Ontdek de staat van de Mechelse gemeenteraad

Ondertussen zit een derde van de legislatuur er al op. De hoogste tijd voor een tussentijds rapport van onze gemeenteraad. Opvallend: de absolute meerderheid maakt amper gebruik van haar – gelimiteerde – mogelijkheid om mondelinge vragen te stellen. Het is slechts één trend die Mechelaars zelf kunnen ontdekken dankzij een gloednieuw dashboard over de prestaties van hun gemeenteraadsleden.

Foto: Keerdok

Met een nagelnieuwe versie van het dashboard over de Mechelse gemeenteraad kunnen Mechelaars nu nog makkelijker uitvlooien hoe naarstig hun lokale volksvertegenwoordigers zich voor hen inzetten. Voortaan zoek je niet alleen op partijnaam, maar ook op naam van een specifiek raadslid en/of op het feit of-ie ook lid is van het college. De data spitte het onafhankelijke stadsmagazine As Gau Paust naar boven dankzij online bronnen en via systematische openbaarheidsverzoeken ten aanzien van de stad.

Klik door op de banner en ontdek de ijver in de Mechelse gemeenteraad

Aanwezigheidspolitiek

Uiteraard hebben rauwe statistieken ook hun blinde vlekken. Net daarom hechten we veel belang aan het afwezigheidspercentage van elk raadslid: deze indicator geeft aan in welke mate een raadslid de vergaderingen waar-ie lid van is, heeft gespijbeld. Terwijl je het aantal vragen dat je als raadslid stelt nog kunstmatig kunt opdrijven, is verschijnen tijdens een vergadering zonder er ook effectief aanwezig te zijn toch een pak moeilijker…

De lange vlakke periode met amper één afwezige in de gemeenteraad startte tijdens de eerste lockdown. De corona-impact lijkt ondertussen uitgewerkt. (Die ene afwezige was telkens het N-VA-raadslid Melikan Kucam die, nadat hij in opspraak kwam en enige tijd vastzat, voorlopig geen voet meer in de raadszaal zette.)

De drie voorbeeldigste raadsleden – op vlak van aanwezigheid – zijn de VB-raadsleden Kenzo Van Den Bosch en Catherine François, naast sp.a-fractieleider Thijs Verbeurgt. Ook de jonge lichting van Groen, met Maxine Willemsen en Faysal El Morabet, tekende tijdens elke gemeenteraad én bijna elke commissievergadering present. (Wel verdienen de statistieken van Van Den Bosch en Verbeurgt enige nuance aangezien zij als opvolgers pas later aan de start kwamen, respectievelijk in maart en september 2019, red.). 

In welke mate skippen de leden van het college een zitting van de gemeenteraad of van een raadscommissie? Tussen sommige schepenen onderling is er een groot verschil in de mate waarin zij de vier commissies bijwonen waarvan ze lid zijn. De tweejaarlijkse Verenigde raadscommissie namen we niet op in de statistieken van het dashboard. (Figuur: AGP – dashboard Mechelse gemeenteraad)

Toch slagen vele raadsleden er niet in om al hun raadscommissies bij te wonen. Vooral de leden van het stadsbestuur sturen geregeld hun kat naar commissies waarvan zij nochtans officieel lid zijn. Al geldt het engagement van het college om wel altijd de bevoegde schepen naar de commissie te sturen – zodat de aanwezige raadsleden steeds hun vragen kwijt kunnen – als verzachtende omstandigheid. Opmerkelijke topafwezigen op de raadscommissies zijn gemeenteraadslid en titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open VLD) en Stadslijst-fractieleider en titelvoerend eerste schepen Kristof Calvo (Groen).

Factcheck

Die mogelijkheid om tijdens de raadscommissies vragen te stellen aan de bevoegd schepen kaderde in de opwaardering van deze vergaderingen aan het begin van deze legislatuur en moest de pil helpen verzachten bij de invoering van een quotum voor het aantal mondelinge vragen dat een fractie mag stellen tijdens de gemeenteraad. Titelvoerend burgemeester Somers onderstreepte bij die bespreking dat hij binnen de absolute meerderheid ook werk heeft om 25 mensen in toom te houden die allemaal hun mondelinge vragen willen stellen.

