30 jaar diversiteit in Mechelen: een schril contrast

In 30 jaar tijd zijn de vroegere dorpen Leest, Heffen en Hombeek heel wat minder snel divers geworden dan de rest van Mechelen. Het contrast tussen de buitenrand en de centrale wijken wordt er in Mechelen alleen maar groter op.

Of Mechelen divers is? Geen hond die daaraan twijfelt. 1 op 3 Mechelaars is vandaag van buitenlandse komaf. In 1990 was dat amper 1 op 10.

Evolutie van het percentage Mechelaars van niet-Belgische herkomst: van 9,1% in 1990 tot 33,7% in 2019. (Bron data: Rijksregister | Provincies.incijfers.be)

Buitenlandse herkomst = de huidige of eerste nationaliteit van de persoon zelf is niet-Belgisch of de eerste nationaliteit van vader of moeder is niet-Belgisch

Maar een gemiddelde als maatstaf zorgt wel vaker voor een troebel beeld. Zo ontdek je op wijkniveau heel wat meer schakeringen, ook al stijgt het aandeel Mechelaars van niet-Belgische herkomst in elke Mechelse wijk. 

Tempo

Het gestage tempo waarbij de voormalige dorpen Hombeek, Heffen en Leest de voorbije 30 jaar diversifieerden, staat in schril contrast met de stijging van het aandeel Mechelaars van niet-Belgische herkomst in de rest van Mechelen, waar in de wijk Arsenaal vandaag al bijna 58% van de inwoners van niet-Belgische herkomst is. In Leest is dat aandeel 8,1%. Om een idee te krijgen: dat is lager dan het stedelijke gemiddelde van bijna 30 jaar geleden in 1990, toen 9,1%. Een contrast dat trouwens ook zichtbaar is bij de schoolgaande jeugd in het basisonderwijs.

Evolutie van het percentage Mechelaars van niet-Belgische herkomst in de Mechelse wijken en dorpen. (Bron data: Rijksregister | Provincies.incijfers.be)

Boskant

Maar ook binnen sommige wijken kunnen specifieke buurten nog eens sterk verschillen van elkaar. In Battel bijvoorbeeld, kom je in verhouding vooral meer inwoners van buitenlandse herkomst tegen in de buurt van de Battelsesteenweg. In het centrum is de buurt van de Melaan dan weer een omgeving met – relatief gesproken – heel wat minder Mechelaars van niet-Belgische komaf.

Evolutie van het aandeel inwoners van niet-Belgische herkomst

Evolutie van het aandeel inwoners van niet-Belgische herkomst per statistische sector in Mechelen. Met ‘0.0’ = Er is hier niemand van buitenlandse herkomst; en ‘1.0’ = Iedereen is hier van buitenlandse herkomst. Opgelet: sectoren met een erg laag totaal aantal inwoners, zoals het ‘Vrijbroekpark’, zijn veel gevoeliger voor procentuele schommelingen. (Bron data: Rijksregister | Provincies.incijfers.be)

Het Hombeekse Boskant is met 5,8% de buurt waar er procentueel gezien het kleinste aandeel inwoners van vreemde komaf woont, in vergelijking met de rest van Mechelen – Plankendael en Battenbroek niet meegerekend (voor het Fort, het Mechels Broek en Stuivenberg – Verspreide bewoning waren geen data beschikbaar, red.). Het Oud-Oefenplein in Mechelen-Noord scoort met 71% het hoogst.

5 gedachtes over “30 jaar diversiteit in Mechelen: een schril contrast

  1. Beste Louis, wat een eer… 🙃 Dit artikel is een eerste in een reeks waarbij we inzoomen op geografische evoluties doorheen de tijd. Aan de hand van feiten, niks meer dan dat.

   Like

 1. Over mijn deur woont een halfbloed Cambodiaan met zijn Vlaamse vader en huidig zwarte vriendin, schuin over mij een Russische met haar dochter en Vlaamse man en kinderen, verder schuin een volledig Armeens of Iraaks gezin, twee huizen naast mij een jonge Marokkaanse familie met drie kinderen, aan mijn andere richting zijde 5 huizen verder een Poolse familie met 3 kinderen, over hen een jonge Marokaanse familie.
  En ik woon in Hombeek.
  Wat is jullie probleem met diversiteit? Jalousie? Er moet diversiteit zijn in de wereld maar daarom moet dat niet op overal en gelijktijdig.
  Neem nu al die import van exotische dieren: kagoeroe’s Lama’s, slangen, koala’s en panda’s , megaspinnen enz het is gewoon commerce en dient geen edel doel. Net hetzelfde met mensen: het draait alleen om geld. Meer inwoners betekent meer rijkdom voor de ondernemers en zelfstandigen en meer taksen en belastingen te heffen dus pensioen van de Mechelse ambtenaar gered en weer geld om het volgende megalomaan project aan te vatten.

  Ps : dat omgekeerd figuurtje : wat bedoel je daar mee? WNG.

  Like

  1. Beste Louis, dank voor uw omstandige reactie. De stukken in dit magazine zijn steeds gebaseerd op feiten, niks meer niks minder.

   PS: Met dat omgekeerde figuurtje permitteerden we ons even te glimlachen om jouw nickname. LQTM

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s