Na Mechelen Beach nog eventjes handen wassen?

Het Mechelse speel- en strandevenement Mechelen Beach gaat dit jaar voor het eerst door nabij de jongerenzone Transit M vlakbij het Douaneplein. En dat alternatief voor de Mechelse Grote Markt is ook om een allicht iets minder bekende reden opmerkelijk: de nieuwe locatie overlapt namelijk met een gebied waar momenteel tijdelijke no-regret-maatregelen gelden omwille van een mogelijke PFAS-verontreiniging. Toch is een mogelijk risico op blootstelling nihil, benadrukt de Directeur Vrije Tijd van de Stad die aangeeft dat er bij een verkennende analyse geen concentraties boven de bodemsaneringsnorm gevonden werden. Het onderzoek om deze resultaten te bevestigen loopt.

Foto: Straatanimatie.eu tijdens Sfeerdok op Keerdok

Of het wel veilig is om op een plaats waar no regret-maatregelen gelden een zomers event te organiseren? Er zijn wel meer wakkere burgers in Vlaanderen die zich deze vraag stellen. Karl Vrancken, de man die voor de Vlaamse regering de PFAS-aanpak coördineert, stuurde daarom begin deze maand een persbericht uit om organisatoren van zomerse evenementen wat meer houvast te geven en gerust te stellen.

No regret

In het kort: je mag gerust een zomers event organiseren op plaatsen waar no-regret-maatregelen gelden, stelt Vrancken, zolang je die maatregelen ook respecteert. Een goede basishygiëne, zoals regelmatig de handen wassen, is daarbij één van de aanbevelingen. 

Voorzie voldoende mogelijkheden voor de bezoekers en deelnemers om regelmatig hun handen te wassen.

Uit het persbericht van de opdrachthouder coördinatie aanpak PFAS-verontreiniging voor de Vlaamse regering, Karl Vrancken (1 juli 2022)

Ook het terrein waar Mechelen Beach doorgaat, overlapt met een zone waar – weliswaar tijdelijke – no-regret-maatregelen gelden in afwachting van verdere resultaten. 

Maar onze Stad verzekert dat bezoekers van Mechelen Beach geen enkel risico lopen. “De organisatie van Mechelen Beach is inderdaad goedgekeurd door de stad Mechelen nadat een verkennend bodemonderzoek is uitgevoerd. Uit de analyse van de stalen bleek dat er geen concentraties aan PFOA of PFOS boven de bodemsaneringsnorm aanwezig waren”, klinkt de Directeur Vrije Tijd, Heidi De Nijn, formeel.

Geen overschrijdingen van de streefwaarde voor PFOA en PFOS aan het Douaneplein, klonk het eind vorig jaar uit de mond van toenmalig schepen Marina De Bie (Groen). De vraag blijft of het verdere onderzoek deze resultaten zal bevestigen. (Schermafbeelding: slide uit een presentatie over de stand van zaken rond de PFOS-vervuiling in Mechelen tijdens de commissie Milieu van 13 oktober 2021)

“De zone waarop dit evenement georganiseerd wordt, is aan de stadszijde van het gebouwencomplex en dus de andere kant dan die waar de brandblusoefeningen [met PFOS-houdend blusschuim, red.] plaatsvonden”, verklaart De Nijn verder. “Bij het uitwerken van het evenement werd uiteraard geen enkele risico genomen: in de huidige opstelling is er geen enkel contact met de ondergrond. De beach-velden liggen met een laag van 30 cm zandbedding op harde asfalt ondergrond. Er worden op geen enkele wijze boringen of graafwerken gedaan en er wordt ook geen gebruik gemaakt van grondwater. Daarmee is een mogelijk risico op blootstelling nihil en kan het evenement op die locatie plaatsvinden. Dit werd trouwens ook bevestigd door het agentschap Zorg en Gezondheid.”

Daarmee is een mogelijk risico op blootstelling nihil en kan het evenement op die locatie plaatsvinden.

Directeur Vrije Tijd van Stad Mechelen in een e-mailreactie

Ook in het persbericht van Vrancken van begin deze maand nuanceert de woordvoerder van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid dat PFAS vooral een probleem is als je er langdurig aan wordt blootgesteld en je dus een opstapeling van de stoffen in je lichaam kan krijgen. “Bij een evenement ben je maar even in dat gebied en met de no-regret-maatregelen en goede handhygiëne zal je nauwelijks inname hebben van PFAS.”

De nieuwe locatie van Mechelen Beach overlapt met een ‘gele’ zone oftewel een locatie met een lopend of gepland PFAS-onderzoek waar tijdelijke no-regret-maatregelen uit voorzorg gelden in afwachting van verdere resultaten. “Uit de analyse van de stalen bleek dat er geen concentraties aan PFOA of PFOS boven de bodemsaneringsnorm aanwezig waren”, liet de Directeur Vrije Tijd van Stad Mechelen ons weten. “Ik kan u wel meegeven dat OVAM momenteel een eigen onderzoek uitvoert volgens de ondertussen ingevoerde protocollen om deze resultaten te bevestigen.” (Schermafbeelding via de PFAS-verkenner van de Databank Ondergrond Vlaanderen)

De Stad liet weten dat OVAM momenteel een eigen onderzoek uitvoert om de eerdere PFAS-resultaten te bevestigen.

Een gedachte over “Na Mechelen Beach nog eventjes handen wassen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s