Schepen voor Werk richtte eind 2019 eigen rekruteringskantoor op (en dat hoefde het Rekenhof niet te weten)

Een match vinden tussen mensen die verder van de arbeidsmarkt staan en bedrijven die hun vacatures niet ingevuld krijgen: dat is het doel dat het rekruteringskantoor M.O.R.E. voor ogen had. Een Besloten Vennootschap waar schepen Greet Geypen, eind 2019, mee aan de wieg van stond. Toch hoefde de Mechelse schepen voor Werk dit initiatief niet te melden aan het Rekenhof.

Foto: barok Onze-Lieve-Vrouwebeeld in Augustijnenstraat

Eind 2019 was het niet voor het eerst dat schepen voor Werk Greet Geypen (Open VLD) zich van haar ondernemende kant liet zien. Begin 2017 stampte Geypen namelijk al een eigen huishoudhulp-bedrijf uit de grond: Carefreehome.

Met M.O.R.E. – of voluit: More Opportunities Real Expectations – trok Geypen dit keer, met een zakenpartner, resoluut de kaart van de arbeidsbemiddeling. In het bijzonder voor talent dat niet aan de oppervlakte dreigt te komen. Zo lees je op de website van het rekruteringsbureau dat er veel meer beschikbaar talent voorhanden is: “Helaas wordt dit om verschillende redenen vaak over het hoofd gezien.”

Geen mandaat

Een opmerkelijk privé-initiatief van de Mechelse schepen van Werk. Toch is hier van een extra mandaat, zoals politieke bestuurders dit jaarlijks aan het Rekenhof moeten melden, geen sprake. Geypen was namelijk nooit bestuurder bij dit rekruteringskantoor. “Ik was medeoprichter van het bedrijf maar had geen actieve rol in de operationele werking en had geen bestuurdersmandaat”, verduidelijkt de schepen per mail, “Dit was ook nooit de bedoeling.”

Dat Geypen bij de oprichting van de Besloten Vennootschap 51 van de 100 aandelen bezat, speelt in die zin ook geen enkele rol. De overige 49 aandelen waren voor haar zakenpartner en medeoprichter die, volgens de oprichtingsakte, als enige bestuurder van het werving- en selectiekantoor optreedt.

De vergadering beslist het aantal niet-statutaire bestuurders voor een onbepaalde duur en met een bezoldigd karakter (…) te bepalen op 1

Benoeming van de bestuurder – uit de oprichtingsakte van M.O.R.E.

Diezelfde bestuurder herkennen we een jaar later – begin november 2020 zijn we dan – via het Belgisch Staatsblad ook bij het eerder door Geypen opgerichtte huishoudhulp-bedrijf. Dit keer wél aan de zijde van de schepen, die dit mandaat steeds aangaf bij het Rekenhof.

Wat is geen mandaat?
Een gewoon lidmaatschap van een algemene vergadering van een vereniging, een lastgevingsovereenkomst, titels of erefuncties, een aandeelhouderschap of het loutere feit dat je een organisatie hebt opgericht tellen niet als mandaat. Het opnemen van een bestuursfunctie dan weer wel.

Stopgezet

Waarom de schepen voor Werk er destijds voor koos om geen bestuurder te zijn van haar eigen werving- en selectiekantoor, vroegen we nog. “Helaas hebben de feiten uw vraagstelling ondertussen ingehaald”, verrast Geypen ons, “Enkele weken geleden is de beslissing gevallen dat M.O.R.E. ophoudt te bestaan.” Als reden voor die beslissing noemt de schepen een combinatie van Corona-omstandigheden en andere professionele keuzes.

Een combinatie van Corona-omstandigheden en andere professionele keuzes hebben tot deze beslissing geleid

Schepen voor Werk Greet Geypen

Die stopzetting verscheen wel nog niet in het Belgisch Staatsblad.

Niet elk ondernemend initiatief leidt tot een nieuw mandaat. Hoewel schepen van Werk Greet Geypen medeoprichter was van een Mechels rekruteringsbureau hoefde ze dit helemaal niet te melden aan het Rekenhof bij haar jaarlijkse mandatenaangifte. Geypen nam namelijk geen bestuursfunctie op bij die onderneming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s