Diensten

Heb je dat ook, dat als je voor iets kiest, je eigenlijk meteen wil weten of het ook werkt? Bij de gemeenteraad is dat niet anders. Daarom ontwikkelde As Gau Paust speciaal voor elke Mechelaar enkele instrumenten – ter inspiratie – om de gemeenteraad beter op te volgen.

Maar werkt het ook?

Schermafbeelding via poppr – Virtueel Mechelen


Een overzicht van al onze diensten over de Mechelse gemeenteraad:

  1. Live verslag gemeenteraad
  2. Dashboard activiteiten gemeenteraadsleden
  3. Tweet eens naar de gemeenteraad
  4. Dashboard subsidies & toelagen
  5. Dashboard vergeten bestuursmandaten
  6. Woonkaart absolute meerderheid
  7. Bezitskaart Stad & OCMW

Met haar diensten over de Mechelse gemeenteraad bouwt het onafhankelijke magazine As Gau Paust mee aan een transparantere stad. Omdat Mechelaars het recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt.

Volg ons live verslag via Gemeenteraad Live

In het Vlaams parlement is er Villa Politica. In de Mechelse gemeenteraad is er met Gemeenteraad Live de live verslaggeving van het onafhankelijke magazine As Gau Paust… Een journalistiek experiment dat simultaan met de videostream op het YouTube-kanaal van Stad Mechelen de agendapunten van de gemeenteraad toelicht en de discussies live verslaat via ons live-kanaal – een ontmoetingsplaats voor alle Mechelaars.

Hoe actief is jouw gemeenteraadslid?

Met ons dashboard over de Mechelse gemeenteraad gaven wij, tijdens de eerste helft van deze legislatuur, elke Mechelaar een instrument in handen om de activiteiten van alle Mechelse raadsleden mee in de gaten te houden. En jazeker, er valt best veel te zeggen over de zin en onzin van statistieken, maar wie vaak afwezig is, heeft altijd ongelijk. Een transparantietool die ook in de raadzaal zelf tot debatten leidde. Met dit dashboard wilden we de werking van de lokale politiek niet alleen inzichtelijker maken voor de Mechelaar, maar ook de Stad en de Vlaamse overheid stimuleren om met de data creatiever en toegankelijker aan de slag te gaan.


Klik op de figuur en ontdek meer over de prestaties van onze lokale volksvertegenwoordigers.

Lees meer over de gebruikte parameters.

Waar woont de absolute meerderheid?

Zeg, heb jij eigenlijk een verkozene van de absolute meerderheid in jouw buurt wonen? Geen idee? We verzamelden alle leden uit de absolute meerderheid op onze Mechelse meerderheidskaart. Natuurlijk hebben we niet gezegd dat lokale politici alleen maar naar de eigen buurt kijken. Al zou het in een onbewaakt moment kunnen gebeuren dat de directe omgeving iets meer tot de verbeelding spreekt. Onderstaande kaart is een oude versie ter inspiratie.


Klik op de kaart en achterhaal de verschillende buurten waar de leden uit de Mechelse absolute meerderheid wonen.

Wie krijgt onze centen?

Ook benieuwd aan wie ons stadsbestuur de subsidiegelden geeft? Via dit interactief dashboard ontdek je hoeveel werkings- en investeringssubsidies het stadsbestuur plant uit te geven in de meerjarenplanning 2020-2025 – versie: 3e aanpassing meerjarenplan.

Klik en ontcijfer

Noem het een Proof of Concept (PoC), een warme oproep aan ons stadsbestuur voor wat zou kunnen zijn. Niet alleen door deze data technisch toegankelijker te maken, maar ook door er zelf als stad creatiever mee aan de slag te gaan. Het kan de Mechelaar alleen maar slimmer maken.

