Titelvoerend burgemeester Somers liet ‘vergeten’ mandaten corrigeren in Belgisch Staatsblad

Bart Somers heeft woord gehouden. Nadat we bij de publicatie van de vorige mandatenlijst tal van blinde vlekken spotten bij de Mechelse stadsbestuurders, nam onze titelvoerend burgemeester de handschoen op. Somers liet de mandaten die hij destijds verzuimde door te geven alsnog publiceren in het Belgisch Staatsblad.

Foto: houtsnede in Vrijbroekpark

Bij de vorige publicatie van de mandatenlijst in het Belgisch Staatsblad maakte het Mechels stadsbestuur er een potje van: zeker 1 op 5 mandaten stonden niet in de mandatenlijst van het Belgisch Staatsblad – nochtans een wettelijke verplichting. Dit jaar toont titelvoerend burgemeester Somers (Open VLD) dat het anders kan en liet hij een aanvulling publiceren op zijn eerdere mandatenlijst – zoals zijn woordvoerder vorig jaar beloofde. Alweer een manier om mee te bouwen aan een transparantere stad.

Eén op vijf mandaten, zoveel vergeten stuks ontdekte het onafhankelijk magazine As Gau Paust vorig jaar na de publicatie van de mandatenlijst voor 2019 bij het Mechels stadsbestuur. Vooral titelvoerend burgemeester Somers sprong toen slordig om met zijn mandatenaangifte. Dit jaar zet Somers dit recht bij de publicatie van zijn mandatenlijst voor het jaar 2020.

Mandatenlijst in Belgisch Staatsblad. Titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers liet 7 lijnen toevoegen aan zijn mandatenlijst voor 2019. Zo komt hij uiteindelijk aan een totaal van 15 mandaten voor dat jaar. Eén van die ‘vergeten’ mandaten was trouwens dat van bestuurder bij de cvba Mechelen Morgen – at last, durven we bijna zeggen. Voor 2020 gaf Somers in totaal 4 mandaten aan. Wie wil grasduinen in de meest recente mandatenlijst kan bij de databank van het Rekenhof terecht.  (Beeld: Fragment uit het Belgisch Staatsblad van 14 februari 2022)

Rechter & Partij

Zo leren Mechelaars bijvoorbeeld dat Somers ook toen hij al deel uitmaakte van de Vlaamse regering lid was van de raad van bestuur van de Dossin Kazerne. Een situatie die hij zelf, tijdens een discussie in de Mechelse gemeenteraad in oktober 2020, wat ‘hybride’ noemde en daarom ook aangaf dat hij dit zitje aan zich voorbij had laten gaan – al viel dat nog niet af te leiden uit zijn mandatenaangifte voor 2020.

Opvallend, Somers was niet de enige Mechelse bestuurder die zijn mandatenaangifte dit keer ernstiger invulde. Zo erkende schepen Patrick Princen (Groen) voor het eerst aan het Rekenhof dat hij bestuurder was bij de vzw Klimaan – al stelde hij zich in de loop van 2020 niet langer kandidaat voor het bestuur van deze ecologische vereniging omwille van de neutraliteit van de vzw. Toch kan het nog altijd beter, want voor het voorafgaande jaar – toen de schepen ook al bestuurder was bij deze organisatie – verscheen geen rechtzetting.

Rechter & Partij. “Nu ben ik zelf lid van de Vlaamse regering die ook subsidies geeft aan Kazerne Dossin en dan ben je rechter en partij en dat is een deontologisch probleem. Op basis daarvan kan ik eigenlijk niet anders dan op een correcte manier ontslag nemen uit de raad van bestuur of me daar zeker laten vervangen”, verduidelijkte titelvoerend burgemeester Bart Somers tijdens de gemeenteraad van 26 oktober 2020 waarom hij een stap terugzette als bestuurder van de Kazerne Dossin. In het mandatenoverzicht voor 2020 vinden we dat mandaat weliswaar nog terug. (Schermafbeelding: YouTube-kanaal Stad Mecheeln)

Meebouwen aan een transparantere stad – de missie van dit onafhankelijk Mechels magazine – lijkt ‘m soms in kleine dingen te zitten. Toch is een rechtzetting van een mandatenlijst geen detail. Enkel door elk mandaat even ernstig te nemen – bezoldigd of niet – krijgt de jaarlijkse mandatenlijst ook de democratische transparantie die het verdient. As Gau Paust blijft daarom alle Mechelaars én hun bestuurders oproepen om de ‘vergeten’ mandaten te corrigeren. Dat kan eenvoudig door een verzoekschrift te sturen naar het Rekenhof, zoals titelvoerend burgemeester Somers illustreerde.

Denk mee…

(en doneer)

Ja, ik steun dit onafhankelijk stadsmagazine omdat ik ook wil weten wat er in mijn naam gebeurt.

Een gedachte over “Titelvoerend burgemeester Somers liet ‘vergeten’ mandaten corrigeren in Belgisch Staatsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s