Vergeet die 100.000 maneblussers: Mechelen streeft naar 120.000 inwoners in minder dan 20 jaar tijd

Of Mechelen zich de komende legislatuur aan een nieuw fusie-verhaal waagt, dat weten we niet. Wel dat onze Stad hoe dan ook stevig uit haar pijp zal moeten komen als ze haar verscherpte ambitie wil waarmaken om 120.000 Mechelaars te tellen tegen 2040. Dat nieuwe ambitieuze aantal staat in het voorontwerp van het ‘Beleidsplan Ruimte’ dat de ruimtelijke principes voor de komende 20 jaar vastlegt voor Mechelen. Dat betekenen maar liefst 20.000 Mechelaars meer dan wat er in de voorafgaande conceptnota te lezen stond.

Afbeelding: DALL-E

Het Mechels stadsbestuur wil Mechelen wel heel erg stevig zien groeien als centrumstad. Als de conceptnota van het Beleidsplan Ruimte Mechelen nog over 100.000 inwoners sprak tegen 2040, doet het voorontwerp van dit plan er nu nog eens 20.000 maneblussers bij – en dat in minder dan 20 jaar tijd. Zo hoopt het stadsbestuur de regionale groei op Mechels grondgebied op te vangen. Het Mechels college van burgemeester en schepenen keurde het voorontwerp van het ‘Beleidsplan Ruimte Mechelen’ midden november goed.

Voor een goed begrip: in november 2022 telde onze Dijlestad 88.782 inwoners. De ambitie om 120.000 inwoners te tellen tegen 2040 veronderstelt dus een bevolkingstoename van meer dan 35% of ruim 31.000 Mechelaars extra. Dat zijn er meer dan het aantal inwoners dat je vandaag in Aarschot telt. (In november 2022 liepen er volgens de Federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken 30.875 Aarschottenaars rond, red.) 

Mogelijk

“Het drukt een ambitie uit tot sterke stedelijke groei”, schrijven de rapporteurs, die in dezelfde paragraaf toch wat op de rem gaan staan: “zonder dat dit cijfer hard wordt vastgelegd en zonder dat de stad dit als een noodzakelijke in te vullen ambitie ziet.” Een ‘indicatief’ cijfer dus. In de voorgaande conceptnota vertaalde die ambitie zich nog in minstens 100.000 Mechelaars. Ook al een behoorlijk indrukwekkende kaap, maar niet onrealistisch vond de stedelijke demografie-expert van de VUB die we toen raadpleegden, omwille van de stevige investeringen in nieuwe woonprojecten. 

Dit is echter een indicatief cijfer: het drukt een ambitie uit tot sterke stedelijke groei, zonder dat dit cijfer hard wordt vastgelegd

Voorontwerp Beleidsplan Ruimte Mechelen

Nu maken de rapporteurs zich dus sterk dat de analyses aantoonden dat een nóg sterkere groei, tot 120.000 inwoners tegen 2040, ruimtelijk mogelijk moet zijn.

Hoe zie jij het Mechelen van morgen? Het Mechels stadsbestuur wil weten hoe Mechelaars naar dit groeiverhaal kijken en lanceerde daarom een korte online vragenlijst. Nog tot en met 31 december kun je deze enquête invullen. Als je het ons vraagt: gewoon doen!
Wie regelmatig de bijlage van het magazine As Gau Paust bezoekt, las dit verhaal daar eerder al😉

2 gedachtes over “Vergeet die 100.000 maneblussers: Mechelen streeft naar 120.000 inwoners in minder dan 20 jaar tijd

  1. niet ernstig, onverstaanbaar en met voorgekauwde opties. Groei is een ideologisch dogma, niet alleen economisch ook demografisch. Ik hoef in Mechelen geen 100.000 inwoners, maar daar wordt niet achter gevraagd. Collaterale druk wordt ook niet vermeld (toename verkeer, toename voorzieningen, etc….).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s