Paust ma gau eet anders – onze wens voor elke Mechelaar

Dit jaar drukte het onafhankelijk Mechels magazine As Gau Paust als vanouds op de pauzeknop. Elk punt dat de gemeenteraad in jouw naam goedkeurde, hielden we tegen het licht. En toch ontsnapten daarmee de twee belangrijkste gebeurtenissen van het jaar aan ons vizier. Daarom roepen we ook komend jaar elke Mechelaar op om te blijven meedenken.

Afbeelding: DALL-E

De installatie van de Nieuwe Vesten én de fusie-affaire met de buren uit Boortmeerbeek kwamen wars van elke democratische controle uit de lucht gevallen.

Weten wat er in jouw naam wordt beslist. Beter kunnen we de missie van het onafhankelijk magazine As Gau Paust niet ballen in één zin. Maar wie denkt dat je daarvoor alleen bij de gemeenteraad moet zijn, is eraan voor de moeite. Ook al hielden we het voorbije jaar opnieuw elke beslissing tegen het licht – zelfs als de livestream het liet afweten.

Natuurlijk kammen we ook de vele verslagen door van raadscommissies of organisaties waarin onze Stad een vinger in de pap te brokken heeft. Want ja, ook daar valt om de zoveel tijd geheid een opmerkelijke beslissing terug te vinden.

Toch krijg je als burger of journalist quasi nooit een onverknipte inkijk achter de politieke schermen – al laten we dan wel even die twee onvergetelijke keren, toen de microfoontjes in de Mechelse raadzaal stiekem meeluisterden met het stadsbestuur, buiten beschouwing…

Wist je dat de naam van dit magazine een eerbetoon is aan de gelijknamige klassieker van Günther Neefs? Mark Uytterhoeven schreef de tekst voor dat lied.

Ondoorzichtig

Dit jaar leerden we dat je sommige subtiele politieke manoeuvres ook kunt blootleggen door onversaagd de feiten na te blijven jagen – de ‘naakte waarheid’, zo je wil – of met andere woorden geen genoegen neemt met enerzijds-anderzijds-journalistiek. Daarvoor hadden we wel een klacht bij de Vlaamse overheid van doen. Een experimentele journalistieke techniek waarmee we zwart op wit bewezen dat het Mechels stadsbestuur meer dan een jaar lang een beslissing van de eigen gemeenteraad met de voeten trad – al vond je daar in de toelichting bij het nieuwe, aangepaste gemeenteraadsbesluit geen spatje van terug.

Ook de meest opmerkelijke zet van het Mechels stadsbestuur – en onze titelvoerend burgemeester – was geen fraai bestuurlijk schouwspel: een fusie met Boortmeerbeek die door de in toorn ontstoken buren in extremis werd verijdeld. Het gebrek aan voorafgaandelijke transparantie viel ook bij de beslissing over de vernieuwde vesten op – van beide intenties geen letter in het bestuursakkoord…

Wens

Vandaar onze vervroegde wens voor de nieuwe bestuursploeg van ’24: durf die fundamentele plannen voor onze mooie stad kenbaar maken in uw kiesprogramma en in het bestuursakkoord.

De onlangs gelanceerde ambitie van de huidige absolute meerderheid (Groen, Open VLD en m+) om van Mechelen tegen 2040 een stad van 120.000 maneblussers te maken, toont alvast die transparante intentie…

Ook in 2023 kiest As Gau Paust voor minder én meer: minder morrelen in de marge, meer focussen op de structuren van het systeem. Minder snelheid in de nieuwskaravaan, meer reflecteren tijdens de tijd die daardoor vrijkomt. Zo bouwen we verder mee aan een transparantere stad omdat Mechelaars het recht hebben te weten wat er in hun naam wordt beslist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s