Beste gemeenteraad, de zomer is ook van u

Voor elke macht is ook een tegenmacht van doen. Maar in de grote vakantieperiode doet de Mechelse gemeenteraad een grote zomerslaap. Nochtans is er niet minder lokale democratie nodig in de maanden juli en augustus. Het schepencollege blijft wel gewoon volop aan de bak.

Foto: Mechels stadhuis in zomerse stemming

Beste Mechelse gemeenteraad, hoe komt het toch dat u 70 zomerdagen lang het stadsbestuur niet op haar keuzes uitdaagt in een plenair debat? Geen inhoudelijke discussies aandurft of alternatieven verdedigt?

Natuurlijk verdient u een pauze, beste gemeenteraad, een bezinningsmoment voor wat er wel of niet gebeurde. Tijd brengt raad, jazeker, maar hoeft dat werkelijk 70 dagen in complete afzondering te duren?

Beste Mechelse gemeenteraad, vindt u ook niet dat dit uitgestrekte zomerreces van 70 dagen niet meer van deze tijd is?

Komaan Mechelse gemeenteraad, laat u van uw meest ondernemende kant zien. Laat zien dat het u menens is met uw mandaat, óók tijdens de Mechelse zomermaanden. Daag het stadsbestuur uit op haar keuzes in een publiek debat – of twee. 

Maak er desnoods ‘het zomerdebat is van Mechelen’ van. En mocht het vaste uur van acht te veel concurreren met de lokale festivals, maak er dan een gestreamd voorprogramma van – de levensgrote schermen staan toch al in het park.

Komaan Mechelse gemeenteraad, er zit veel meer in dan die 11 jaarlijkse vergaderingen. Laat de rest van Vlaanderen zien hoezeer u het meent met die lokale democratie. Maak een vuist, beste gemeenteraad, en organiseer twee extra zomerdebat-sessies over thema’s die ertoe doen voor élke Mechelaar.

Beste Mechelse gemeenteraad, de zomer is ook van u.

Eén derde volstaat voor extra raad
De gemeenteraadsvoorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen als één derde van de gemeenteraadsleden daarom vragen. Dat valt te lezen in het huishoudelijk reglement van de Mechelse gemeenteraad (en is afgeleid van artikel 19 uit het Decreet over het lokaal bestuur, red.). Op een totaal van 43 raadsleden zijn dat er dus 15. Wie durft?
Wie neemt de handschoen op? #dtv

UPDATE: VERSTILDE LOKALE DEMOCRATIE

UPDATE: geen steun voor voorstel van CD&V-fractie

Eind juli riep de CD&V-fractie op om een acutaliteitsdebat te organiseren.

Maar de CD&V slaagde er niet in om 1/3e van de gemeenteraad hiertoe te overtuigen…

Een gedachte over “Beste gemeenteraad, de zomer is ook van u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s