7 fiere stukjes uit 2019

Neen, dit jaar serveren we niet onze populairste stukjes van het voorbije jaar. Wél de verhalen waar we het meest fier op zijn.

Waarom we zo trots zijn op deze stukjes? Dat vertellen we je er graag even bij…

Mechelen moet e-mails van ambtenaren openbaar maken

We vallen meteen met de deur in huis: op één – met vlag en wimpel – is het stuk waarbij de Vlaamse beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur ons over de hele lijn gelijk gaf: Mechelaars hebben inderdaad het recht om de e-mails van hun stadsambtenaren over een specifiek stadsontwikkelingsdossier te lezen. De beroepsinstantie maakte de argumentatie van de stad met de grond gelijk en noemde die “voorbarig” en “weinig ernstig”. Een hart onder de riem voor iedereen die een transparanter werkende overheid genegen is.

Lees het volledige artikel

Waartoe een dashboard leiden kan…

Om de inspanningen van de raadsleden zichtbaarder te maken voor de Mechelaars knutselden we een dashboard in elkaar – waarmee we ook de nieuwsbrief van het Vlaams Fonds voor Journalistiek haalden. Eén van onze favoriete parameters is het ‘afwezigheidspercentage’, want je kunt zeggen wat je wilt over kwantitatieve data: wie zelden tot nooit aanwezig is, heeft sowieso iets uit te leggen. In dit verhaal deed gemeenteraadslid Johan Van Overtveldt (N-VA) dit trouwens spontaan tijdens de plenaire zitting van de gemeenteraad. Eerder had hij onze persvragen via Twitter, Facebook en e-mail genegeerd.

Lees het volledige artikel

Stad Mechelen krijgt 5 aanbevelingen na nieuwe audit Spreeuwenhoek

Waarom we met dit magazine willen meebouwen aan een transparantere stad? Omdat burgers het recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt. Dit verhaal vat onze missie perfect samen. Nadat een auditrapport geruisloos de gemeenteraad was gepasseerd, zetten wij er – na een openbaarheidsverzoek – de spotlights op. Het Spreeuwenhoek-verhaal doet dan ook geregeld de wenkbrauwen fronsen. Met nog heel wat grote bouwplannen voor de boeg kan de stad Mechelen maar beter op scherp staan.

Lees het volledige artikel

Kwart minder boeken in de bib

Tips van lezers zijn van onschatbare waarde. Dit verhaal kiemde voort uit zo’n tip die we met cijfers wisten hard te maken. Meteen ook een onderbelichte kant van de verhuis van de Mechelse bib naar het wonderschone Predikheren. Een kant die je trouwens ook nergens kon lezen in de vele persberichten die er over de nieuwe Mechelse bibliotheek verschenen… en waardoor we zo opnieuw wisten mee te bouwen aan een transparantere stad.

Lees het volledige artikel

Op de sofa van de vernieuwde raadscommissie

Bij de start van deze legislatuur beloofde het nieuwe stadsbestuur om de raadscommissies interactiever aan te pakken. Dat wilden we wel eens van dichtbij meemaken. De eerste zitting van de commissie Algemene Zaken volgden we ter plekke mee vanuit de sofa – en kreeg die vergadering zo ook voor het eerst een journalist op bezoek, kregen we er te horen. Naast ons live twitterverslag over de gemeenteraad tweeten we sindsdien ook geregeld over die commissievergadering, in afwachting – ijdele hoop? – van een live stream… De verenigde raadscommissie vormde dit jaar alvast een transparante uitzondering.

Lees het volledige artikel

Shakespeare in de mechelse gemeenteraad

Dat we fan zijn van de YouTube-stream van de Mechelse gemeenteraad is een understatement. Zeker als de microfoontjes ook blijven werken tijdens een tijdelijke schorsing van de zitting. Het geeft je als Mechelaar de kans om je even die vlieg te wanen op de muur vlakbij de beslissers van jouw stad… En dan blijken het natuurlijk ook maar gewone mensen te zijn, met hun eigen dada’s, dromen en frustraties.

Lees het volledige artikel

Word partner

En dan was er nog dat verhaal dat ons magazine niet haalde. Over het afgekeurde project-MER vlakbij de lus aan de R6. Een stukje dat het vanop onze Facebook-pagina wel tot in de krant en op de lokale televisie schopte. Ook de collega die ons verhaal bronloos overnam, voegde uiteindelijk – na ons verzoek – een online bronvermelding toe. En daar zijn we misschien nog wel het meest fier op: dat we als lokale journalisten in een hyperlokaal ecosysteem elkaar ook kunnen versterken in plaats van te bekampen om die ene scoop, want samen kunnen en weten we zoveel meer.

Is dit jouw eerste bezoekje aan het hyperlokale magazine As Gau Paust? Check dan zeker ook onze must-read-lijstjes voor 2018, 2017 en 2016.

2 gedachtes over “7 fiere stukjes uit 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s