Aantal GAS-boetes voor foutparkeren steeg met 34 procent

Na enkele vrij stabiele jaren gaat het aantal GAS-dossiers voor foutparkeren en stilstaan in Mechelen opnieuw door het dak: het aantal vaststellingen steeg in 2019 met 34 procent ten opzichte van het jaar voordien.

Foto: moeder met kind en parkeermeter in Mechelen

Of het niet straf zou zijn mocht die inkomstenraming voor foutparkeren in 2019 ook werkelijk uitkomen, vroegen we destijds aan de toenmalige financieel directeur van onze stad. De topambtenaar – die eind vorig jaar op pensioen ging – liet de GAS-inkomsten voor foutparkeren en stilstaan toen namelijk opnieuw 15 procent hoger inschatten dan wat het voorgaande jaar effectief was geïnd aan dergelijke GAS-boetes.

En óf die raming werd gehaald: op basis van de jaarrekening bleken de uiteindelijke GAS-inkomsten zelfs 28 procent hoger te liggen in 2019 dan wat oorspronkelijk was geschat: een verschil van 189.000 euro. In vergelijking met wat de stad in 2018 binnenrijfde, namen de inkomsten in 2019 zelfs met 46 procent toe, of met 277.000 euro.

Twee jaar geleden schreven we dat Mechelen aan haar plafond leek te zitten voor foutparkeren: na de onwaarschijnlijke toename in 2016 bleef het aantal GAS-dossiers voor foutparkeren en stilstaan de daaropvolgende jaren vrij stabiel. Maar toen kwam 2019: onverhoopt haalde de stad 28 procent meer inkomsten op dan geschat en zelfs 46 procent meer dan wat in 2018 aan GAS-boetes voor foutparkeren werd geïnd. (Bron data: jaarrekeningen Stad Mechelen)

Door het dak

Uiteindelijk verzamelde Mechelen 12.373 GAS-dossiers bij elkaar in 2019 voor foutparkeren en stilstaan. Een stijging met 34 procent in vergelijking met 2018. Halfweg 2019 was het aantal GAS-vaststellingen in Mechelen al goed voor 80% van het vorige jaartotaal. Best stevig. Enkel de zomermaanden juli en augustus waren – zoals vanouds – aan de rustige kant.

Tijdens de eerste helft van 2019 brak Mechelen maar liefst 4 GAS-maandrecords voor foutparkeren. De nieuwe hoge maandelijkse aantallen doen in elk geval vermoeden dat de pieken uit de voorgaande jaren wel eens in meerdere maanden herhaald kunnen worden. (Bron data: GASAM jaarverslagen)

Je hoort ons geen tweede keer beweren dat de GAS-inkomsten voor foutparkeren aan een plafond zitten in Mechelen.

Omdat jij ook wil weten wat er in jouw naam gebeurt

Foto: bewerking van signalisatie in de stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s