Iedereen paraat… op de digitale gemeenteraad

De coronacrisis lijkt ook een impact te hebben op de mate waarin Mechelse raadsleden present tekenen op de gemeenteraad. Voorlopig skipte namelijk nog geen enkel raadslid ook maar één van de voorbije vier gemeenteraden die sinds het begin van de crisis volledig digitaal doorgaan – de in opspraak geraakte en immer afwezige Melikan Kucam niet meegerekend.

Met de lockdown midden maart ging ook de deur van de Mechelse raadszaal op slot. Sindsdien verlopen de Mechelse gemeenteraden volledig digitaal. Al bleef bij de allereerste gemeenteraad, eind maart, die deur ook nog op slot voor pers en publiek, maar dat veranderde gelukkig snel.

Ondertussen zitten we al vier digitale gemeenteraadszittingen ver. En wat opvalt: nooit eerder tekenden zovele gemeenteraadsleden deze legislatuur present als tijdens deze laatste vier achtereenvolgende zittingen. Alsof het coronavirus onze lokale volksvertegenwoordigers trouwer dan ooit op post hield. Al kan het natuurlijk ook gewoon toeval zijn.

Sinds eind maart 2020 tekent elk Mechels gemeenteraadslid present tijdens de digitale gemeenteraadszittingen – behalve dan de in opspraak geraakte en immer afwezige Melikan Kucam. (Figuur: AGP)

In tegenstelling tot de fysieke bijeenkomsten zijn er van de digitale gemeenteraadszittingen geen gehandtekende aanwezigheidslijsten beschikbaar. Wel liet de stadsdienst weten dat elk gemeenteraadslid, behalve Kucam, tijdens elke digitale gemeenteraad op post was. Als buitenstaander valt dit niet te verifiëren, aangezien de gestreamde zittingen via Microsoft Teams maximaal negen van de 43 raadsleden in beeld brengen.

Bednet

Het is best opvallend dat er tijdens de vier opeenvolgende digitale gemeenteraden geen enkel Mechels gemeenteraadslid afwezig was (Melikan Kucam niet meegerekend, red.). Misschien moet Stad Mechelen daarom overwegen om ook in post-corona-tijden een digitale verbinding te voorzien voor raadsleden die er anders uitzonderlijk niet in zouden slagen om ook fysiek te verschijnen in de Mechelse raadszaal? Als soort van ‘bednet‘ voor de gemeenteraad…

Wie de afwezigheidsgraden per raadslid wil verifiëren kan op ons dashboard over de Mechelse gemeenteraad terecht.


Steun ons

en bouw mee aan een transparantere stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s