Actief burgerschap

Het online magazine As Gau Paust stimuleert actief burgerschap onder Mechelaars. ‘Iedereen Mechelaar’ betekent namelijk ook een zekere betrokkenheid en engagement ten aanzien van onze stad.

We zetten enkele instapklare instrumenten in de kijker:

► Volg actief mee met de gemeenteraad

► Tweet naar schepen of burgemeester

► Vraag een document op bij de stad

► Dien een verzoekschrift in

► Dien een voorstel in op de gemeenteraad

► Organiseer een volksraadpleging


Volg actief mee met de gemeenteraad

As Gau Paust verslaat de Mechelse gemeenteraad live op Twitter via de hashtag #grmechelen. Het voordeel van dit initiatief is dat élke Mechelaar aan dit verslag kan deelnemen door diezelfde hashtag te gebruiken. Gewoon meelezen kan natuurlijk ook, want je hebt helemaal geen Twitter-account nodig om de live verslaggeving te volgen. Die hashtag vormt een ideale tandem met de live streaming die je sinds februari 2018 kunt bekijken via het YouTube-kanaal van de Stad Mechelen. Alle opnames blijven online beschikbaar.


Tweet naar schepen of burgemeester

Beschik je zelf over een Twitter-account dan kun je makkelijk rechtstreeks contact opnemen met schepen of burgemeester. 9 van de 10 leden van het College hebben een eigen Twitter-account. Je vindt ze allemaal via deze overzichtslijst.


Vraag een document op bij de stad

Zowat elk document dat de stad in haar bezit heeft, is openbaar. Dat gaat van verslagen van het College of adviesorganen, over onderzoeksrapporten in opdracht van het stadsbestuur tot de e-mails van onze stadsambtenaren… Moeilijk is zo’n aanvraag niet. Een voorbeeldje:

aan: stadsbestuur@mechelen.be
onderwerp: openbaarheidsverzoek: [DOCUMENT]

Geachte,
Graag verkreeg ik per e-mail een digitale kopie van [DOCUMENT].
Met vriendelijke groet,
[VOORNAAM NAAM]
[ADRES]


Dien een verzoekschrift in

Elke Mechelaar met een vraag over het gemeentebeleid kan die eenvoudigweg indienen bij het stadsbestuur. Een antwoord krijg je gegarandeerd binnen de 3 maand.


Dien een voorstel in op de gemeenteraad

Als burger kun je ook zelf een agendapunt op de gemeenteraad laten zetten. Tenminste als je minstens 1% van de Mechelaars ouder dan 16 jaar weet te overtuigen van jouw idee. Da’s best doenbaar, want dat zijn minder dan 700 inwoners. Ga snel handtekeningen verzamelen en dien je voorstel van de burger in.


Organiseer een volksraadpleging

Als je 10% van de Mechelaars achter jouw voorstel krijgt, kun je het Mechelse stadsbestuur ertoe verplichten om een volksraadpleging te organiseren. Opnieuw een instrument voor actief burgerschap uit het Gemeentedecreet.

As gau paust dat de paus oep au paust
Paust dan ma gau eet anders
Rik De Saedeleer is groet
Dat is ne stadsgenoet
En dat is de moraal:
Mechels is een wereldtaal!

Fragment uit het lied As Gau Paust (Günther Neefs & De Laatste Showband – Tekst: Mark Uytterhoeven)