Nieuwe algemeen directeur Zorgbedrijf Rivierenland moet meer gemeenten over de streep trekken

Het Zorgbedrijf Rivierenland is op zoek naar een nieuwe algemeen directeur die de omliggende gemeenten ervan moet overtuigen in te stappen in de welzijnsvereniging. Dat zegt de voorzitter van de raad van bestuur Jeroen Baeten aan het magazine As Gau Paust. “We moeten naar die schaalvergroting”, klinkt het stellig. Volgens Baeten staat het Zorgbedrijf op een kantelpunt dankzij de trend van de regiovorming en de nakende wijzigingen in het wettelijk kader waardoor privé-investeringen in de lokale zorg mogelijk moeten worden. Een verhaal dat wel zonder de vorige algemeen directeur verdergaat: hij werd onlangs bedankt voor bewezen diensten.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat we een nieuwe wind nodig hadden om een volgende stap te kunnen zetten”, reageert Jeroen Baeten (N-VA Sint-Katelijne Waver), de voorzitter van de raad van bestuur van het Zorgbedrijf Rivierenland, aan de telefoon. “Het Zorgbedrijf bestaat nu een 5-tal jaar: het wordt tijd dat we nadenken om nieuwe overheden toe te voegen”, schetst Baeten waarom de raad van bestuur de vorige algemeen directeur liet gaan. “We merkten dat het gewoon te lang duurde en in een soort van stilstand terechtkwamen.”

Volgens Baeten is het Zorgbedrijf te klein om gewoon te kunnen blijven bestaan en is een schaalvergroting noodzakelijk. Een uitbreiding van het aantal samenwerkingsverbanden noemt hij als één van de volgende stappen. 

We merkten dat het gewoon te lang duurde en in een soort van stilstand terechtkwamen

Jeroen Baeten, voorzitter raad van bestuur Zorgbedrijf Rivierenland

Huiswerk

Wanneer we die uitbreiding van het Zorgbedrijf mogen verwachten? “We zitten in het midden van een legislatuur en dat is lastig”, erkent Baeten, “We weten nog niet goed of andere steden en gemeenten openstaan om nu nog die sprong te maken. Het moet ook om meer gaan dan – ik zeg maar iets – het verdelen van maaltijden. Het moet echt wel structureel opgenomen worden en daar misten we een aantal succesverhalen.”

Het moet meer zijn dan het verdelen van maaltijden

Jeroen Baeten, voorzitter raad van bestuur Zorgbedrijf Rivierenland

Een helder beeld van de kosten voor de ondersteunende werking, zoals HR, IT en facility, is daarbij belangrijk, stelt Baeten nog. Vandaag neemt Mechelen een groot deel van die werking voor haar rekening. “We moeten intern de oefening maken om die kosten duidelijk en helder te maken, daarna kunnen we de eerste gesprekken aangaan. Vandaag weten we nog niet duidelijk genoeg hoe onze werking in elkaar zit om met voldoende vertrouwen naar een toekomstige partner te stappen.”

Garnaal

Baeten ziet in de regiovorming en de nakende wijziging van het wettelijk kader (zie kaderstukje, red.) twee hefbomen waarmee Zorgbedrijf Rivierenland haar ambitie kan waarmaken. “Dit is een kantelpunt”, gelooft Baeten, die suggereert dat het Zorgbedrijf zich moet aanhaken bij de regiovorming zodat er bijvoorbeeld voor de regio Mechelen één Zorgbedrijf komt. “Omdat die regiovorming een hele sterke trend is, die ook gepusht wordt door de hogere overheid, komt er ook bij andere steden en gemeenten een draagvlak om mee te stappen in dit verhaal.”

Zorgbedrijf Rivierenland is op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. Kandidaturen moeten voor 18 augustus binnen zijn. (Bron figuur: website Zorgbedrijf Rivierenland)

Wat het worst case scenario is als die uitbreiding niet lukt? Hoewel Baeten zegt daar zelf niet achter te staan, noemt hij een samenwerking met Emmaüs (die vzw overspant 24 voorzieningen waaronder het AZ Sint-Maarten en meer dan 6.700 medewerkers, red.) of het Zorgbedrijf Antwerpen: “Maar zoiets is worst case en daar sta ik persoonlijk niet achter”, onderstreept Baeten die in Sint-Katelijne-Waver de gemeenteraad voorzit. “Als we aansluiten bij een entiteit die te ver staat van het lokale dan kom ik daar als lokaal politicus mee in de problemen omdat ik niet snel genoeg kan schakelen en zo ook maar een ‘kleine garnaal’ wordt in het grotere geheel.”

Eens het wettelijk kader gewijzigd is, kan het Zorgbedrijf straks veel flexibeler samenwerkingen aangaan, legt Baeten uit. “Bijvoorbeeld door investeringsmaatschappijen de mogelijkheid te geven bepaalde zaken mee te financieren, zonder dat de werking daarbij naar de privé gaat.”

Maar zover is het voorlopig nog niet: de stemming in het Vlaams parlement over het decreet, dat het mogelijk maakt om privékapitaal binnen te brengen in de lokale zorg, werd in extremis over de zomer getild. De mogelijkheid om privé-investeringen toe te laten in de lokale zorg zorgde namelijk voor heel wat protest in de welzijnssector.

We vroegen ook een reactie aan de vorige algemeen directeur via diens persoonlijk bedrijf.  Zodra we een antwoord ontvangen leest u dat hier meteen.


UPDATE 17.08.2021

Mooi toch hoe lokale journalistiek elkaar wederzijds versterkt: alweer een prachtig voorbeeld van spontaan partnerschap.


Denk mee… (en doneer)

Denk mee

En doneer. Omdat je een onafhankelijk Mechels magazine belangrijk vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s