ANPR-camera aan knip op Kruisbaan schoot record aantal boetes

Automobilisten negeerden massaal de verbodsborden aan ‘de knip’ op de Kruisbaan in 2019. Die straat knipte het Mechelse stadsbestuur twee zomers geleden in tweeën, ter hoogte van de school Pius X, voor gewone automobilisten. Een ANPR-camera die deze ingreep bewaakte, leverde in amper 6 maand tijd 35% van alle vaststellingen op die de stad tijdens dat jaar verzamelde. Een record, ondanks de expliciete bewegwijzering.

Foto: verkeersbord in Vrijbroekpark

Dat de knip op de Kruisbaan ter hoogte van Pius X niet onbesproken was bij heel wat Mechelaars, da’s genoegzaam bekend – de knip is ondertussen alweer lang verleden tijd en vervangen door paaltjes op het kruispunt even verderop

Minder bekend zijn de onwaarschijnlijke overuren die de ANPR-camera klopte ter hoogte van de school om die bewuste knip te bewaken. Na nauwelijks zes maand tijd (van 1 juli 2019 tot en met 22 december 2019, red.) bleef de teller uiteindelijk op 10.337 vaststellingen steken. Ongezien. 

35% van alle ANPR-dossiers kwam in 2019 van de knip-camera op de Kruisbaan. (Bron data: GASAM jaarverslag 2019)

Op jaarbasis waren daar allicht nog enkele duizenden GAS-boetes bovenop gekomen. Geen enkele ANPR-camera in onze stad kwam de voorbije jaren maar in de buurt van dit tempo.

Bemerk dat de ‘vangst’ tijdens de eerste maand – ondanks pal in de zomer – erg hoog was. Daarna zakt het aantal dossiers aanzienlijk in augustus en september, om in oktober en november opnieuw te pieken. Toevallig of niet was half september het moment waarop de tekstkarren naast de knip verdwenen uit het straatbeeld (zie kaartje onderaan). In december werkte de camera tot en met 22e – of ongeveer 70 procent van de maand. (Bron data: kabinet van burgemeester Vandersmissen)

“Nog niet op de hoogte”

Het aandeel Mechelaars dat zijn laars lapt aan autoluwe zones is een pak lager dan niet-Mechelaars: slechts 1 op 5 overtredingen gebeurt door Maneblussers. Toch liggen die statistieken bij de Kruisbaan wat hoger: 29% (of ruim 1 op 4 dus) van de GAS-boetes zijn voor stadsgenoten. “Dit kan verklaard worden doordat nog niet alle inwoners van de stad Mechelen op de hoogte waren van de nieuwe verkeerssituatie”, klinkt het droog in het jaarverslag over de GAS-boetes.

Amper een half jaar had de knip-camera op de Kruisbaan nodig om een recordaantal vaststellingen te verzamelen. In 2015 overschreed de F. de Merodestraat ook al ruim(er) de kaap van de 10.000 maar daar had die camera toen wel 11 maand voor nodig. Een wereld van verschil met de zes maand van de Kruisbaan. Hoe roder de kleur, hoe meer vaststellingen. De lage scores kunnen soms ook louter te wijten zijn aan het feit dat de camera dat jaar grotendeels op zwart stond. (Bron data: verschillende jaarverslagen GASAM)

De GAS-inkomsten voor inbreuken tegen autoluwe zones bedroegen dat jaar 105.762,60 euro meer dan begroot (in totaal waren de GAS-inkomsten voor 274.711 euro onderschat, red.).

De feitelijke GAS-inkomsten waren in 2019 hoger dan begroot. (Bron figuur: Jaarrekening 2019)
Wat baten bord en bril?
Een vergissing is zo gebeurd. Zeker als je niet van Mechelen bent. Op deze kaart sommen we alle signalisaties op die de stad destijds verspreidde naar aanleiding van de knip op de Kruisbaan.

Een gedachte over “ANPR-camera aan knip op Kruisbaan schoot record aantal boetes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s