (Open VLD) tijdens de voorbije zitting meteen op Twitter op een voorstel vanuit de N-VA-oppositie. Een tussenkomst tijdens de gemeenteraad borduurde dan weer voort op een eerder Twitter-antwoord van schepen van Financiën Koen Anciaux (Open VLD) op een vraag, buiten de zitting, van het magazine As Gau Paust.

En zo probeert ook dit magazine al twee jaar lang via een live Twitter-verslag de raadsleden en de Mechelaars dichter bij elkaar te brengen – met behulp van de hashtag #grmechelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s