Schepen Geypen liet zich onterecht van ledenlijst raadscommissies schrappen

Het sérieux van de Mechelse raadscommissies krijgt een nieuwe deuk nadat schepen Greet Geypen (Open VLD) dit voorjaar liet weten enkel nog lid te willen blijven van de ‘eigen’ raadscommissie. Daarmee liet de tweede schepen zich schrappen van de ledenlijst van drie commissies. Nadat we de Stad hierover een vraag stelden, werd die beslissing teruggedraaid – die was dan ook in strijd met de reglementering van de Mechelse gemeenteraad.

Foto: verdwenen vogel aan de Tichelrij

De schepen voor Stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en wonen, economie, ondernemen en werk en personeel, Greet Geypen, liet zich dit voorjaar schrappen van de ledenlijst van drie van de vier commissies waarvan ze lid is. Het gaat om de commissies Financiën, Sociale Zaken en Mobiliteit. Daarmee ging de schepen in tegen het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dat expliciet vereist dat elk raadslid vast zetelt in vier raadscommissies. 

Elk gemeenteraadslid zetelt vast in 4 commissies.

Uit artikel 44 §6 van het huishoudelijk reglement van de Mechelse gemeenteraad

In Mechelen zijn er 9 raadscommissies. Voor elk lid van het college van burgemeester en schepenen is er een specifieke commissie die samenvalt met de eigen bevoegdheid. Maar elk gemeenteraadslid – en dus ook elke schepen en de burgemeester – dient in 4 commissies te zetelen. De leden van het college krijgen geen presentiegeld om deze commissies bij te wonen, de andere leden wel.

Goesting

Als lezer van dit magazine herinner je je misschien nog dat de Mechelse Stadslijst zich aan het begin van deze legislatuur voorgenomen had om de werking van de raadscommissies helemaal anders aan te pakken. “We moeten hier dingen agenderen waardoor ook de pers goesting heeft om af te komen”, klonk Stadslijst-fractieleider Kristof Calvo (Groen) toen enthousiast. Maar nadat we een jaar geleden onthulden dat hij als bepleiter van de vernieuwde commissie-aanpak zelf de grootste spijbelaar bleek, krijgt het sérieux van de Mechelse raadscommissies nu een nieuwe knauw. 

Zo bevestigde de algemeen directeur van Stad Mechelen aan As Gau Paust dat schepen Greet Geypen dit voorjaar liet weten haar lidmaatschap te willen beperken tot haar eigen raadscommissie. Met andere woorden: voortaan zou ze nog één enkele raadscommissie opvolgen in tegenstelling tot het vereiste totaal van vier.

Nadat we de Stad vroegen hoe die beslissing van de schepen precies te rijmen viel met het reglement van de eigen gemeenteraad, erkende de algemeen directeur dat de schepen inderdaad hoorde lid te blijven van alle vier de raadscommissies. “U wijst er zeer terecht op dat het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad echter bepaalt dat elk raadslid in 4 commissies zetelt en dat het reglement in die zin dient aangepast. Dit betekent dat schepen Geypen formeel gezien nog lid is van 4 raadscommissies en dat wij vanuit de administratie die instaat voor de verslaggeving wat voorbarig zijn geweest. Dank om ons hierop te wijzen.”

Dank om ons hierop te wijzen

Algemeen directeur Stad Mechelen
Dit waren onze vragen aan schepen Geypen
1- Is het mogelijk om ietwat toe te lichten waarom u deze beslissing nam om niet langer te zetelen in deze drie raadscommissies?

2- Volgens het huishoudelijk reglement van de Mechelse gemeenteraad zetelt elk gemeenteraadslid vast in 4 commissies. Geldt dit dan niet voor de leden van het college?

3- Zullen uw collega’s uit het college uw voorbeeld volgen?

Verzachtende omstandigheid

Desondanks zou er best een goede reden kunnen zijn waarom een schepen plots beslist om enkel nog de ‘eigen’ raadscommissie te willen volgen. Helaas wou schepen Geypen niet ingaan op onze vraag waarom ze dit voorjaar de beslissing nam om drie van haar lidmaatschappen te schrappen. 

Gezien antwoord op vraag 2, zijn andere vragen zonder voorwerp.

Schepen Geypen wil ons niet vertellen waarom ze liever geen lid meer wou zijn van 3 commissies

Niet dat die – inmiddels teruggedraaide – beslissing in de praktijk veel verschil uitmaakte: ook in de voorafgaande periode was schepen Geypen uiterst zelden te zien op de vergaderingen van de drie commissies die buiten haar rechtstreekse bevoegdheid vallen. Dat konden we afleiden uit de aanwezigheidslijsten van de raadscommissies die de Stad online publiceert. Op de ‘eigen’ commissie Stadsontwikkeling tekent de schepen van Stadsontwikkeling dan weer altijd present.

Niet alleen

Toch staat Geypen met haar spijbelgedrag niet alleen in het college: ook haar schepen-collega’s Björn Siffer (Groen), Gabriella De Francesco (Groen) en Vicky Vanmarcke (Open VLD) blijken opvallend vaak afwezig tijdens de commissies die buiten de eigen directe bevoegdheid vallen, maar waarvan ze op papier wel lid zijn. Anderzijds bewijzen bijvoorbeeld de schepenen Koen Anciaux (Open VLD) en Abdrahman Labsir (Open VLD) dat het ook anders kan door vaker aan- dan afwezig te zijn op hun drie ‘extra’ commissies.


Is dit het lokaal nieuws dat jij wil lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug of stuur dit verhaal vandaag nog door naar twee van je vrienden.

2 gedachtes over “Schepen Geypen liet zich onterecht van ledenlijst raadscommissies schrappen

  1. Beste,

    Het is dan ook niet verwonderlijk dat het toevallig zo slecht gaat met de Mechelse financiën en mobiliteit. Heel goed artikel van jullie. beste groeten Marc Vermeire

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s