Het aantal GAS-dossiers voor foutparkeren in Mechelen stabiliseerde de voorbije jaren min of meer, na die onwaarschijnlijke toename in 2016. Al was daar eind 2018 nog een stevig ‘inhaalmanoeuvre’ voor nodig.
Foto: gezien op de kinderafdeling van de bibliotheek Het Predikheren
Dat de Mechelse stadskas rekent op een constante inkomstenbron uit foutparkeren blijkt jaar na jaar uit de begroting. Sinds 2016, toen het aantal GAS-dossiers voor foutparkeren met zomaar eventjes 78% steeg, heeft de stad dat hoge volume min of meer weten aan te houden.

Maar in 2018 was daar wel een ‘inhaalmanoeuvre’ voor nodig. In de maanden november en december steeg het gezamenlijk aantal vaststellingen voor foutparkeren met maar liefst 68 procent – in vergelijking met het jaar voordien – waardoor het jaartotaal, op de valreep, min of meer gelijke tred hield met de totaalcijfers van de voorafgaande topjaren.

“Direct repressief”
Waar die plotse stijging vandaan kwam, vroegen we aan burgemeester Vandersmissen (Open VLD). “In december 2018 werd vastgesteld dat, naar aanleiding van de verschillende evenementen in de binnenstad, het foutparkeren in de binnenstad (Befferstraat, Wollemarkt, IJzerenleen,…) sterk was toegenomen. Gelet op de overlast en onveilige situaties die hierdoor ontstonden is toen met de respectieve burgemeesters afgesproken dat er tegen manifeste foutparkeerders direct repressief zou opgetreden worden”, reageert Tom Lamberts, kabinetsattaché van de Mechelse burgemeester. “Hier werden inspanningen van iedereen via de reguliere werking verwacht.” Die inspanningen liepen tot 7 januari 2019, het einde van de verschillende evenementen, krijgen we nog mee. Meteen ook de belangrijkste verklaring voor de intense toename van het aantal GAS-dossiers voor foutparkeren aan het eind van 2018.
(…) [er] is toen (…) afgesproken dat er tegen manifeste foutparkeerders direct repressief zou opgetreden worden.
Tom Lamberts, kabinetsattaché burgemeester Vandersmissen
Een bijkomende reden, voegt de kabinetsmedewerker van de burgemeester eraan toe, is dat er in die periode ook nieuwe technologie werd gebruikt via een app voor smartphones. Meer info over die app, kregen we niet. Wel de boodschap dat de Mechelse politie mogelijks nog dit jaar gebruik zal maken van de FOCUS-app, die werd ontwikkeld door Digipolis in samenwerking met de politiezone Antwerpen. Een weetje dat ook al in de brochure van de stad over de meerjarenplanning 2020-2025 te lezen stond.
Dit zorgt voor een sterke administratieve vereenvoudiging tijdens interventies.
Brochure meerjarenplanning 2020-2025 – Stad Mechelen