
Nu de feestdis iets minder uitgebreid zal zijn. En er ook geen nachtelijke partycrashes in het verschiet liggen, kun je net zo goed deze vijf verhalen bingen waar wij hier op de redactie zo trots op zijn. Onze #2800love is de motor waarmee we meebouwen aan een transparantere Dijlestad.
Dat 2020 het jaar is waarin privacy en grondrechten onder druk staan, is een open deur intrappen. Bijzondere tijden vergen bijzondere maatregelen, hoor je dan. Ook onder de vlag van het radicalisme kregen speciale onderzoeksmethoden plots heel wat armslag. Maar in Mechelen stak de Vlaamse privacywaakhond daar een stokje voor. Toch blijft onze stad op zoek gaan naar een juridische uitweg om burgers op de sociale media te profilen. Van enig debat in de Mechelse raadszaal vooralsnog geen spoor…
Dit is een instrument dat niet zonder de gepaste strenge waarborgen kan ingezet worden in een democratische samenleving en rechtsstaat.
Vlaamse Toezichtscommissie voor de verwerking van persoonsgegevens
Muisstil
Ook de miljoenenclaim van 67 Mechelse brandweermannen ten aanzien van onze stad zorgde niet voor de minste rimpeling in de Mechelse raadszaal. Ook het stadsbestuur lijkt er voorlopig vrij gerust in. Toch wist dit thema heel wat harten te beroeren, konden we dit jaar vaststellen aan onze bezoekcijfers: in geen tijd groeide dit stuk uit tot het populairste ooit van ons magazine.
Al kun je bezoekcijfers best altijd met een korreltje zout nemen, ontdekten we eerder dit jaar toen we het verwachte aantal bezoekers uit het businessplan van het museum Hof van Busleyden voorlegden aan toerisme-expert Bart Nuyts van de KU Leuven. Een cijfer waarvan ook een internationale jury geloofde dat dit moeilijk haalbaar zou zijn, zo bleek.
Battles
Dit coronajaar was eveneens het jaar van de natuur en de open ruimtes. Een thema waarover geregeld kritiek weerklonk in Mechelen, zoals bij de lokale afdeling van Natuurpunt. Een kwestie van de juiste strijd te kiezen, bekende de lokale Natuurpunt-woordvoerder en groen Stadslijst-gemeenteraadslid Bert Delanoeije in een openhartig interview met dit magazine.
Corona leidde ook bij de gemeenteraad tot heel wat telewerk. En best opmerkelijk, tijdens de eerste lockdown miste geen enkel raadslid ook maar één enkele digitale gemeenteraadszitting – op Melikan Kucam na.
Toch werd de basisdemocratie tijdens die eerste crisisweken even op pauze gezet. Zo kwam het dat we voor het eerst in 3 jaar de gemeenteraadszitting niet live konden verslaan. Of beter gezegd: mochten verslaan, want pers én publiek waren niet toegelaten tijdens de allereerste digitale zitting in maart.

Ook als kleine hyperlocal kun je impact hebben – denk aan die ene mug in je kamer. In 2020 verscheen aan de UHasselt een thesisonderzoek waarvoor we destijds het zaadje hielpen planten, mochten we sparren met onze grote zuster Apache tijdens haar regiojournalistiek offensief. Werd al eens een verhaaltje opgepikt in de Mechelse gemeenteraad, probeerden we de eerstejaars Journalistiek van Thomas More in Mechelen even verzot te maken op de gemeenteraad en bereiken we inmiddels 1.475 volgers bij elke publicatie. |
Oké – toegegeven – het waren er meer dan vijf.
Follow @asgaupaust