As Gau Paust pakt pauze

MECHELEN – Of het dan zo goed gaat met de Mechelse transparantie? Dat hebben we nu ook weer niet gezegd. Feit is wel dat na bijna zeven koppige jaren het Mechels onafhankelijk magazine As Gau Paust even niet meer meebouwt aan een transparantere stad.

Beeld: AGP – Merci Hergé!

Veel symbolischer kan het niet: we tikken dit afscheidsstukje met de YouTube-streaming van de Mechelse gemeenteraad op de achtergrond… 

Dat journalistiek zoveel meer is dan persberichten chambreren. Dat kon je de voorbije jaren merken aan de artikels van het hyperlokaal journalistiek experiment As Gau Paust – de naam was een ode aan het officieuze Mechelse volkslied van Gunther Neefs. Daarbij stonden talloze openbaarheidsverzoeken, spontane partnerschappen – bedankt voor alle vermeldingen collega’s! – en data-experimenten voorop.

We ontwikkelden ook verschillende journalistieke diensten, zoals het dashboard over de Mechelse gemeenteraad die tot in de raadzaal tot debatten leidde, en versloegen vele jaren elke zitting live via Twitter. Vandaag maken we daar een einde aan en drukken op de pauzeknop.

De Mechelse gemeenteraad via Teams #grmechelen (Beeld: AGP)

Uiteraard rest ons nog een grote dankjewel aan jou, beste lezer: voor het meedenken, de tips, de steun, het debat en de likes – ook via onze bijlage. Mechelen heeft meer dan ooit onafhankelijke, koppig-vastbijtende journalistiek nodig. As Gau Paust is dood, lang leve As Gau Paust!

As Gau Paust stond voor minder én meer. Minder gechambreerde persberichten, meer unieke nieuwsverhalen. Minder morrelen in de marge, meer focussen op de structuren van het systeem. Minder snelheid in de nieuwskaravaan, meer reflecteren tijdens de tijd die daardoor vrijkomt… (Beeld: AGP)

UPDATE: Bedankt Voor Die Bloemen

7 gedachtes over “As Gau Paust pakt pauze

  1. Jammer! Ik denk dat je veel meer huiskamers bereikt hebt dan je zelf beseft. Spread the word, en dat is ook effectief wat er gebeurde. Menig Mechelaar bracht de onderwerpen ter sprake aan tafel of tijdens een klapke met de buren. Succes voor de toekomst en vree bedankt!

    Geliked door 1 persoon

  2. Dit is echt spijtig. Ben veel te weten gekomen door As gau paust. Echt heel, heel spijtig. Was echt kwaliteit ! Hoop dat het maar een pauze is.
    Dank u van ganser harte !
    Ingrid

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s