Het blijft een bijzonder argument dat niet op te maken valt uit de statistieken: de Stadslijst-fractie maakt namelijk amper gebruik van haar mondelinge vragen-quotum.

Bemerk dat de gemeenteraadsleden van de absolute meerderheid (Open VLD, Groen en M+) momenteel ongeveer 20% van hun mondelinge vragen-quotum verbruikten in de gemeenteraad. (Figuur: AGP – dashboard Mechelse gemeenteraad)

Vragenvuur

Verbeurgt, op zijn beurt, stelde kort na zijn intrede in de raadszaal, als vervanger van Caroline Gennez, meteen een hele reeks schriftelijke vragen en voegde daar ondertussen ook een tiental mondelinge vragen en agendapunten aan toe. Een entree die onwillekeurig doet denken aan die van N-VA-raadslid Freya Perdaens, toen zij zich als opvolger tijdens de voorbije legislatuur – weliswaar vanuit de meerderheid – meteen manifesteerde door volle bak vragen te stellen. Een vragenvuur dat haar fractieleider Marc Hendrickx deze legislatuur verveelvoudigde. Ook Perdaens stelde opnieuw al heel wat schriftelijke en mondelinge vragen. 

Welke partij stelde het grootste aantal schriftelijke vragen tot nog toe aan het stadsbestuur? De Mechelse N-VA heeft haar koppositie voornamelijk te danken aan de vele vragen van haar fractieleider Marc Hendrickx (zowat 70 stuks) en raadslid Freya Perdaens (een 25-tal). (Figuur: AGP – dashboard Mechelse gemeenteraad: 2e pagina) 

Verder horen ook Dirk Tuypens (pvda), Hamid Riffi (CD&V) en Anne Delvoye (N-VA) bij de vlijtigste raadsleden als we naar hun aantal schriftelijke en mondelinge vragen en toegevoegde agendapunten kijken. 

Dat de actiefste raadsleden in de oppositie zitten is allicht niet los te zien van die rol. Al betekent dit niet dat er bij de meerderheid niks beweegt, zoals Rina Rabau van Groen bijvoorbeeld bewijst met ongeveer acht gemaakte acties. Wel blijven dat er een stuk minder dan wat we bij de meeste oppositieleden zien.

Toch zijn er na twee jaar gemeenteraad nog steeds enkele raadsleden die geen enkele vraag of toegevoegd punt op hun conto hebben: de dames El Boussaadani (Groen) en Kluppels (VB) en heren Calvo, Selleslagh (N-VA), Somers (die sinds oktober 2019 als gemeenteraadslid zetelt, red.) en logischerwijs ook Kucam.

Oproep aan Stad Mechelen: open de data!

Dit dashboard opbouwen vergde heel wat tijd. Niet in het minst omdat de data zelf niet zomaar voor het grijpen liggen: er waren niet alleen talrijke openbaarheidsverzoeken nodig, ook kopieerden we vele pdf-files en html-pagina’s naar verschillende online spreadsheets die – na verschillende berekeningen – als basis dienden voor het uiteindelijke dashboard-resultaat.

Met dit dashboard willen we de werking van de gemeenteraad niet alleen inzichtelijker maken voor Mechelaars, maar ook Stad Mechelen zelf stimuleren om met de data over de activiteiten van haar raadsleden aan de slag te gaan. In de eerste plaats door deze data technisch toegankelijker te ontsluiten, zodat elke geïnteresseerde burger of ontwikkelaar deze lokale politieke data eenvoudig kan hergebruiken.
Het kan onze stad alleen maar slimmer maken…

Meebouwen aan een transparantere stad: da’s de missie van het Mechels magazine As Gau Paust. Daarom publiceren we regelmatig nieuwe statistieken over de prestaties van alle Mechelse gemeenteraadsleden via een dashboard. De data daarvoor spitten we boven via pdf-files en html-pagina’s en dankzij systematische openbaarheidsverzoeken. We roepen Stad Mechelen op om van deze gegevens open data te maken.

2 gedachtes over “Ontdek de staat van de Mechelse gemeenteraad

  1. Openbare zittingen in het algemeen
    Gemeenteraad via livestream is OK.
    Sommige Commissies kan je als inwoner helemaal niet bijwonen, is niet OK.
    En wanneer er twee verschillende commissies op dezelfde dag gepland zijn, is dat helemaal NIET OK.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s