#grmechelen

Heb je dat ook, dat als je voor iets kiest, je eigenlijk meteen wilt weten of het ook echt werkt? Bij de gemeenteraad is dat niet anders.

Maar werkt het ook?

Schermafbeelding via poppr – Virtueel Mechelen


Met haar diensten over de Mechelse gemeenteraad bouwt het onafhankelijke magazine As Gau Paust mee aan een transparantere stad. Omdat Mechelaars het recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt en daar fier op willen zijn.

Volg ons live verslag van de gemeenteraad

In het Vlaams parlement is er Villa Politica. In de Mechelse gemeenteraad is er de live verslaggeving van het onafhankelijke magazine As Gau Paust… Een journalistiek experiment dat simultaan met de videostream op het YouTube-kanaal van Stad Mechelen de agendapunten van de gemeenteraad toelicht en de discussies live verslaat op Twitter. Bovendien hoef je helemaal geen eigen account te hebben om die verslaggeving live te volgen. Herbeleef de debatten via de hashtag #grmechelen op Twitter.

Hoe actief is jouw gemeenteraadslid?

Met ons dashboard over de Mechelse gemeenteraad geven wij elke Mechelaar een instrument in handen om de activiteiten van alle Mechelse raadsleden mee in de gaten te houden. En jazeker, er valt best veel te zeggen over de zin en onzin van statistieken, maar wie vaak afwezig is, heeft altijd ongelijk.


Klik op de figuur en ontdek meer over de prestaties van onze lokale volksvertegenwoordigers.

Waar woont de absolute meerderheid?

Zeg, heb jij eigenlijk een verkozene van de absolute meerderheid in jouw buurt wonen? Geen idee? We verzamelden alle leden uit de absolute meerderheid op onze Mechelse meerderheidskaart. Natuurlijk hebben we niet gezegd dat lokale politici alleen maar naar de eigen buurt kijken. Al zou het in een onbewaakt moment kunnen gebeuren dat de directe omgeving iets meer tot de verbeelding spreekt.


Klik op de kaart en achterhaal de verschillende buurten waar de leden uit de Mechelse absolute meerderheid wonen.

Tweet eens naar een gemeenteraadslid

Twitter is een snel en direct kanaal, waar naast journalisten ook heel veel politici actief zijn. In Mechelen is dat niet anders. Hieronder vind je de berichten-stroom van alle twitterende leden van het schepencollege en de gemeenteraad in één handig overzicht. Doe er jouw voordeel mee.

Voor de meedenkende Mechelaar

6 zaken die je over de gemeenteraad moet weten

Wist je dat de gemeenteraad volgen goed voor je is?

Je hoort het nieuws uit eerste hand: nieuwe reglementen, gewijzigde belastingen of andere ingrijpende beslissingen die eraan zitten te komen. Stuk voor stuk agendapunten die een serieuze impact kunnen hebben op je leven. Bovendien vind je ook de oorspronkelijke documenten – of in vakjargon: de ‘ontwerpbesluiten’ – online terug. Verplichte lectuur als je echt meer te weten wilt komen over de grond van de zaak.

Wist je dat de livestream soms wat teveel verklapt?

Of we een straf verhaal kennen uit de Mechelse gemeenteraad? Wie, net zoals wij hier op de redactie, de YouTube-livestream van de gemeenteraadszitting steeds nauwgezet in het oog houdt, viel ongetwijfeld al eens van zijn of haar stoel van verbazing. Dat gaat van een schepen die tijdens een online gemeenteraad in de corona-periode per ongeluk de eigen mailbox deelt tot een Shakespeariaans drama in de koffiepauze.

Wist je dat Groen de meeste zitjes heeft in de raadzaal?

Dat huidig titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open VLD) de grote overwinnaar was van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kun je met zijn 15.597 voorkeurstemmen moeilijk betwisten. Toch ging Groen met de meeste verkozenen lopen: 13 van de 16 groenen raakten verkozen, terwijl dat bij Open VLD 10 van de 20 was. M+ haalde 2 zetels, waarvan er eentje ondertussen naar Open VLD overliep.

Wist je dat er steeds een politieagent aanwezig is?

Om de orde te garanderen tijdens de gemeenteraad is er bij elke (fysieke) zitting ook telkens één politieagent op post. Het publiek mag zich dan ook niet roeren tijdens de zitting. Ook is elk contact, tijdens de zitting, tussen het publiek en de leden van de raad verboden volgens het huishoudelijk reglement (art. 32).

Wist je dat je zelf ook een punt kunt laten agenderen?

Wil jij als Mechelaar ook zelf wat in beweging krijgen, dan kun je een eigen voorstel indienen door minstens 280 handtekeningen te verzamelen van stadsgenoten die ouder zijn dan 16 jaar. Wel moet jouw voorstel of vraag gaan over een onderwerp waarvoor de gemeenteraad van Mechelen bevoegd is.

Wist je dat er een minister in de gemeenteraad zetelt?

Bart Somers kon naar eigen zeggen niet aan de zijlijn blijven staan in tijden van polarisatie en extremisme en stapte daarop in de Vlaamse regering in 2019. Doordat die cumul wettelijk verboden is, gaat Somers nu als ‘titelvoerend’ burgemeester door het leven. Wel bleef Somers zetelen als gemeenteraadslid.

Steun As Gau Paust

As Gau Paust werkt onafhankelijk maar ook onbezoldigd. Weet je ons hyperlokaal nieuws te appreciëren? Dan is jouw sporadische steun meer dan welgekomen. Met jouw steun onderschrijf je dat Mechelen nood heeft aan dit onafhankelijk stadsmagazine, omdat Mechelaars het recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt.