Stadslijst-fractieleider Calvo skipt bijna 9 op de 10 raadscommissies

Kristof Calvo, de fractieleider van de Mechelse Stadslijst, spijbelt het vaakst tijdens commissievergaderingen. Bij bijna 9 op de 10 zittingen stuurt de titelvoerend eerste schepen van Mechelen zijn kat. En da’s best opmerkelijk, want bij de start van deze legislatuur pleitte Calvo nog voor een vernieuwde aanpak van de raadscommissies. Eentje waar ook de pers op zou afkomen…

Foto: gecrasht in Planckendael

Klik door op de banner en ontdek welke raadsleden het vaakst aanwezig of afwezig zijn. De data spitte het onafhankelijke stadsmagazine As Gau Paust naar boven dankzij online bronnen en via systematische openbaarheidsverzoeken ten aanzien van Stad Mechelen.

Het dashboard over de activiteiten van Mechelse gemeenteraadsleden geeft haar geheimen prijs: bij het updaten van de aanwezigheden tijdens de raadscommissies viel op dat Kristof Calvo (Groen), sinds de corona-uitbraak in maart 2020, geen enkele gewone raadscommissie meer bijwoonde (De Verenigde raadscommissie van mei vorig jaar nog wel, maar die overkoepelende jaarlijkse zitting met dezelfde samenstelling als de voltallige gemeenteraad valt hier buiten scope, red.). Daardoor scoort de fractieleider van de absolute meerderheid in Mechelen het slechtst van alle zittende leden uit de raadzaal.

Opvallend: bij de start van deze legislatuur hield Calvo, tijdens de commissie Algemene Zaken, nog een warm pleidooi voor een vernieuwde aanpak van de Mechelse raadscommissies. “We moeten hier dingen agenderen waardoor ook de pers goesting heeft om af te komen“, klonk het toen uit de mond van de titelvoerende eerste schepen van Mechelen. Veel van dat enthousiasme lijkt er vandaag niet overgebleven.

We moeten hier dingen agenderen waardoor ook de pers goesting heeft om af te komen

Stadslijst-fractieleider Kristof Calvo tijdens de start van deze legislatuur in de commissie Algemene Zaken
Hoe de fractieleider van de Mechelse absolute meerderheid zelf zijn spijbelen verklaart tijdens vele commissievergaderingen? Voorlopig kregen we nog geen reactie op onze vraag die we hem per e-mail stelden. (Figuur: AGP – Dashboard Mechelse gemeenteraad)

Flashback

Naast Calvo, die zijn rol als Mechels gemeenteraadslid combineert met een zitje in de federale Kamer, vind je ook titelvoerend burgemeester en Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) erg zelden terug in de vier Mechelse raadscommissies waarvan hij lid is. De statistieken van beide heren doen onvermijdelijk terugdenken aan de ‘grote afwezigheid’ van die andere nationale – of beter: Europees – politicus Johan Van Overtveldt (N-VA), die tijdens zijn passage in de Mechelse gemeenteraad geen enkele raadscommissie had bezocht.

Ook verschillende leden van het stadsbestuur sturen geregeld hun kat, al geldt het engagement van het college om altijd de bevoegde schepen of burgemeester naar de commissie te sturen – zodat de aanwezige raadsleden wel hun vragen kwijt kunnen – hier als verzachtende omstandigheid. Maar wanneer ook die niet kunnen, krijg je een onthoofde commissie, zoals dat in april van dit jaar nog het geval was…

Maar het moet gezegd: de schepenen Princen (Groen), Anciaux (Open VLD) en Labsir (Open VLD) zijn opmerkelijk vaker aanwezig tijdens commissievergaderingen dan hun collega’s uit het college en ook dan enkele gewone gemeenteraadsleden. De volledige rangschikking ontdek je via ons dashboard. Meer info over de gebruikte parameters lees je hier.

Evaluatie

Bij het begin van deze legislatuur beloofde het stadsbestuur bij monde van Bart Somers – die toen nog geen Vlaams minister was – en Stadslijst-fractieleider Kristof Calvo om het huishoudelijk reglement over de vernieuwde werking van de raadscommissies en de gemeenteraad in april 2020 te evalueren in een commissie. Ook de aanwezigheden spelen daarin mee, erkende Somers toen.

En die evaluatie komt er dit najaar aan, bevestigde de voorzitter van de commissie Algemene Zaken, Thijs Verbeurgt (Vooruit), ons via Twitter. Corona gooide de werking van de commissies en de gemeenteraad namelijk wat overhoop.

GESPOT
Ken je dat: er is een belangrijke vergadering op het werk maar door een gedeeltelijke dubbele boeking kun je die meeting niet helemaal uitzitten. In Mechelen lossen ze dat op door de rubriek ‘tijdelijk afwezig’ aan het overzicht van aanwezigen en verontschuldigden (van de gemeenteraadszitting, red.) toe te voegen. Enkele voorbeelden: gemeenteraadslid Zineb El Boussaadani (Groen) staat voor de zitting van 1 maart weliswaar op ‘aanwezig’, maar ook op ‘tijdelijk afwezig’ voor de vragen 1 tot en met het einde. Gemeenteraadslid Kerstin Hopf (N-VA) was voor de zitting van einde maart ‘aanwezig’, maar ‘tijdelijk afwezig’ voor de punten 41 tot en met het einde. VB-fractieleider Frank Creyelman was ‘aanwezig’ op de zitting van juni, maar ‘tijdelijk afwezig’ voor de punten 1 tot en met 42.
Ik ben er even niet.

UPDATE 26.07.2021

“In een drukke agenda is het soms keuzes maken”

De collega’s van Het Laatste Nieuws wisten wel een reactie los te krijgen bij de fractieleider van de Stadslijst Kristof Calvo.


GEZOCHT: meedenkende Mechelaars

Ik steun dit gratis en onafhankelijk Mechels nieuwsmagazine

en schenk daarom een klein bedrag 👇

€ 15,00

2 gedachtes over “Stadslijst-fractieleider Calvo skipt bijna 9 op de 10 raadscommissies

  1. Wat is er verkeerd aan om te laten weten dat je voor een bepaald uur niet kan aanwezig zijn op de raad om privé redenen die mij zelf maar een dag op voorhand bekend waren? Indien ik zelf geen punten op de agenda had gezet (wat zoals u weet vijf werkdagen voor de gemeenteraad moet gebeuren) dan had ik mij zelfs helemaal verontschuldigd.

    Like

    1. Dank voor uw reactie en uiteraard is daar niks verkeerd aan: belangrijke afspraken kunnen nu eenmaal overlappen zoals we hierboven ook beschreven hebben…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s