Spoileralert: in 2 jaar tijd 13 ‘patserwagens’ belast
Herinner je je nog hét thema in Mechelen tijdens de zomer van 2020? Nee nee, niet dat vermaledijde virus, wel die veel te prominente patserwagens in ons straatbeeld. Niet veel later keurde de Mechelse gemeenteraad daarop een belastingreglement goed voor de bestuurlijk in beslag genomen patserauto’s. In twee jaar tijd liet onze Stad er 13 belasten.
Foto: vloerfragment Sint-Romboutskathedraal
Het heeft even op zich laten wachten, maar hier is-ie dan: onze 10e les in de reeks begrotingskunde voor beginners. Dit keer staan we even stil bij het overzicht van de jaarlijkse opbrengst per belastingsoort.
Eén van de interessantste documenten uit de meerjarenplanning is het overzicht van de jaarlijkse belastingen die onze Stad de voorbije tijd effectief heeft geïnd en wat ze de komende jaren nog verwacht op te halen. Zo krijg je, bijvoorbeeld, meteen een beter zicht op de impact van nieuwe belastingreglementen, zoals die heffing in september 2020 op de inbeslagname van patserwagens.
Maar deze belasting leek, gek genoeg, de rest van dat jaar en ook het jaar nadien geen enkele eurocent op te brengen volgens de meerjarenplanning van de Stad.
Maar dat klopte niet helemaal: in totaal werd al voor 2.448 euro geïnd, liet het kabinet van waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) weten. Da’s omgerekend goed voor 9 wagens. Daarbovenop valt er dit jaar nog voor 1.088 euro te innen – ofwel 4 extra wagens – gaf het kabinet nog mee.
Als reden voor die ‘nullen’ in de meerjarenplanning merkte de kabinetsmedewerker van de burgemeester op dat die specifieke takelingen moeilijk te traceren blijken omdat patserauto’s tot nog toe samen met de andere getakelde voertuigen worden genomen in de afrekening. “We hebben nu intern afgesproken om de nog te innen 1.088 euro op een aparte raming te boeken. Idem voor de volgende jaren”, belooft het kabinet als reactie op onze vraag. Een ingreep waardoor de transparantie van dit belastingreglement aanzienlijk zal verbeteren.
We hebben nu intern afgesproken om de nog te innen 1.088 euro op een aparte raming te boeken. Idem voor de volgende jaren
Kabinet van waarnemend burgemeester Vandersmissen
Het belastingreglement op de inbeslagname van patserwagens werd op de gemeenteraad van 7 september 2020 goedgekeurd. Aanvankelijk raamde de Stad jaarlijks 8.500 euro binnen te halen vanaf 2021. Bij de 5e aanpassing van het meerjarenplan, eind december 2021, stelde de Stad die raming bij naar 4.000 euro vanaf 2022.
Toch zou het wel eens kunnen dat dit belastingreglement alsnog voor wat extra centjes zorgt. Zopas keurde de gemeenteraad namelijk een aanpassing goed van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening (ABP) dat ‘knallende’ of ‘boomende’ wagens in het vizier neemt. “De brug aan Nekkerspoel is zo’n uitgelezen plaats, want het galmt er lekker”, schetste waarnemend burgemeester Vandersmissen het probleem tijdens de gemeenteraad van 5 september 2022. “Er zijn mensen die daar hun plezier uithalen, met sportwagens met een aangepaste uitlaat – het moet niet per se over zeer hoge snelheden gaan…” Opvallend: met de huidige ABP kon de Stad eigenlijk niet optreden, erkende Vandersmissen in de raadszaal van het Mechels stadhuis. “Nu kunnen we dat wel. Het is de bedoeling om uiteraard eerst te waarschuwen – iedereen verdient een tweede kans – maar bij een tweede vaststelling wordt die wagen gewoon in beslag genomen.” Een inbeslagname betekent de onmiddellijke takeling en de bewaring van het voertuig, waarvoor dus ook die belasting geldt die de gemeenteraad in september 2020 goedkeurde. Voor in beslag genomen wagens tot en met 3,5 ton betaal je 272 euro. Weegt je wagen meer dan betaal je tot 7,5 ton 544 euro. Daarboven kost een inbeslagname 1.306 euro. Al lijkt de burgemeester vooral een ontradend effect te verwachten: “Vaak blijkt dat het hebben van een reglement en een eerste inbeslagname – we zien dat ook bij de patsers – al direct een aanpassing oplevert…” |
Ter vrijwaring van de openbare rust kan de politie motorvoertuigen die artikelen 148 [over nachtlawaai] en 164 [over hoorbare elektronisch versterkte muziek] van deze politieverordening schenden en daardoor de openbare rust verstoren, in beslag nemen als preventieve politiemaatregel.
Uit het gloednieuwe artikel 217/3 van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening
Is dit het lokaal nieuws dat jij wil lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug of stuur dit verhaal vandaag nog door naar twee van je vrienden.

Zoals altijd: veel woorden maar daden…
LikeLike