Al 4 intergemeentelijke verenigingen verdubbelden presentiegeld van voorzitter

Nauwelijks een dik jaar nadat een zomerse aanpassing aan het decreet lokaal bestuur dat mogelijk maakte, verdubbelden al vier intergemeentelijke verenigingen waarvan Stad Mechelen lid is het presentiegeld voor de voorzitter van de raad van bestuur. Het gaat naast Ivarem om de intercommunales Igemo, Cipal en Pidpa. Enkel bij Ivarem is de voorzitter ook een Mechelse stadsbestuurder.

Foto: DALL-E

Tijdens de laatste gemeenteraad gooide Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt de knuppel in het hoenderhok door aan het Mechels college een principiële houding te vragen en voortaan af te zien van elke mogelijkheid om als voorzitter een dubbel presentiegeld te krijgen bij een intergemeentelijke vereniging. Verbeurgt greep hiervoor de zeer opmerkelijke stemming aan bij het Zorgbedrijf Rivierenland, dat Stad Mechelen samen met de buren uit Sint-Katelijne-Waver uitbaat. Een verhaal dat het magazine As Gau Paust voorbije zomer blootlegde. Wat daarop tot een discussie leidde in de Mechelse raadzaal.

Maar de Mechelse absolute meerderheid was niet onder de indruk. “Als je de oefening maakt van de samenwerkingsverbanden waar Mechelen deel van uitmaakt, dan worden die dubbele presentiegelden quasi nergens toegepast – op één plek wel omdat de Raad van Bestuur samen met verschillende gemeenten heeft geoordeeld dat dit conform de werklast is”, klonk de repliek van Stadslijst-fractieleider Kristof Calvo, die daarbij op Ivarem doelde, waar schepen van Financiën Koen Anciaux op de voorzitterstoel zit. (Eind vorig jaar kon je in dit magazine al lezen tot welke interne discussies dat dubbele presentiegeld voor de Ivarem-voorzitter hadden geleid – tot in de raadzaal toe, red.)

Uit onderzoek van het magazine As Gau Paust blijkt dat van de zes ‘intergemeentelijke verenigingen’ zoals onze Stad deze formeel vermeldt in haar eigen meest recent gepubliceerde mandaatoverzicht inmiddels meer dan de helft het presentiegeld verdubbelden van de voorzitter in de periode dat dit decretaal mogelijk werd gemaakt. Het gaat om Ivarem, Igemo, Cipal en Pidpa.

Persoonlijk

“In mijn tussenkomst verwees ik inderdaad naar Ivarem, volgens mijn informatie het enige samenwerkingsverband waar die beslissing is genomen voor een voorzitterschap van een Mechelse mandataris. Bijvoorbeeld in het Zorgbedrijf is dat niet zo”, verduidelijkt Calvo zijn eerdere repliek in de gemeenteraad in een reactie aan het magazine As Gau Paust. “Het klopt dat andere, ruimere samenwerkingsverbanden ook de mogelijkheid van het nieuwe decreet hebben benut. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, maar dat is de afweging die in de schoot van de samenwerkingsverbanden blijkbaar is gemaakt. Zoals ik in de raad heb gezegd, is het ook daar dat de beslissing wordt genomen.”

Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van

Kristof Calvo, Stadslijst-fractieleider

Dat het best logisch kan zijn om een voorzitter een hogere vergoeding te geven, lees je dan weer in de aanbevelingen voor goed bestuur in welzijns- en zorgorganisaties – een publicatie van de Vlaamse overheid. “In het vergoedingsbeleid wordt rekening gehouden met de grootte en draagkracht van de organisatie. Een vergoeding moet in verhouding liggen met de rol die iemand opneemt in de raad van bestuur en de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheden en tijdsbesteding. Het is dus logisch dat er aan de voorzitter van de raad van bestuur een hogere vergoeding wordt toegekend dan aan een gewone bestuurder.” 

SEMI-AUTOMATISCH – Voorzitters van een intergemeentelijke vereniging krijgen niet automatisch een dubbel presentiegeld, onderstreepten de wettenmakers vorige zomer bij een aanpassing aan het Decreet Lokaal Bestuur. Maar in de praktijk stemden al verschillende algemene vergaderingen vrij vlot voor een verdubbeld presentiegeld van de voorzitter. De maximale dubbele vergoeding per zitting komt vandaag uit op 480,48 euro. Ook schepenen en burgemeesters kunnen een dubbel presentiegeld ontvangen als voorzitter – da’s dan naast hun wedde als stadsbestuurder. Voor zittingen in de gewone gemeenteraden, de raden voor maatschappelijk welzijn of de verschillende raadscommissies krijgen schepenen en burgemeesters geen presentiegeld.

Is dit het lokaal nieuws dat jij wil lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug of stuur dit verhaal vandaag nog door naar twee van je vrienden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s