Ontdek de ‘vergeten mandaten’ van ons stadsbestuur

In de plaats van nieuwe hitlijstjes te maken van het aantal bezoldigde en/of onbezoldigde mandaten gingen we expliciet op zoek naar de ‘vergeten mandaten’ uit 2019. Alwéér een dashboard ter bevordering van de lokale transparantie!

Klik door op één van de namen op het dambord en ontdek de ‘vergeten mandaten’ van elk (titelvoerend) lid van ons stadsbestuur

Ontdek het patrimonium van onze stad

Nee, gronden in verre buitenlanden lijken Stad en OCMW Mechelen niet in hun bezit te hebben. De lijst met percelen die de oud-schepen van Vastgoed Koen Anciaux (Open VLD) begin 2023 prijs gaf, na een schriftelijke vraag buiten de gemeenteraad, laat plekken zien van Aartselaar tot Zemst.

Tweet eens naar een gemeenteraadslid

Twitter is een snel en direct kanaal, waar naast journalisten ook heel veel politici actief zijn. In Mechelen is dat niet anders. Hieronder vind je de berichten-stroom van alle twitterende leden van het schepencollege en de gemeenteraad in één handig overzicht. Doe er jouw voordeel mee.

Voor de meedenkende Mechelaar

6 zaken die je over de gemeenteraad moet weten

Wist je dat de gemeenteraad volgen goed voor je is?

Je hoort het nieuws uit eerste hand: nieuwe reglementen, gewijzigde belastingen of andere ingrijpende beslissingen die eraan zitten te komen. Stuk voor stuk agendapunten die een serieuze impact kunnen hebben op je leven. Bovendien vind je ook de oorspronkelijke documenten – of in vakjargon: de ‘ontwerpbesluiten’ – online terug. Verplichte lectuur als je echt meer te weten wilt komen over de grond van de zaak.

Wist je dat de livestream soms wat teveel verklapt?

Of we een straf verhaal kennen uit de Mechelse gemeenteraad? Wie, net zoals wij hier op de redactie, de YouTube-livestream van de gemeenteraadszitting steeds nauwgezet in het oog houdt, viel ongetwijfeld al eens van zijn of haar stoel van verbazing. Dat gaat van een schepen die tijdens een online gemeenteraad in de corona-periode per ongeluk de eigen mailbox deelt tot een Shakespeariaans drama in de koffiepauze.

Wist je dat Groen de meeste zitjes heeft in de raadzaal?

Dat huidig titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open VLD) de grote overwinnaar was van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kun je met zijn 15.597 voorkeurstemmen moeilijk betwisten. Toch ging Groen met de meeste verkozenen lopen: 13 van de 16 groenen raakten verkozen, terwijl dat bij Open VLD 10 van de 20 was. M+ haalde 2 zetels, waarvan er eentje Open VLD’er werd en de ander stopte.

Wist je dat er steeds een politieagent aanwezig is?

Om de orde te garanderen tijdens de gemeenteraad is er bij elke (fysieke) zitting ook telkens één politieagent op post. Het publiek mag zich dan ook niet roeren tijdens de zitting. Ook is elk contact, tijdens de zitting, tussen het publiek en de leden van de raad verboden volgens het huishoudelijk reglement (art. 32).

Wist je dat je zelf ook een punt kunt laten agenderen?

Wil jij als Mechelaar ook zelf wat in beweging krijgen, dan kun je een eigen voorstel indienen door minstens 280 handtekeningen te verzamelen van stadsgenoten die ouder zijn dan 16 jaar. Wel moet jouw voorstel of vraag gaan over een onderwerp waarvoor de gemeenteraad van Mechelen bevoegd is.

Wist je dat er een minister in de gemeenteraad zetelt?

Bart Somers kon naar eigen zeggen niet aan de zijlijn blijven staan in tijden van polarisatie en extremisme en stapte daarop in de Vlaamse regering in 2019. Doordat die cumul wettelijk verboden is, gaat Somers nu als ‘titelvoerend’ burgemeester door het leven. Wel bleef Somers zetelen als gemeenteraadslid.