Dashboard maakt Mechelse subsidies interactief

Een interactief dashboard met alle Mechelse subsidies laat elke Mechelaar alle bedragen ontdekken die het stadsbestuur aan werkings- en investeringssubsdies plant uit te geven. Een zoveelste transparantietool van het onafhankelijke magazine As Gau Paust – dit keer met data uit het derde gewijzigde meerjarenplan 2020-2025.

Foto: De Pelikaan van Dzia

Dankzij een gloednieuw dashboard krijgen Mechelaars voortaan een nog beter zicht op de toelagen die hun stadsbestuur plant uit te geven. Eerder hielp het Mechels magazine – ook al via een dashboard – alle Mechelaars om de prestaties van hun lokale volksvertegenwoordigers mee in de gaten te houden. Nu komt daar dus een subsdiedashboard bij.

De data haalde de redactie uit de pdf-file met de werkings- en investeringssubsidies uit de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Een document dat in december 2020 op de gemeenteraad passeerde tijdens de begrotingsdiscussie. Al moest je als (burger)journalist wel op de publicatie op de site van de stad wachten alvorens de bedragen ook effectief te kunnen inzien.

Met dit dashboard verkent het Mechels magazine As Gau Paust verdere mogelijkheden om met behulp van dashboards de werking van een stad transparanter te maken. Eerder experimenteerde het magazine ook al met een subsidiedatabank. Met dit gloednieuwe dashboard schakelen we een versnelling hoger door de gepresenteerde data ook interactief te maken.

Tips & tricks

Het dashboard omvat twee pagina’s, waarbij de eerste enkel de bedragen op naam van een begunstigde omvat. Je kunt er vlot zoeken op de naam van een organisatie of meerdere begunstigden onderling vergelijken over de ganse planningsperiode 2020-2025. Klik zeker ook eens door op de naam van een organisatie in het boomdiagram onderaan en ontdek wat volgt. En laat ons zeker weten wat je er van vindt!

Klik op de figuur en ontdek…
Dit dashboard is ook een warme oproep aan ons stadsbestuur: een Proof of Concept voor wat zou kunnen zijn – bovenop de droge, technisch moeilijk leesbare pdf-files die de stad vandaag op haar website publiceert over het meerjarenplan. Niet alleen door deze data technisch toegankelijker te ontsluiten maar ook door er zelf creatief mee aan de slag te gaan.
Het kan onze stad en haar inwoners alleen maar slimmer maken.

Complementair

Wist je trouwens dat je via de site van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur ook het financiële profiel van onze stad kunt raadplegen? Een topproduct, al laat dit dashboard wel geen individuele subsidies zien.

Zeg, ken je onze bijlage WETTEWA? De naam is een verwijzing naar een strofe uit ons lijflied As Gau Paust: En wettewa’k ik paus? – En weet je wat ik denk? Het voelt alsof je meeleest in ons notitieschriftje… WETTEWA zit voortaan gratis bij elke publicatie van jouw favoriet hyperlokaal magazine. 😉

Voor de meedenkende Mechelaar.

Meebouwen aan een transparantere stad: da’s de missie van het Mechels magazine As Gau Paust. Daarom publiceren we dit interactief dashboard met de subsidies die ons stadsbestuur plant uit te geven tijdens de planningsperiode 2020-2025. We roepen de stad op om deze data – bijvoorbeeld via een eigen dashboard – toegankelijker te ontsluiten voor haar burgers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s