Nooit zoveel GAS-boetes in autoluwe zones

Het aantal GAS-boetes voor automobilisten die de autoluwe zones negeerden in Mechelen piekte in 2021 naar een nieuw record. De Mechelse ANPR-camera’s, die ook in aantal toenamen, schoten het jaar na de corona-uitbraak bijna 36.000 keer raak.

Beeld: DALL-E

Het aantal GAS-vaststellingen in autoluwe zones groeit sinds 2016 verder aan – het coronajaar 2020 buiten beschouwing gelaten… Ook opvallend is dat het jaar 2019 waarin de knip-camera aan de Kruisbaan een onwaarschijnlijk groot aantal vaststellingen maakte ruim overtroffen werd. Uiteraard zitten de extra camera’s en draaimaanden hier voor iets tussen, maar niet alleen dat…

We vroegen aan het kabinet van waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) hoe – met deze nieuwe cijfers in de hand – nog uit te leggen viel dat het autoluwe karakter steeds beter gerespecteerd wordt in de Mechelse binnenstad. Bij het erg lage aantal GAS-vaststellingen in 2020 liet Vandersmissen namelijk optekenen dat dit “betekent dat het autoluwe karakter van de binnenstad steeds beter gerespecteerd wordt.” Een claim die, volgens ons, toen niet hard te maken was.

Natuurlijk zorgden de extra ANPR-camera’s en langere draai-maanden ervoor dat de GAS-boetes in de Mechelse autoluwe zones een boost kregen in 2021. Toch werd ook nu bijvoorbeeld de verkeersdrukte niet verrekend wanneer we vroegen hoe de toename te verklaren viel. “Het ontwaken uit de corona-winterslaap heeft ongetwijfeld ook een substantieel aandeel dat evenwel moeilijk meetbaar is”, nuanceert kabinetsmedewerker Tom Lamberts evenwel als we even aandringen.

Bezoekerstax

De enorme stijging enkel toewijzen aan het aantal toegenomen ANPR-camera’s of doordat sommige camera’s vaker draaiden in dat jaar, zoals het GAS-jaarverslag lijkt te suggereren, is ons iets te kort door de bocht. Het verschil tussen de jaren 2021 en 2020 is, volgens ons, mogelijks ook relatief toegenomen. Zou dit, met andere woorden, dan net niet kunnen wijzen op een verminderde respectering van de autoluwe zone? Maar om te zeggen dat het lang niet zo eenvoudig is om het verschil grondig te duiden…

Het coronajaar 2020 bleek uiteindelijk slechts uitstel voor een verdere toename aan GAS-boetes bij autoluwe zones.

Al die jaren was er wel één constante: deze vorm van GAS-boetes blijft een soort van ‘bezoekerstax’. Maar liefst 80% van de overtreders wonen buiten onze Dijlestad.

GAS-boetes voor de Mechelse autoluwe zones zijn ook een beetje een bezoekerstax. Maar liefst 80% van de overtreders woont niet in Mechelen. (Beeld: DALL-E)

“Ja, ik wil weten wat er in mijn naam gebeurt. En daarom steun ik het onafhankelijk stadsmagazine As Gau Paust.”

– een meedenkende Mechelaar


DALL·E drinking coffee and reading the newspaper1

Wil je ook graag meer van dat?

Geef As Gau Paust dan een duwtje in de rug.

€ 15,00

2 gedachtes over “Nooit zoveel GAS-boetes in autoluwe zones

 1. Hallo As Gau Paust,

  Valt uit de GASAM jaarverslagen op te maken op welke geografische plaatsen de GA sancties werden uitgeschreven en het aantal sancties/plaats ?

  Er vanuit gaande dat Stad Mechelen geen speciefiek belang heeft om het aantal GA sancties hoog te houden lijkt me dit relevante info om bvb:

  uit te zoeken waar er meeste verwarring is (zeker voor niet-Mechelaars) over al dan niet toegang tot autoluwe zone. Als goed beleid zou je mogen verwachten dat Stad Mechelen hierover dan duidelijker gaat communiceren zodat het aantal GA sancties op die specifieke plaats wordt gereduceerd.
  uit te maken op welke plaatsen politie Mechelen specifiek inzet om te sanctioneren op overdreven snelheid. Worden deze plaatsen “random” gekozen, of i.f.v. specifieke verkeerssituaties (bvb rondom scholen), of erger, i.f.v. plaatsen waar er grote kans is om een hoog aantal sancties te kunnen uitschrijven.

  Is er zicht op de besteding van de GAS-inkomsten ? Worden ze besteed aan het verhogen van de verkeersveiligheid ofcommunicatie over hoe het oplopen van een GA sanctie kan worden vermeden ?

  Mijns inziens moet de betrachting zijn om het aantal GA sancties jaarlijks te laten dalen ipv omgekeerd.

  Vriendelijke groeten,

  Maarten

  Like

  1. Dag Maarten, bedankt voor uw interesse. De locaties van de verschillende ANPR-camera’s staan vermeld in het GASAM-jaarverslag. Deze jaarverslagen kunt u via een openbaarheidsverzoek eenvoudig digitaal opvragen via onze stad. Zo ontdekten we destijds bijvoorbeeld dat lang niet alle camera’s het ganse jaar draaien: https://asgaupaust.be/2017/12/27/4-op-10-autoluwe-cameras-werkten-niet-in-2016/

   Over de ‘veel-flitsers’ schreven we bijvoorbeeld dit stukje dat u allicht zal interesseren: https://asgaupaust.be/2021/03/24/anpr-camera-aan-knip-op-kruisbaan-schoot-record-aantal-boetes/

   In 2021 maakte waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen zich sterk dat de autoluwe zones in onze binnenstad steeds beter ingeburgerd geraakten omwille van de forse daling van het aantal overtredingen. In dat verband raden we u dit stukje aan: https://asgaupaust.be/2021/05/19/hoe-ingeburgerd-is-de-autoluwe-zone/

   De GAS-inkomsten worden telkens bij de begrotingsbesprekingen aangestipt. U vindt deze cijfers terug in de meerjarenplanning op de site van Stad Mechelen. Een voorbeeld van een stukje daarover vindt u in onze bijlage van destijds: https://www.facebook.com/asgaupaust.be/posts/2101532393316690

   Voor uw vraag over het besteden van de middelen kunt u best even aankloppen bij de schepen van Financiën. U vindt alle contactgegevens op de site van Stad Mechelen.

   Vriendelijke groeten

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s