Ivarem-bestuurder Rabau vindt stem terug dankzij Mechelse gemeenteraad

“Naar zulke discussies moet je altijd kritisch kijken”, doorbrak gemeenteraadslid Rina Rabau (Groen) de stilte, tijdens de voorbije gemeenteraad, naar aanleiding van haar eerdere, opmerkelijke tegenstem in de raad van bestuur van Ivarem. Onlangs had het raadslid, ten aanzien van dit magazine, nochtans beweerd dat haar stemgedrag geheim was – een leugentje om bestwil. Met haar tegenstem kantte ze zich destijds tegen het voorstel om het presentiegeld van Ivarem-voorzitter Koen Anciaux (Open VLD) te verdubbelen. Rabau gaf op de gemeenteraad toe geen redenen meer te zien om zich nog langer te verzetten.

Foto: de publieksbanken in de Mechelse raadzaal

Vroeger is voorbij. Tijdens de online gemeenteraadszitting van november legde gemeenteraadslid Rabau, die voor onze stad in de raad van bestuur van Ivarem zetelt, uit dat ze door “extra elementen” geen redenen meer zag om zich nog langer te verzetten tegen de beslissing van Ivarem. De raad van bestuur van deze afvalmaatschappij wil straks namelijk de algemene vergadering de kans geven om het presentiegeld van voorzitter Anciaux, die eveneens schepen van financiën is in Mechelen, te verdubbelen. Rabau motiveerde haar gewijzigd standpunt door onder meer te verwijzen naar andere Ivarem-gemeenten die dit agendapunt ondertussen ook hadden goedgekeurd op de gemeenteraad. (Nadat de raad van bestuur van Ivarem de agenda van de algemene vergadering heeft goedgekeurd, krijgt de gemeenteraad van elke aangesloten gemeente diezelfde agenda ter goedkeuring voorgelegd, red.)

In oktober had de raad van bestuur van Ivarem namelijk beslist om een klein puntje toe te voegen aan de agenda van de algemene vergadering van december. Eentje waardoor de Ivarem-voorzitter vanaf 2022 een dubbel presentiegeld zou ontvangen. Een zomerse aanpassing aan het decreet lokaal bestuur maakt zoiets mogelijk.

Kritisch

“Naar zulke discussies moet je steeds kritisch kijken”, doorbrak Rabau het stilzwijgen tijdens de gemeenteraad van november, “dat doe ik toch altijd.” Ondanks deze bekentenis bleef het een opmerkelijke entree: een tweetal weken geleden ving het onafhankelijk stadsmagazine As Gau Paust nog bot toen de Mechelse Ivarem-bestuurder werd gevraagd haar tegenstem kort toe te lichten.

“Bij die eerste bespreking in de schoot van de raad van bestuur van Ivarem, enkele weken geleden, had ik inderdaad vragen bij de toekenning van de dubbele zitpenning, maar de beslissing is evenwel goedgekeurd”, verklaarde gemeenteraadslid Rabau tijdens de Mechelse gemeenteraad. 

Bij die eerste bespreking in de schoot van de raad van bestuur van Ivarem, enkele weken geleden, had ik inderdaad vragen bij de toekenning van de dubbele zitpenning

Gemeenteraadslid Rina Rabau 

“Vandaag zijn er extra elementen, bijvoorbeeld de goedkeuring door andere gemeenten en gelijkaardig beleid bij andere intercommunales, wat maakt dat ik geen reden meer zie waarom Mechelen zich nu zou moeten verzetten tegen de beslissing van Ivarem.”

Waar gemeenteraadslid en Ivarem-bestuurder Rina Rabau nog weigerde om haar tegenstem aan het onafhankelijk stadsmagazine As Gau Paust toe te lichten, deed ze dat na een stevige discussie in de Mechelse gemeenteraad uiteindelijk wel. (Schermafbeelding: YouTube-kanaal Stad Mechelen)

Vork

Het antwoord van Rabau kwam er uiteindelijk na heel wat reacties uit alle hoeken van de Mechelse oppositie (dat zijn N-VA, Vooruit, CD&V, Vlaams Belang en pvda, red.). Die wilde van het stadsbestuur weten hoe de vork nu eigenlijk aan de steel zat – naar aanleiding van ons eerdere artikel. “In deze moeilijke tijden een dubbele zitpenning gaan opeisen, ligt op zijn zachtst gezegd toch wel gevoelig”, voegde N-VA-fractieleider Marc Hendrickx daar nog aan toe, die hierin gevolgd werd door de andere oppositiepartijen.

Het stadsbestuur leek niet onder de indruk. “Ik denk dat het voor de hand liggend is dat wij, namens het schepencollege, voorstellen om het standpunt van Ivarem te volgen”, reageerde waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). “Ik begrijp de collega’s van de oppositie dat men nu probeert om allerlei tegenstrijdigheden te zien. Wij gaan gewoon dat punt goedkeuren zoals voorzien was. Dat lijkt me ook de logica der dingen.”

Waarna het spel even op de wagen zat… totdat gemeenteraadslid Rabau het woord vroeg en haar oorspronkelijke tegenstem publiekelijk toelichtte. 


Altijd blijven meedenken. Doneren mag natuurlijk ook.

3 gedachtes over “Ivarem-bestuurder Rabau vindt stem terug dankzij Mechelse gemeenteraad

 1. Dag,

  nergens lees ik hoeveel euro’s dat dan is, die “verdubbeling” ?!
  ‘k Ben wel nieuwsgierig.
  En dan ook al Schepen van Financiën.
  Gratis werken doen die knapen blijkbaar niet.
  En, à propos, is dat ‘werken’ ?

  mvgr

  Guido PEETERS

  Like

  1. Beste Guido,

   In de praktijk krijgen Ivarem-bestuurders hetzelfde presentiegeld als voor het bijwonen van een gemeenteraad. Maximaal 18 vergaderingen per jaar kunnen vergoed worden.

   Volgens de geïndexeerde berekening van het Agentschap Binnenlands Bestuur is dat maximum vanaf 1 oktober 221,91 euro voor een enkel presentiegeld: https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/mandatarissen/bezoldigingsregeling/presentiegeld-raadsleden/vaststelling-presentiegeld

   Mvg

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s