Beroepsinstantie schrapt lokale transparantie-data uit jaarverslag (maar dat hoeft geen ramp te zijn)

De Vlaamse Beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur houdt niet langer de vinger aan de pols door de jaarlijkse openbaarheidscijfers van 15 steden en gemeenten in haar jaarverslag op te nemen. De reden? “Om de administratieve lasten te verminderen voor eenieder”, reageert voorzitter Bruno Asscherickx. Daarmee komt een eind aan veertien jaren getrouw publiceren van deze lokale – ook Mechelse – openbaarheidscijfers. Zonde. Of net niet?

Lokale transparantie-data geschrapt uit jaarverslag omwille van administratieve last… Dan steken wij toch gewoon een handje toe!

Het laatste jaarverslag van de Vlaamse beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur vermeldt geen enkel stedelijk of gemeentelijk cijfer meer. Zo krijgen ook Mechelaars niet langer een beeld van het aantal openbaarheidsverzoeken die onze stad te verwerken kreeg. En da’s opmerkelijk, want de voorbije jaren vroeg de Vlaamse beroepsinstantie altijd die aantallen op bij 15 steden en gemeenten – of 3 per provincie – waaronder dus ook die van Stad Mechelen.

Het schrappen van deze lokale transparantie-data is geen toeval. In een reactie liet de voorzitter van de beroepsinstantie Bruno Asscherickx weten dat “dit werd beslist om de administratieve lasten te verminderen voor eenieder”. Bovendien was die jaarlijkse bevraging eigenlijk vrijblijvend, verduidelijkte de voorzitter nog, aangezien nergens voorgeschreven staat dat die registratie-cijfers moeten meegedeeld worden aan de Beroepsinstantie.

Dit werd aldus beslist om de administratieve lasten te verminderen voor eenieder.

Bruno Asscherickx, voorzitter Beroepsinstantie openbaarheid van bestuur

En dat vinden we zonde, want het vorige jaarverslag van de beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur verklapte nog dat er nooit vaker aan het Mechels stadsbestuur gevraagd was om een document openbaar te maken. En of we benieuwd waren naar de verdere evolutie…

All The Way

Nu wil het toeval – nu ja – dat we hier op de redactie jaarlijks het openbaarheidsregister opvragen bij onze stad. Op die manier kennen we ook het antwoord voor de stad Mechelen: en nee, het record braken we niet. Een hoge score blijft het wel.

De data uit de eerdere jaarverslagen startten steeds vanaf het midden van een jaar en liepen tot het midden van het daaropvolgende jaar. Een erfenis uit het verleden omdat het voormalige decreet openbaarheid van bestuur – inmiddels vervangen door het bestuursdecreet – in werking trad op 1 juli 2004. We telden trouwens 647 openbaarheidsverzoeken voor de periode midden 2018 – midden 2019 aan de hand van het openbaarheidsregister van de stad Mechelen. Een verschil van 5% met de periode voordien. Bij onze telling hielden we rekening met de maand van registratie van het openbaarheidsverzoek.

Maar we stoppen niet bij Mechelen. Daar waar de vorige jaarverslagen van de beroepsinstantie nog enkel 10 van de 13 centrumsteden coverden, gaan wij voortaan all the way: jaarlijks zullen we de openbaarheidsregisters opvragen van àlle 13 centrumsteden. Zo zetten wij het werk van de Beroepsinstantie verder in verbeterde vorm.

Omdat een beetje administratieve last, soms heel wat meer transparantie-lust oplevert.

Toch blijven we geloven dat de Vlaamse overheid heel wat beter kan. Zo moet elke overheidsinstantie vandaag sowieso al een openbaarheidsregister bijhouden. In plaats van hiervoor een modelregister via een gewone spreadsheet aan te bieden, zoals de beroepsinstantie dit nu doet, zou de Vlaamse overheid dit register ook via een eenvoudig online formulier kunnen delen, waarbij naam en adres van de aanvrager dan wel enkel voor de lokale overheid raadpleegbaar zijn. De overige data (beslissing/rechtsgrond/datum/etc.) vormen de input voor een live openbaarheidsdashboard voor alle Vlaamse steden en gemeenten – waarvan de achterliggende data en plus als open data te verkrijgen zijn.

Bovendien zou het Agentschap Binnenlands Bestuur die data kunnen hergebruiken om bij haar stadsmonitor op te nemen binnen een luikje over transparantie en openbaarheid van bestuur.

In afwachting vragen wij voortaan jaarlijks van 13 centrumsteden de openbaarheidsregisters op…

update 10.09.2020

Steun ons

en bouw zo mee aan een transparantere stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s