As Gau Paust verslaat al 3 jaar lang #live Mechelse gemeenteraad

In het Vlaams parlement is er Villa Politica. In de Mechelse gemeenteraad is er – met enige zin voor overdrijving – de live verslaggeving van As Gau Paust. Een journalistiek experiment dat simultaan met de YouTube-videostream van Stad Mechelen de agendapunten van de gemeenteraad toelicht en de discussies live verslaat op Twitter. Bovendien hoeven Mechelaars helemaal geen eigen account te hebben om die verslaggeving live te volgen. Straks is het trouwens weer zover.

Foto: beeldjes aan Haverwerf

Het onafhankelijk stadsmagazine As Gau Paust (de naam is een ode aan het officieuze Mechelse volkslied door Gunther Neefs, red.) houdt Mechelaars al drie jaar lang via Twitter rechtstreeks op de hoogte van elk punt dat de Mechelse gemeenteraad beslist. Een gratis dienst waarmee de Mechelse hyperlocal een brug wil slaan tussen burger en de lokale politiek.

Platform

De live videostream van het Mechelse stadsbestuur startte in februari 2018 op, enkele zittingen nadat As Gau Paust in het gat was gesprongen dat het vorige stadsbestuur destijds nog liet liggen. Ondertussen vormen video- en Twitterstream een unieke tandem voor Mechelaars die de vinger aan de pols willen houden van de lokale politiek.

Je hoeft trouwens helemaal geen Twitter-account te hebben om onze verslaggeving te kunnen volgen: gewoon zoeken op de hashtag #grmechelen levert je een stroom van berichten op over de Mechelse gemeenteraad – wie wel Twitter heeft, kan ons gewoon volgen natuurlijk. Naast ons journalistieke verslag ontdek je zo ook commentaren of reacties van burgers en politici die naar eigen believen diezelfde hashtag gebruiken. Ook als archief is dit een handig instrument, aangezien er van de gemeenteraad geen notulen terug te vinden zijn. De zoekfunctie van Twitter doet de rest.

Afwezig

Naast het live verslag volgt het onafhankelijke stadsmagazine As Gau Paust ook de inspanningen op van elk gemeenteraadslid via een online dashboard. Naast het aantal schriftelijke of mondelinge vragen vinden Mechelaars er ook de afwezigheidspercentages terug van hun lokale volksvertegenwoordigers, zowel op de gemeenteraad als de gemeenteraadscommissies. Die laatste vormen een wat ondergesneeuwd forum dat amper bekend is bij de Mechelaar – ondanks het engagement van het huidige stadsbestuur om de commissies een nieuwe dynamiek te geven. 

Dashboard Mechelse gemeenteraad. Er valt veel te zeggen over de zin en onzin van statistieken. Toch heeft wie vaak afwezig is altijd ongelijk. Opvallend, op de digitale gemeenteraden tijdens de coronacrisis was iedereen steeds op post.

De eerste (online) gemeenteraad na het zomerreces start op maandag 7 september om 20:00.

Tot dan! 😉

Steun ons

en bouw mee aan een transparantere stad


Een gedachte over “As Gau Paust verslaat al 3 jaar lang #live Mechelse gemeenteraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s