Ontdek het patrimonium van onze stad

Nee, gronden in verre buitenlanden lijken Stad en OCMW Mechelen niet in hun bezit te hebben. De lijst met percelen die de oud-schepen van Vastgoed Koen Anciaux (Open VLD) begin dit jaar prijs gaf, na een schriftelijke vraag buiten de gemeenteraad, laat plekken zien van Aartselaar tot Zemst. Maar omdat een beeld zoveel meer zegt dan een platte pdf-file, plaatste de redactie van het onafhankelijk magazine As Gau Paust de percelen op een kaartje – speciaal voor elke Mechelaar.

Afbeelding: DALL-E

Het Mechelse magazine As Gau Paust lanceert een nieuwe dienst: voortaan kan élke Maneblusser controleren waar de Stad of het OCMW van Mechelen een stuk grond of gebouw in de buurt in haar bezit heeft: gewoon even inzoomen op het kaartje en klaar.

Heb je vreemde dingen gespot? Niet twijfelen en geef ons gerust een seintje.

Met dank aan chatGPT

Van de 1.941 percelen die we terugvonden in de pdf-bijlage bij het antwoord van oud-schepen Anciaux op een schriftelijke vraag van Vooruit-fractieleider Thijs Verbeurgt wisten we er voorlopig 1.886 te identificeren. Zo bevatten enkele perceel-codes dubbels en leken andere dan weer niet te bestaan na een check via de bijhorende perceel-informatie uit het Grootschalig Referentiebestand (GRB) die we via Digitaal Vlaanderen verkregen hadden. Die informatie is nodig om de afzonderlijke gronden op een kaartje zichtbaar te maken. Uiteindelijk was het onze eigenste stagiair AGPbot die – voor de verandering – chatGPT inzette. Maar dit keer als leverancier van Python-code (onder meer om alle opgehaalde “json-files” uit dat GRB, die de geografische punten van elk perceel omvatten, om te zetten naar “kml-files” om zo deze percelen ook in Google Maps te laten verschijnen, red.), waardoor de redactie plots een wel heel erg vingervlugge datajournalist in haar rangen telde…

Met haar diensten over het Mechelse stadsbestuur bouwt het onafhankelijke Mechelse magazine As Gau Paust mee aan een transparantere stad. Omdat Mechelaars het recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt.


Vind jij het werk van dit magazine ook zo belangrijk?

Geef de redactie van As Gau Paust dan een duwtje in de rug…

€ 15,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s