Experimentele journalistiek

Op de redactie van As Gau Paust experimenteren we met tal van journalistieke tools. Want journalistiek is zoveel meer dan persberichten chambreren.

Data oogsten

Door data van tientallen webpagina’s te scrapen of uit pdf-files te halen, krijg je niet zelden een interessant verhaal bovengespit.

Door alle vragen uit de gemeenteraad van de voorbije 6 jaar in een spreadsheet te verzamelen, ontdekten we een zwijgzame meerderheid in de Mechelse Raadzaal.

Factchecking

De fond voor elk journalistiek verhaal: dat de feiten moeten kloppen. Net daarom loont het de moeite om de verhalen over onze stad op hun waarheidsgehalte te toetsen.

Is onze stad echt zo superdivers als de stad zelf laat uitschijnen? Dat blijkt mee te vallen: het aantal verschillende vreemde nationaliteiten zit in de middenmoot onder centrumsteden.

Leren stimuleren

Lezers meenemen in onze eigen leercurve, een win-win voor alleman. En toegegeven, het is ook wel een beetje onze favoriete underdogpositie: beginnen als een leek en stap voor stap groeien in het onderwerp.

De beginners in onze reeks ‘begrotingskunde voor beginners’ zaten in eerste instantie bij ons op de redactie. Maar les na les spijkeren we onze financiële kennis bij en ontdekken we waar de klepel hangt…

Statistische toetsen

Zeg ken jij de chi-kwadraat? Lid van het boeiend arsenaal aan statistische toetsen die de weg naar zoveel meer verhalen opent…

Waar wonen onze stadsambtenaren? In Mechelen zeker? Ja oké, specifieker dan: waar wonen de ambtenaren met masterdiploma bijvoorbeeld? Eum, iets verderop? Nee, dat blijkt enkel voor de contractuelen van niveau A het geval.

Striportage

Hele dagen figuurtjes kriebelen in de kantlijn heeft uiteindelijk toch nog tot iets geleid: ondersteunende, licht-cartooneske tekeningen die de sfeer van het journalistieke verhaal mee kleur geven.

Dat we op audiëntie moesten bij de stadssecretaris van Mechelen had je als lezer nooit zo intens herbeleefd waren er geen tekeningen bij geweest.

Teken de data

Of het nu een netwerkanalyse of een eenvoudig geografisch kaartje is… Figuren laten vaak patronen zien die je in een tabel nooit zo makkelijk had ontdekt.

Waar heb je in Mechelen de grootste kans om in het weekend een alcohol- en drugscontrole tegen het lijf te lopen? We plaatsten alle locaties uit de voorbije persberichten van de lokale politie op een kaartje en het patroon verscheen vanzelf.

Twitter live

Een smartphone steekt altijd in je binnenzak. Ideaal om een evenement mee te verslaan, tezamen met een toegankelijke hashtag én een tweetbare voorbereiding.

Al ruim een jaar verslaan we live de gemeenteraad op Twitter via de hashtag #grmechelen. Het voordeel van dit initiatief is dat élke Mechelaar aan dit verslag kan deelnemen door diezelfde hashtag te gebruiken.

Wobben

De Wet Openbaarheid van Bestuur – of ‘WOB’ voor de nerds – vormt de basis van onze burgerjournalistiek. De meeste stukken op As Gau Paust hadden we nooit kunnen schrijven zonder de oorspronkelijke bestuursdocumenten in de hand.

Een databank met alle begrote subsidies van de voorbije legislatuur: je zou het misschien niet verwachten, maar ook om al deze data in handen te krijgen, waren verschillende openbaarheidsverzoeken van doen.