Krijgt Het Predikheren haar ledenaantal straks opnieuw voorbij streefcijfer van 16.000?

Corona liet de voorbije jaren ook het ledenbestand van Het Predikheren niet onaangeroerd. Waar het ledenaantal bij de eerste corona-uitbraak in maart 2020 nog piekte tot ruim 16.500, zakte dat een jaar later terug tot 13.186. Vandaag kruipt het ledenaantal van de Mechelse bibliotheek stilaan uit het dal. “Eind juli zaten we toch op 15.300, we gaan dus gestaag richting 16.000”, reageert schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen). Opvallend, het maandelijkse bezoekersaantal zit wel nog enkele duizenden bezoekers onder het pre-corona-niveau. Een doorstart dit najaar moet ook die kloof helpen overbruggen gelooft de schepen.

Foto: Het Predikheren

De opening van Het Predikheren, drie jaar geleden, was een ware publiekstrekker met maar liefst 34.200 bezoekers in de openingsmaand september 2019. Nadien kalfde het aantal bezoekers af tot ongeveer 22.400 in februari 2020. Daarmee deed de nieuwe bibliotheek het wel nog steeds een paar duizend bezoekers beter dan haar voorganger in de Moenstraat (Om een idee te krijgen: in februari 2019 waren dat er ginds 18.705. Een verschil van bijna 3.700 bezoekers, red.).

En niet minder belangrijk: terzelfdertijd steeg het ledenaantal tot een recordhoogte met 16.500 leden. Zo behaalde Het Predikheren vlotjes het vooropgestelde doel van 16.000. Een objectief dat er kwam op basis van ervaringen in andere steden, verduidelijkt schepen van Cultuur Björn Siffer, die eraan toevoegt dat er bij een verhuis naar een nieuwe locatie meestal een groei van 5 procent wordt opgetekend.

Maar toen kwam corona, in maart 2020. Het ledenaantal zakte op het eind van dat eerste virus-jaar tot een dieptepunt met amper 13.186 leden – in maart 2021 was dat. Een daling van maar liefst 20 procent. 

Hoe realistisch is een streefcijfer van 16.000 leden per maand? “Het cijfer is realistisch, want we haalden net voor corona toesloeg ons objectief van 16.000, geraamd op basis van ervaringen in andere steden. Er wordt meestal een groei van 5% opgetekend bij verhuis naar een nieuwe locatie. Eind juli zaten we toch op 15.300, we gaan dus gestaag richting 16.000”, reageert schepen van Cultuur Björn Siffer. (Bron data: Stad Mechelen / Grafiek: AGP – aandachtspunt bij het lezen van deze grafiek: we sneden de Y-as af bij 13.000 in plaats van op 0.)

Onderhand lijkt die situatie bijna gekeerd. “Eind juli zaten we toch op 15.300, we gaan dus gestaag richting 16.000”, klinkt schepen Siffer hoopvol. Deels ligt dit aan het feit dat het aantal klasbezoeken nog niet op het niveau van voor corona zit. “Deze kinderen worden immers vaak ingeschreven tijdens of na zo’n klasbezoek”, verduidelijkt Siffer.

Komt dat zien

Toch blijft het opvallend dat het bezoekersaantal vandaag, in een bijna-post-corona-tijd, nog steeds ver onder de pre-corona-periode blijft. Zelfs de oude bibliotheek deed het flink wat beter dan wat Het Predikheren vandaag aan bezoekersaantallen kan voorleggen. Schepen Siffer maakt zich sterk dat de bib dit najaar een doorstart maakt waardoor ook het bezoekersaantal zal toenemen. “Er werd trouwens een halftijdse communicatiemedewerker aangeworven, om de werking van de bib extra onder de aandacht te brengen.” (zie kaderstukje).

De maandelijkse bezoekcijfers van Het Predikheren zitten nog lang niet aan het niveau van voor corona. “We willen dit najaar een doorstart maken, zowel binnen de scholenwerking, alsook binnen het extern gebruik van de lokalen. Externe organisaties zullen opnieuw hun weg vinden naar Het Predikheren. Vele organisaties schakelen nu pas -deels- terug op fysieke meetings en bijeenkomsten, ook dat is een bepalende factor”, zegt schepen Siffer aan het magazine As Gau Paust.
Foto: afscheid van de oude bib
Hoe zet Het Predikheren straks een tandje bij?
“We geraken stilletjesaan uit het dal en mikken op een frisse doorstart dit najaar, om de rol als culturele hub opnieuw te versterken”, maakt de Mechelse schepen van Cultuur Björn Siffer zich sterk. Een greep uit de acties die Het Predikheren daarvoor inzet…

• De scholenwerking met klasbezoeken en introducties start straks opnieuw volledig op, waardoor er ook leden bijkomen. 

Voorlezen op zondag gaat voortaan wekelijks in plaats van tweewekelijks door. Ook krijgen organisaties zoals het Huis van het Kind hier gerichte info over.

• Midden september komt een nieuwe medewerker het team van de bibliotheek versterken. Zij zal de zaalverhuur en de bezoekersaantallen coördineren en ook onderzoeken welke organisaties interessant zijn om de brug te slaan tussen bibwerking, zaalverhuur en ontmoetingsplaats.

• Ook laat de schepen een proefproject onderzoeken in samenwerking met Cultuurconnect en het onderwijs om de digitale collecties, waaronder ook het e-boekenproject, meer af te stemmen op de doelgroep 14+. De communicatiemedewerker bekijkt via welke nieuwe media, zoals booktok, de doelgroep 14+ beter kan bereikt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s