De niet zo geheime stemming van Ivarem

Met haar tegenstem in de raad van bestuur van Ivarem gaf Mechels gemeenteraadslid Rina Rabau te kennen niet akkoord te gaan met een voorstel tot verdubbeling van het presentiegeld voor de voorzitter van de intergemeentelijke vereniging. Opmerkelijk detail: die voorzitter is Koen Anciaux, schepen in Mechelen én Stadslijst-collega van Rabau. Gevraagd naar het waarom van haar stemgedrag laat het raadslid evenwel niet in haar kaarten kijken: “Dit punt was een geheime stemming”, klinkt het, “bedankt om dit ook te respecteren.” Een loopje met de waarheid: zowel het publieke verslag als de woordvoerder van Ivarem bevestigen die tegenstem formeel.

Foto: Feest van de Bevrijding op de Grote Markt

Elke Mechelaar kent allicht de afvalmaatschappij Ivarem – wie zet al eens niet een vuilniszak buiten of moet nog langs het containerpark? Maar wist je dat in deze ‘intergemeentelijke vereniging’ ook enkele Mechelse politici zetelen namens onze stad? Zo telt de raad van bestuur met schepen Marina De Bie (Groen), schepen Koen Anciaux (Open VLD), die voorzitter is, én gemeenteraadslid Rina Rabau (Groen) drie stemgerechtigde bestuursleden uit de absolute meerderheid van de Mechelse Stadslijst. En da’s geen toeval: elke legislatuur zijn er vele mandaten te verdelen onder de vertegenwoordigers van de stad. Op die manier krijgt de Mechelaar een stem in de verschillende intercommunales waar onze Dijlestad een zitje heeft. (Ook Stefaan Deleus, de CD&V-fractieleider in de gemeenteraad, zetelt in de raad van bestuur, weliswaar met slechts een raadgevende stem, red.)

Maar dat een vertegenwoordiger van onze stad – en dus van élke Mechelaar – pertinent weigert om het eigen, publiek beschikbare, stemgedrag toe te lichten, is op zijn zachtst gezegd erg vreemd. Het gaat, voor alle duidelijkheid, om een openbaar beschikbaar stemresultaat en niet om een geheime stemming.

Dubbel

Nu was het onderwerp van dat bewuste agendapunt tijdens de raad van bestuur van oktober wel wat saillant. De raad stelde namelijk voor om één puntje toe te voegen aan de agenda van de latere Algemene Vergadering van december, waardoor de voorzitter vanaf 2022 een dubbel presentiegeld zou kunnen ontvangen. Een zomerse aanpassing van het decreet lokaal bestuur maakt dat namelijk mogelijk (zie kaderstukje).

Met tegenstem Rina Rabau, stelt het openbaar overzicht met beslissingen van de raad van bestuur van Ivarem van 8 oktober 2021. (Bron beeldfragment: Ivarem)

Het spreekt voor zich dat huidig Ivarem-voorzitter Anciaux niet deelnam aan de bespreking en de stemming van dat bewuste punt. En het toeval wou dat ook schepen De Bie, die andere stemgerechtigde Mechelse vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Ivarem, niet aanwezig was tijdens die bewuste vergadering. Het standpunt van Stad Mechelen lag dus louter in handen van bestuurslid Rabau.

Ik kan helaas geen antwoord geven op uw vraag omdat dit punt een geheime stemming was. En geheime stemmingen mogen niet openbaar gemaakt worden. Bedankt om dit ook te respecteren.

Reactie van Rina Rabau op de vraag om haar (openbaar) stemresultaat ietwat te duiden

Rabau stond alleen in de raad van bestuur met haar tegenstem. Het voorstel staat binnenkort dan ook gewoon op de agenda van de Algemene Vergadering van Ivarem. Wel passeert die agenda straks nog op de november-zitting van de Mechelse gemeenteraad ter goedkeuring. Benieuwd hoe de vertegenwoordigers van de Mechelse Stadslijst dit keer zullen stemmen…

Geen automatische verdubbeling
Een zomerse wijziging aan het decreet lokaal bestuur maakt het voorzitterschap van een raad van bestuur van een intergemeentelijke vereniging lucratiever. Voortaan kan een voorzitter namelijk een dubbel presentiegeld ontvangen. Maar ook burgemeesters of schepenen, die hun uitvoerend mandaat combineren met dat van voorzitter bij een intergemeentelijke vereniging, kunnen een dubbel presentiegeld ontvangen. Ook dat is een verschil met vroeger.

Toch krijgt de voorzitter die dubbele vergoeding niet automatisch: dat beslist de algemene vergadering. Een voorzitter mag ook geen dubbel presentiegeld ontvangen in meerdere verenigingen.
Een recente aanpassing aan het decreet lokaal bestuur opent de deur naar een dubbel presentiegeld voor het voorzitterschap van een zogeheten dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.

UPDATE 02.12.2021

Rabau reageert dan toch… dankzij de gemeenteraad.

Denk mee… en doneer

2 gedachtes over “De niet zo geheime stemming van Ivarem

  1. waarom dubbel presentiegeld ?? verdienen die niet genoeg, en vergeet niet dat er grote bodemloze put moet gevuld worden, of rekenen ze daarvoor op de GAS boetes???

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s