Veu Mècheleirs

As Gau Paust is een onafhankelijk stadsmagazine. Hyperlokale journalistiek ook wel, met een groot hart voor onze stad = #2800love.

We bouwen mee aan een transparantere stad omdat burgers recht hebben te weten wat er in hun naam gebeurt en daar fier op willen zijn.

We doen dit vanuit een gezond kritische basishouding, maar met een open en verwonderde blik. We laten feiten spreken en stimuleren maximale transparantie bij de bestuurders van onze stad.

Aan de hand van openbaarheidsverzoeken en experimentele journalistiek creëren we ook zelf – dankzij die vergaarde overheidsdata – instrumenten die burgers nog meer transparantie bieden.

Daarbij werken we met respect voor de journalistieke code door waarheidsgetrouw en onafhankelijk te informeren met aandacht voor fair play en respect voor privéleven en menselijke waardigheid.

Eerbetoon

De naam van dit magazine is een eerbetoon aan de Mechelse klassieker As Gau Paust – gezongen door Günther Neefs, geschreven door Mark Uytterhoeven.

As gau paust dat de paus oep au paust
Paust dan ma gau eet anders

Voor niet-Mechelaars of nieuwkomers is dat:

Als jij denkt dat de paus aan jou denkt
Denk dan maar snel wat anders

Met diezelfde ingesteldheid garen we, sinds de zomer van 2016, nieuws uit Mechelen met behulp van openbaarheidsverzoeken, datajournalistiek en cartoons.

Abonnement

Proef enkele van onze favoriete stukjes en neem een gratis abonnement.

As Gau Paust is eveneens partner van Apache.be, een nieuwssite met een zwak voor onderzoeksjournalistiek.

As gau paust dat de paus oep au paust
Paust dan ma gau eet anders
Rik De Saedeleer is groet
Dat is ne stadsgenoet
En dat is de moraal:
Mechels is een wereldtaal!

Fragment uit het lied As Gau Paust (Günther Neefs & De Laatste Showband – Tekst: Mark Uytterhoeven)