Welkom in ons labo

Op de redactie van As Gau Paust experimenteren we met tal van tools. Want journalistiek is zoveel meer dan persberichten chambreren.

Hoe onze proeven er zoal uitzien? We testen momenteel 9 methodes uit:

Data oogsten

Door data van tientallen webpagina’s te scrapen of uit pdf-files te halen, krijg je niet zelden een interessant verhaal bovengespit.

Door alle vragen uit de gemeenteraad van de voorbije 6 jaar in een spreadsheet te verzamelen, ontdekten we een opvallend zwijgzame groep binnen de meerderheid in de Mechelse Raadzaal.

Factchecking

De fond voor elk journalistiek verhaal: dat de feiten moeten kloppen. Net daarom loont het de moeite om de verhalen over onze stad op hun waarheidsgehalte te toetsen.

Is onze stad echt zo superdivers als de stad zelf laat uitschijnen? Dat blijkt mee te vallen: het aantal verschillende vreemde nationaliteiten zit in de middenmoot onder centrumsteden.

Leren stimuleren

Lezers meenemen in onze eigen leercurve, een win-win voor alleman. En toegegeven, het is ook wel een beetje onze favoriete underdogpositie: beginnen als een leek en stap voor stap groeien in het onderwerp.

Met de reeks ‘begrotingskunde voor beginners‘ maakt het stadsmagazine As Gau Paust de Mechelse begroting inzichtelijker voor Mechelaars. Een leerproces voor redactie & lezers. In deze reeks ontrafelen we vak- en vaagtaal van autofinancieringsmarge tot responsabiliseringsbijdrage en gaan op zoek naar de kern van het begrotingsverhaal.

Statistische toetsen

Zeg ken jij de chi-kwadraat? Lid van het boeiend arsenaal aan statistische toetsen die de weg naar zoveel meer verhalen opent…

Waar wonen onze stadsambtenaren? In Mechelen zeker? Ja oké, specifieker dan: waar wonen de ambtenaren met masterdiploma bijvoorbeeld? Eum, iets verderop? Nee, dat blijkt enkel voor de contractuelen van niveau A het geval.

Striportage

Hele dagen figuurtjes kriebelen in de kantlijn heeft uiteindelijk toch nog tot iets geleid: ondersteunende, licht-cartooneske tekeningen die de sfeer van het journalistieke verhaal mee kleur geven – soms zelfs met geanimeerd geluid erbij…

Dat we op audiëntie moesten bij de stadssecretaris van Mechelen had je als lezer nooit zo intens herbeleefd waren er geen tekeningen bij geweest.

Teken de data

Figuren laten vaak patronen zien die je in een tabel nooit zo makkelijk had ontdekt. Daarom vroegen (en kregen!) we aan het team van de uitstekende visualisatietool Datawrapper om ook de statistische sectoren voor Mechelen toe te voegen aan hun kaarten-module. Een godsgeschenk voor iedereen die op zoek gaat naar een verhaal achter de data. Al kun je ook met MyMaps van Google behoorlijk uit de voeten.

Waar heb je in Mechelen de grootste kans om in het weekend een alcohol- en drugscontrole tegen het lijf te lopen? We plaatsten alle locaties uit de voorbije persberichten van de lokale politie op een kaartje en het patroon verscheen vanzelf.

Dashboarding

Je kunt het een soort van “realtime” data oogsten noemen: dashboard-journalistiek. Een levend dashboard vol indicatoren over een bepaald thema of organisatie dat je inzicht biedt in de prestaties of voortgang.

Ontdek de dash in de Mechelse gemeenteraad. Met een blik op ons dashboard over de Mechelse gemeenteraad krijgen Mechelaars een beter beeld van de inspanningen van hun lokale politici. Een tool die volgens ons ook wel haar plaats heeft op de website van de stad Mechelen zelf…

Twitter live

Een smartphone steekt altijd in je binnenzak. Ideaal om een evenement mee te verslaan, tezamen met een toegankelijke hashtag én een tweetbare voorbereiding.

Sinds 2018 verslaan we de gemeenteraad live op Twitter via de hashtag #grmechelen. Het voordeel van dit initiatief is dat élke Mechelaar aan dit verslag kan deelnemen door diezelfde hashtag te gebruiken.

Wobben

De Wet Openbaarheid van Bestuur – of ‘WOB’ voor de nerds – vormt de basis van onze burgerjournalistiek. De meeste stukken op As Gau Paust hadden we nooit kunnen schrijven zonder de oorspronkelijke bestuursdocumenten in de hand.

Een databank met alle begrote subsidies van de voorbije legislatuur: je zou het misschien niet verwachten, maar ook om al deze data in handen te krijgen, waren verschillende openbaarheidsverzoeken van doen.


As Gau Paust werkt onafhankelijk maar ook onbezoldigd. Weet je ons hyperlokaal nieuws te appreciëren? Dan is jouw sporadische steun meer dan welgekomen.

Ik steun As Gau Paust… (en schenk 15 euro)

Omdat een onafhankelijk stadsmagazine belangrijk is voor de Mechelaars!

€15,00