Apache zet private lokale nieuwsmedia op de kaart

Het vierde en laatste thema van ‘Apache Lokaal’ is een meta-dossier: een pleidooi voor regiojournalistieke onverzettelijkheid. De nieuwssite met een zwak voor onderzoeksjournalistiek roept haar lezers op om mee te helpen bij de inventarisering van alle Vlaamse (hyper)lokale nieuwsmedia.

Na een werkelijk imposant regiojournalistiek offensief sluit Apache Lokaal af met een pleidooi voor de (financiële) herwaardering van de lokale journalistiek. De nieuwssite gaat ook op zoek naar het medicijn tegen de ‘nieuwswoestijn’.

Om de noodzakelijke polyfonie in de media een extra duwtje in de rug te geven, roept de redactie van Apache op om alle (hyper)lokale initiatieven mee op de kaart te zetten. Letterlijk. Een initiatief dat al onze steun verdient.

Help mee om alle Vlaamse hyperlokale nieuwsmedia te inventariseren. (Bron figuur: Apache.be)

Dit was Apache Lokaal

Een team van journalisten, burgers en experten trok in vier golven de regio in. De start van Apache Lokaal was meteen erg ambitieus met een onderzoek naar de (uit)verkoop van publieke gronden en gebouwen. Ook in Mechelen kwam die boodschap aan en wijdde de gemeenteraad een actualiteitsdebat aan de verkoopstrategie van het Mechels stadsbestuur waarna nog een commissievergadering volgde. 

Het zwembad-dossier, de tweede reeks van Apache Lokaal, focuste op publiek-private samenwerkingen. Geen Plopsaqua-verhaal dit keer, daarvoor was het nog te vroeg – al werd er ondertussen wel al bijna 2 miljoen euro in de Mechelse meerjarenplanning geschreven…

De camera-schilden waarachter verscheidene steden zich verschansen, vormde het derde onderzoeksthema.


Apache Lokaal was een uniek regiojournalistiek offensief: een uitgestoken hand naar burger, expert en journalist te velde. Eind 2018 kreeg Apache hiervoor 67.452 euro steun van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Meteen ook het laatste grote wapenfeit van dit fonds. In 2019 volgde er geen subsidieronde en in november van datzelfde jaar besliste de Vlaamse regering om alle projectsubsidies van het VJF uit de begroting te schrappen. Dit inspireerde het fonds tot de publicatie van een non-subsidiereglement, dat specifiek gericht is op kleinere nieuwsmedia om zo meer diversiteit in nieuwskanalen te stimuleren.


Disclaimer: As Gau Paust is een partner van Apache.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s