En wat gebeurde er met Jan?

In Mechelen was ‘Jan’ jaren aan een stuk de meest voorkomende mannennaam. Sinds 2018 is dat definitief verleden tijd. De nieuwe rijzende ster heet ‘Mohamed’ en wordt zo steeds nadrukkelijker de nieuwe Jan van onze Dijlestad.

Dat de ‘Jannen’ sneller verdwijnen uit het Mechelse rijksregister dan dat ze erbij komen, verbaast natuurlijk niemand meer. Tegenwoordig heten pasgeboren jongetjes liever Arthur, Liam of Louis. Toch is Jan nog steeds de derde populairste mannennaam in 2020 in het Vlaams Gewest – volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel. Nipt weliswaar, net na Luc en op een iets grotere afstand van Marc.

Berg

In Mechelen spande Jan de voorbije decennia de kroon. Tot 2018. Het jaar waarin de voornaam ‘Mohamed’ de bovenhand haalde onder Mechelaars. 

De voornaam ‘Jan’ is sinds 2018 niet langer de populairste mannelijke voornaam van Mechelen. In 2017 waren er nog 715 Jannen tegenover 702 Mohameds. Het jaar nadien telde Statbel nog slechts 691 keren Jan en al 714 maal Mohamed in Mechelen. Opgelet: In de bovenstaande grafiek gebruikten we voor de totalen weliswaar een lichte onderschatting doordat we de data per statistische sector verzamelden en omwille van privacyredenen de aantallen kleiner dan 5 – per statistische sector – niet werden vrijgegeven. (Bron data: Statbel, het Belgisch statistiekbureau)

In 2020 is Mohamed trouwens ook het populairst in Boom, Machelen, Ronse, Vilvoorde en Antwerpen – naast verschillende Brusselse gemeenten. Jan bleef in 54 Vlaamse gemeenten het populairst.

In vier centrumsteden wint Marc de populariteitspoll in 2020. Jan haalt het enkel in Leuven en Turnhout. In Mechelen bleef Jan de tweede populairste mannennaam in Mechelen, voor Marc en Luc. Maar steeds nadrukkelijker is Mohamed de populairste mannennaam van onze stad. (Bron data: Statbel, het Belgisch statistiekbureau)

Generatiewissel

Toch blijft Jan in heel wat dorpen en wijken in de rand de populairste naam in Mechelen – geen toeval aangezien ook de diversiteit er zich de voorbije decennia veel trager doorzette. Mechelaars met de naam Mohamed haalden de voorbije 20 jaar vooral in de noordelijke centrumwijken de bovenhand.

Evolutie van de populairste mannennaam per buurt. De generatiewissel: de naam Mohamed krijgt vooral de bovenhand in verschillende noordelijke centrumwijken. Voor de grijs ingekleurde buurten vonden we geen naam omwille van privacyredenen – doordat de frequentie van de namen lager is dan 5 wordt het aantal niet vrijgegeven.  (Bron data: Statbel, het Belgisch statistiekbureau)

2 gedachtes over “En wat gebeurde er met Jan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s